Laatste nieuws:
Hier moet je op letten bij een net gebouwd huis

Hier moet je op letten bij een net gebouwd huis

Iedereen kent wel die typische huizenjacht, waar je op zoek gaat naar een woning, de aanbieder contacteert en vervolgens dat huis of appartement gaat bezoeken. Maar wat als je een huis laat bouwen? Moet je dan elke dag aanwezig zijn en over de schouders mee loeren? Of kan je op beide oren slapen en gewoon intrekken als het af is?

Wel, het is een beetje de balans tussen beiden zoeken. In het begin zit je samen om de plannen en het materiaal te bespreken. Tussendoor word je regelmatig op de hoogte gehouden en als alles goed loopt, heb je aan het eind van de rit een afgewerkte woning en niets dan tevreden mensen. Maar vergeet op het eind toch deze dingen niet na te gaan.

Bezoek

Eerst en vooral, zo’n bezoek -meestal met de aannemer, de koper en de makelaar- aan je gebouwde woning doe je niet zomaar even tussendoor. Reken al gemakkelijk tussen de één à twee uur om je woning te inspecteren, want je gaat niet enkel kijken hoe het is afgewerkt, je leert ook je woning tot in de puntjes kennen. Van de afwerking naar de trap, tot de werking van de thermostaat en elke schakelaar in je woning.

Om te bekijken

Hoewel elke aannemer zijn eigen stijl heeft om zo’n bezoek aan te pakken, is er over het algemeen wel een rode draad terug te vinden. Dit zijn de punten die je zeker zal en moet bekijken.
Afwerking: Raar, maar waar. Terwijl je misschien een perfect huis verwacht, kan het zijn dat er nog enkele schoonheidsfoutjes aanwezig zullen zijn. Soms geven aannemers deze zelf aan met blauwe schilderstape, maar let vooral op schaafsporen, verfproblemen of zelfs nagels die ietwat gevaarlijk liggen. Check ook zeker het sanitair op lekjes!
Deuren en ramen: In volle zomer zal je het niet merken, maar wanneer de warmte tijdens de barre wintermaanden langs deuren en ramen ontsnapt, is het vaak te laat. Ga vooral na of er spleetjes zijn die tocht doorlaten. Ga ook na of elk raam en elke deur vlotjes geopend en gesloten kan worden.
Apparatuur: Anno 2018 kunnen we niet zonder snufjes en de meeste aannemers schikken zich ook op technologisch vlak aan de noden van de klant. Van het alarmsysteem tot en met de thermostaat en zelfs de kookplaat. Zorg ervoor dat je weet hoe alles werkt wanneer je buiten wandelt en dat elke vraag die je erover hebt, gesteld is.
De buitenkant: Het oog wil ook wat, uiteraard. Ook aan de buitenkant van je woning is het belangrijk om een puntgave afwerking te hebben. Van de gevel tot het dak, ook hier zorg je er best voor dat elk onnodig gaatje tijdig gedicht is.

Tips voor de koper

Het is bij zo’n rondleiding of bezoek gemakkelijk om sommige dingen niet te zien, dat begrijpen we. Je bent enthousiast om je droomwoning voor het eerst ‘af’ te zien en je wil zo snel mogelijk verhuizen. En toch hou je best even deze tips in het achterhoofd, die je nadien goed van pas zullen komen.
-Heb je bepaalde zaken qua afwerking gezien die niet helemaal zuiver zijn, schrijf je het best even op. Dat geldt ook voor elk puntje waar de aannemer nog schilderstape heeft gehangen. Zo heb je nadien nog een checklist die je gemakkelijk bij de hand kan nemen.
-Wanneer je door de woning wandelt, doe je er goed aan om bepaalde handelingen uit het dagelijks leven even door te nemen. Ga even ‘zitten’ op hoogte van hoe je in de zetel zou liggen en kijk rond in je nieuwe woonkamer. Probeer ook eens op handen en voeten rond te kijken. Misschien vind je dan onzuiverheden die je anders niet zou hebben gezien.
-Neem foto’s tijdens je rondleiding, zeker van bepaalde mindere puntjes die nog afgewerkt moeten worden. Door je enthousiasme kan je anders weleens iets over het hoofd zien. Wees niet bang om te praten met je aannemer tijdens de rondleiding. Het hoeft geen monoloog te zijn. Geef dus zeker en tijdig aan waar je toch wel wat bedenkingen bij hebt.

Wees voorbereid

Het is eigenlijk een gouden raad die niet echt goud hoeft te zijn, want een huis (laten) bouwen doe je niet zomaar. Je bent dus best goed voorbereid en al zeker naar de rondleiding toe. In het begin van het bouwproces heb je samen met aannemer enkele verwachtingen opgesteld. Het is dus tijd om deze te gaan evalueren en laat net zo’n rondleiding daar het ideale moment voor zijn.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook20
Twitter
Follow Me
Tweet