Laatste nieuws:
De voor- en nadelen van een vaste airco in huis

De voor- en nadelen van een vaste airco in huis

We kunnen eindelijk wat genieten van warmere temperaturen buiten. Maar die warmte vindt ook haar weg naar binnen. We zoeken dus allerhande manieren om onszelf te verkoelen, maar ook in huis kan je enkele wijzigingen doorvoeren. Met een vaste airco in huis heb je zo een frisse woning, een immens voordeel! Maar uiteraard heeft elk voordeel ook zijn nadeel, dus sommen we ze allebei voor je op.

De voordelen

-Een airco doet de temperatuur in je huis op bloedhete dagen in een mum van tijd dalen.
-Als het in de winter vriest dat het kraakt, verwarm je je huis enkele graden bij met hetzelfde toestel.
-Vind je het vreselijk om tijdens een film uit je luie zetel te komen? Dankzij de draadloze afstandsbediening kun je heerlijk blijven liggen. Er zijn zelfs toestellen die je met een app op je smartphone kunt bedienen.
-Als je de moeite neemt om het toestel goed te onderhouden, beleef je er jaren plezier aan.
-Wil je op elke slaapkamer én in de woonkamer airconditioning? Met een split unit kan je zo’n vijf binnenunits koppelen aan één buitenunit. Dat is anders dan bij een monoblock, waarbij je per ruimte een aparte bak hebt.
-Doordat de compressor en de condensor, de grote lawaaimakers van een airco, zich in de buitenunit bevinden, zal je amper last van geluid hebben.
-En als je na een tijdje je huis wilt verkopen, is het de investering ook waard geweest. Een airco doet je woning namelijk in waarde stijgen.

De nadelen

-De installatie van een warmtepomp is complex en besteed je daarom beter uit aan een vakman.
-Een vaste airco is stukken duurder dan een mobiel exemplaar. Reken toch al snel op een investering van enkele duizenden euro’s.
-Een airco verbruikt behoorlijk wat elektriciteit.
-Heb je weinig tijd om de airco regelmatig schoon te maken? Bij een slecht onderhoud kunnen vieze geurtjes ontstaan.
-Je kunt ook altijd een onderhoudscontract aangaan, maar dat kost je natuurlijk een flinke duit.
-Een vaste airco is niet altijd even elegant. Designmodellen ogen iets mooier, maar zijn dan ook nog wat duurder.
-Waar we voordien van een voordeel spraken bij een split unit, is er ook wel een nadeel. Zo moeten er leidingen door je huis worden gelegd, die vaak langs buiten zichtbaar zijn tegen je gevel.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay