Laatste nieuws:
Kapellen verwelkomt De Pendelproeverij
Wie zich inschreef kon alvast een testritje maken

Kapellen verwelkomt De Pendelproeverij

Dankzij De Pendelproeverij kunnen 122 inwoners uit Kapellen tot en met 4 april gratis ‘proeven’ van een vloot (elektrische) fietsen, met daarbovenop nog proefabonnementen voor openbaar vervoer en/of deelfietssystemen.

De geregistreerde deelnemers konden de voorbije dagen hun fiets oppikken op het Marktplein. Schepen Koen Helsen (Open VLD), verantwoordelijk voor o.a. verkeersveiligheid en mobiliteit, is blij met het initiatief. “Het doel van de Pendelproeverij is om inwoners uit de Antwerpse Vervoerregio te laten kennismaken met duurzame vervoersopties en zo de voordelen te laten ontdekken van een file- en stressvrij vervoersalternatief. Meer dan 120 inwoners schreven zich in en zullen de komende vier weken hun auto inruilen voor een actiever en duurzamer pendeltraject naar het werk.” De Pendelproeverij is een initiatief van Lantis, de beheersmaatschappij die Antwerpse mobiliteitsprojecten zoals de Oosterweelverbinding realiseert.

Op het menu

“Op het menu van De Pendelproeverij staan 75 elektrische fietsen, 50 speedpedelecs, 10 plooifietsen, 10 stadsfietsen en 5 elektrische bakfietsen. In primeur worden in Kapellen dit jaar ook 10 elektrische longtails uitgeleend, voor pendelaars met kinderen”, legt Nele Muys, beleidsadviseur Modal Shift bij Lantis uit. Een longtail fiets is een fiets met een extra lang frame. Je zou een longtail fiets eigenlijk kunnen zien als een fiets met een oversized bagagedrager. Naast het fietsaanbod zijn er proefabonnementen van De Lijn, Velo, DeWaterbus, Blue-bike, de e-bikes van Donkey Republic én de nieuwe P+R-gebouwen beschikbaar. Ook combinaties van bijvoorbeeld een fiets- en proefabonnement behoren tot de mogelijkheden.

Kapellen verwelkomt De Pendelproeverij
Koen Helsen en Nele Muys
Ideale test

Het principe van De Pendelproeverij is eenvoudig: gemeentebesturen melden zich aan, inwoners schrijven zich in en selecteren hun fiets en/of abonnement. Die worden vervolgens gratis geleverd op een van de drie vooraf bepaalde momenten en locaties in de gemeente. Na vier weken testen, brengen inwoners het materiaal terug. Voor wie twijfelt of een rit met de bus, de elektrische fiets of een combinatie van tram en deelfiets de beste oplossing is, vormt dit de ideale test.

Duurzaam

“De Pendelproeverij is niet alleen een uitstekende manier om het gebruik van duurzame vervoersmiddelen te stimuleren, maar ook om de veiligheid op de weg te verbeteren”, voegt Nele Muys toe. “Tijdens de ophaalmomenten kunnen onze pendelproevers hun gekozen fiets uittesten op een verkeersvrij parcours van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Gediplomeerde VSV-lesgevers geven er graag enkele tips en tricks mee zodat elke deelnemer veilig de weg op kan.”

Kapellen verwelkomt De Pendelproeverij2

Volledig kosteloos

Zowel voor de gemeentebesturen als de deelnemers is het initiatief kosteloos, zonder aankoopverplichting achteraf. De Pendelproever moet enkel twee korte bevragingen invullen, één vlak na de testperiode en 6 maanden erna. Nele Muys: “Daarmee peilen we naar hun ervaring, evalueren we of mensen effectief overstappen naar alternatieve vervoersmiddelen of komen we te weten welke drempels we nog moeten wegwerken om daartoe te komen.” Het initiatief kadert in een grotere ambitie. Tegen 2030 moet minstens 50% van alle verplaatsingen binnen de Antwerpse Vervoerregio via duurzame transportmodi gebeuren. Daarom zet Lantis niet alleen in op de realisatie van nieuwe infrastructuur, zoals fietspaden en park-and-rides, maar investeert het ook in elektrische deelfietsen en projecten die gedragsverandering stimuleren zoals De Pendelproeverij.

Meer info op www.lantis.be/projecten/de-pendelproeverij

Foto: © gemeente Kapellen

Facebook8
Twitter
Follow Me
Tweet