Laatste nieuws:
Hoe vervoer je een elektrische fiets met de auto

Hoe vervoer je een elektrische fiets met de auto?

Leuk, zo’n e-bike, zeker als je hem kan meenemen op vakantie of daguitstap. Maar je elektrische fiets vervoeren, hoe doe je dat nu het best?

De elektrische fiets maakt ook langere uitstappen op vakantie mogelijk. Maar je elektrische fiets vervoeren met je bestaande fietsendrager is door het meergewicht niet zomaar mogelijk.

Elektrische fiets vervoeren? Denk aan het gewicht!

Om je elektrische fiets te vervoeren kun je de systemen vergeten waarbij de fiets op het dak geplaatst wordt – al eens geprobeerd om 25 kilogram boven je hoofd te tillen? – of waarbij de drager via riemen aan de kofferklep is bevestigd. De enige optie is een fietsendrager die op de trekhaak wordt gemonteerd en dan nog. Om te beginnen kies je beter voor een fietsdrager aangepast aan elektrische fietsen. Voor veel gewone modellen bedraagt de maximale belasting om en bij de 40 kilogram. Wil je meer dan één elektrische fiets vervoeren op de drager, dan zit je daar al boven. Hier komt bovendien een tweede aspect bij kijken: hoeveel gewicht mag je op de trekhaak plaatsen? We hebben het dan over de maximale kogeldruk. Bij kleinere auto’s durft die maximaal 50 kilogram te zijn, wat al een probleem vormt voor het vervoer van twee elektrische fietsen en de fietsdrager. Op grotere auto’s is dat meestal 75 kilogram. Normaal staat de maximaal toegelaten belasting op het identificatieplaatje van de trekhaak vermeld, zo niet, dan kan de installateur of dealer soelaas bieden. De belasting van de trekhaak durft vooral bij hybride en plug-in hybride auto’s beperkt te zijn, al passen de constructeurs daar met de jongste generaties een mouw aan. Voor SUV’s is een elektrische fiets vervoeren zelden een probleem.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook29
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Jos Vandeneijnde

    Misschien beginnen met de raad te geven om indien mogelijk de batterij van de fiets te verwijderen en los in de koffer mee te nemen? Dat scheelt al enige kilootjes op de trekhaak…