Laatste nieuws:

Kan een wolf in ‘GroenRand’ overleven?

Natuurlijke gebieden vormen in de Voorkempen eilandjes in het landschap. Door een ecologisch netwerk te creëren, verbinden we ze met elkaar en laten we plant- en diersoorten toe om zich van het ene naar het andere gebied te verplaatsen, wat de overlevingskansen van hun populatie vergroot. Voor het uitbouwen van een ecologisch netwerk in de Voorkempen, richt milieuvereniging GroenRand zich op één iconische bijzondere soort van goed verbonden landschappen: ‘de otter’.

Tien soortbeschermingsprogramma’s

Er zijn tien zogenaamde ‘soortbeschermingsprogramma’s’ vastgesteld voor de dieren in het Beneden-Scheldebekken (waar de Antitankgracht een onderdeel van is): de Europese bever, de otter, grauwe kiekendief, kwartelkoning, hamster, gladde slang, heivlinder, knoflookpad en roerdomp. Niet toevallig gaat het om soorten die hogere eisen stellen aan hun leefomgeving: aaneengesloten natuur- en bosgebieden, zuiver water vol vis, natuurlijke akkerranden, rustige schuilplekken … De wolf is hierbij geen opportuniteit. GroenRand is nieuwsgierig of de specialisten van vzw Landschap het tegendeel kunnen aantonen.

Kan een wolf in GroenRand overleven

De inwoners van Zoersel beleefden een bewogen kerstperiode toen bleek dat een wolf er heel waarschijnlijk even rondzwierf. Drie nachten op rij werd er immers een levenloos schaap aangetroffen in een weiland. De halsbeten en pootafdrukken wezen in de richting van de wolf, hoewel er pas definitief bewijs zal zijn wanneer de resultaten van de DNA-stalen bekendgemaakt worden door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Infowandeling

Tijdens een infowandeling gaat Landschap vzw alles vertellen over de comeback van deze fascinerende dieren en worden er antwoorden gegeven op vragen die op ieders lippen liggen.
-Hoe herken je een wolf?
-Zijn wolven gevaarlijk voor mensen?
-Hoe kunnen we vee en huisdieren beschermen?
-Kan ik nog met mijn hond gaan wandelen in het bos?
-Heeft de wolf een voldoende groot territorium aan natuurgebieden als het Vliegveld in Malle-Zoersel, het Groot en Klein Schietveld in Brasschaat/Wuustwezel en de Kalmthoutse Heide?
-Vindt de wolf voldoende voedsel in de buurt zoals reeën en everzwijnen?…

Alles weten over wolven?

Neem dan op zondag 23 februari deel aan de infowandeling van Landschap vzw en Welkom Wolf in Zoerselbos. De gidsen zijn Frederik Thoelen en Jan Loos.
Afspraak: om 10:00 (einde om 12:30) of om 14:00 (einde om 16:30) aan bezoekerscentrum Zoerselbos, Boshuisweg 2 in BE-2980 Zoersel.
Deelname: gratis voor (nieuwe) leden van Landschap vzw. Niet-leden betalen €2,50 per persoon of €5,- per gezin. Inschrijven is niet nodig.
Meer info: info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) – www.landschapvzw.be

DW

Foto: Pixabay

Facebook73
Twitter
Follow Me
Tweet