Jeugd Rode Kruis Essen - Noordernieuws.be - DSC_1224u80

Het Jeugd Rode Kruis is voor iedereen!

Het is alweer 9 jaar geleden dat Jessica Schoenmakers zich het leed van veel kinderen aantrok. Ze zocht naar een oplossing om kinderen een leuke tijd te geven, zonder dat dat te kostbaar werd. Daarom richtte Jessica samen met haar vader het Jeugd Rode Kruis in Essen op. Door tijdgebrek moest ze hier mee ophouden en gaf het stokje over aan de huidige leiding.

Jessica Schoenmakers
Jessica Schoenmakers
Geen lidgeld bij Jeugd Rode Kruis

“Bij het Jeugd Rode Kruis kan ieder kind vanaf 6 jaar terecht en we hebben nu 30 leden.” vertelt Nele Pauwels, lid van de leiding, “Ook kinderen die zich bijvoorbeeld bij de chiro niet thuis voelen. Bij ons betaal je geen lidgeld. Lidgeld is om de verzekering van de leden te betalen en bij ons wordt dat door het Rode Kruis betaald. Dus die financiële drempel is er ook niet.”

Cultuur en godsdienst zijn niet belangrijk

“ We proberen kinderen die in een moeilijke situatie zitten een zorgeloze tijd te geven. Zo gaan we bijvoorbeeld aanstaande zaterdag naar het asielzoekerscentrum in Kapellen. Daar gaan we met de kinderen die daar wonen spelletjes doen. Voor onze leden zijn het bekende spelletjes en de kinderen van het centrum sluiten zich al gauw aan. Omdat ze eerst kijken wat we doen, is de taal ook geen barrière voor ze. We willen onze leden bewust maken van het feit dat niet iedereen het zo goed heeft. En ook dat cultuur en godsdienst er totaal niet toe doen.”

Jeugd Rode Kruis Essen - Noordernieuws.be - DSC_1210u80
Vlnr leiding en ouders: Caroline, Nele, Lieve, Anna en Kevin
Goede Doelentocht

“Elk jaar organiseren we de Goede Doelentocht. Dan bellen we overal aan en vragen: ‘Kunnen we nog iets voor u doen?’ We krijgen dan allerlei soorten opdrachten, zoals kippen voeren, auto wassen, naar de bakker gaan, stofzuigen, … Maar ook om een babbeltje te komen maken. We hebben ook een keer pannenkoeken gebakken voor het oudste kindje van een zwangere mevrouw. Het jongste kindje hebben we zijn gewone eten gegeven. We maken de mensen ook heel duidelijk dat ze ons niets moeten geven voor wat we doen. Dat de bewustwording van mensen helpen ons doel is. Onze leden doen dat met heel veel liefde en plezier. Als leiding ben je dan zo trots dat je ze die waarde kunt meegeven!”

Verkoop van stickers

“De leiding gaat ook ieder jaar op een brainstorm weekend en dan plannen we de activiteiten. Omdat weekend te bekostigen organiseren we een Paasontbijt, waar iedereen een flyer voor in de bus heeft gekregen. Als groep gaan we elk jaar ook een week op kamp. Om die kosten te drukken verkopen we stickers op kruispunten en bij supermarkten. Dit jaar is dat van 19 april t/m 3 mei. In de meeste andere gemeenten gaat de totale opbrengst naar het Rode Kruis. Wij hebben met ons bestuur besproken dat van elke sticker die een lid verkoopt, er 1 euro naar de bekostiging van zijn/haar deelname aan het kamp gaat. Dus bij elke sticker die iemand koopt, worden dus 2 goede doelen gesteund.”

Vetzakkendag

“Onze leden genieten van het samen spelen, geaccepteerd worden zoals je bent, op kamp en op weekend gaan en vooral de Vetzakkendag. De Vetzakkendag is een dag tijdens het kamp dat alles mag. Of je nu spaghetti met je handen wilt eten, je haar blauw verven, alles kan en alles mag!”

Spaarplan

“We organiseren ieder jaar een kerstdiner voor de ouders van onze leden. Om ze te bedanken voor het feit dat ze hun kinderen aan ons toevertrouwen. Voor ouders, die de diverse activiteiten die we organiseren niet kunnen betalen, hebben we een spaarplan. Zodat hun kinderen toch overal aan kunnen deelnemen. Als Jeugd Rode Kruis hebben we een zeer goede band met de ouders van onze leden. Alles is bespreekbaar en we willen ze bij alles betrekken!”

Contact: jeugd@essen.rodekruis.be

Foto’s: Jeugd Rode Kruis en LW

LW

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook85
Twitter
Follow Me
Tweet