Laatste nieuws:
Katrin Ferret Fotografie

De bijzondere hobby van… Katrin Ferret!

Iedereen kan foto’s maken, maar niet iedereen kan ook écht fotograferen. Fotografie is de grote passie van Katrin Ferret (44), die al op heel jonge leeftijd de camera van haar ouders pakte. Het lag daarom voor de hand, dat ze zich daar later in zou gaan specialiseren.

Katrin Ferret Fotografie Essen - Noordernieuws.be 2022 - glaswerk spring coctail (1 van 1)

Mijn eerste camera

“Omdat ik altijd de camera van mijn ouders pakte, gaven ze me mijn eigen toestel toen ik mijn eerste communie deed”, vertelt Katrin. “Die nam ik echt overal mee naar toe, als ik me goed herinner was het een Kodak. Het liefst fotografeer ik mensen en dieren en dan mensen zoals ik ze zie, niet wanneer ze poseren. Een enkele keer wel, maar dan wel in een setting die ik gekozen heb. Liever een spontaan moment, als je iemand half uit een stapelbed ziet hangen ofzo.”

“Ik fotografeer liever een spontaan moment, als je iemand half uit een stapelbed ziet hangen ofzo.”

Katrin Ferret Fotografie Essen - Noordernieuws.be 2022 - 2021 Charles en Asela (2)

Kennismaking met digitale fotografie

“Je had toen nog geen ingebouwde flash, maar een flitser met tien bolletjes magnesium. Zat die er niet op, dan kon je niet flitsen en had je onderbelichte foto’s. Zelf heb ik nooit foto’s ontwikkeld, al wilde ik dat wel. Op school volgde ik de technische richting, dus ik zou het wel gekund hebben, maar heb het toch nooit gedaan. Mijn laatste analoge camera was een Olympus, die ik tot 2006 heb gebruikt. De digitale fotografie zei me toen nog niets, tot een vriendin me haar digitale camera leende toen we naar Mexico gingen. Ik had mijn eigen camera ook bij me, maar het digitaal foto’s nemen was toch wel erg plezant. Je ziet meteen het resultaat en kunt meerdere foto’s maken, want je hoeft geen rekening te houden met fotorolletjes met 36 opnamen. Sowieso hoefde je geen filmpjes meer mee te nemen.”

Katrin Ferret Fotografie Essen - Noordernieuws.be 2022 - baby Thomas 2019

Mijn dochter is mijn muze

“Toen onze dochter in 2004 werd geboren, is het fotograferen nog veel intensiever geworden. Zij is echt mijn muze. Met Kerst vroeg ik vaak boeken over fotografie, om de technieken bij te leren. Op een gegeven moment had ik een posttraumatische- en sociale angststoornis en durfde de deur niet meer uit. In overleg met mijn psycholoog ben ik weer gaan fotograferen. Met een camera voor me voelde ik me veilig en kon ik me focussen op het fotograferen zelf en de mooie dingen die ik vastlegde. Je bent constant afgeleid van je angsten en komt weer op natuurlijke wijze met mensen in contact. Stapje voor stapje raak je zo over je angsten heen. Je vindt ontspanning, waardoor je terug de dingen doet waar ik eerst angst voor had.”

Katrin Ferret Fotografie Essen - Noordernieuws.be 2022 - 2020-01 Jélynn harcourt (2)

Fotografie studeren bij Syntra

“Ik volgde een korte cursus in Nederland voor camera-instellingen, maar tijdens de lessen bleek dat ik in feite alles al wist. Eigenlijk kon ik al meer dan ik zelf in de gaten had. Mijn moeder trouwde op haar 65ste en had een fotograaf ingehuurd, die veel geld kostte en ik vond de foto’s niet echt goed. Er waren veel dingen die ik anders en in mijn optiek beter had kunnen doen. Ik dacht: ‘Dat kan ik ook’ en ben effectief fotografie gaan studeren bij Syntra in Berchem. Daar ben ik in september 2018 gestart en in juni 2020 afgestudeerd.”

Katrin Ferret Fotografie Essen - Noordernieuws.be 2022 - P Calypso&Laura (906)

Het belang van licht

“Het belangrijkste dat ik geleerd heb, is het gebruik van licht en hoe belangrijk dat is. Vroeger nam ik mijn camera overal mee naar toe, maar dat is nu iets minder. Als ik van tevoren weet, dat de omstandigheden niet optimaal zullen zijn, ga ik om zelf plezier te maken. Soms heb ik daar wel spijt van, maar van mijn dochter kreeg ik een iPhone en daar kan je ook heel mooie foto’s mee maken.”

Katrin Ferret Fotografie Essen - Noordernieuws.be 2022 - Q leeuw Kruger K (224)

Ontspannend

“Ik maak fotoboeken en kalenders, maar puur voor mezelf. Ooit, als ik meer tijd heb, wil ik masterclasses gaan volgen van bekende fotografen. Daar leer je heel veel van en ga je anders naar situaties kijken. Ik heb veel creatieve ideeën en ‘maak’ foto’s in mijn hoofd, zo onthoud ik veel dingen. Ik kan helemaal in fotografie opgaan en vind het heel ontspannend. Je gaat op zoek naar het perfecte plaatje, het perfecte licht. Je hebt geen ‘to do’ lijstjes in je hoofd, je bent alleen maar bezig met de onderwerpen en het licht.”

NN

Foto’s: Katrin Ferret, Noordernieuws.be

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook280
Twitter
Follow Me
Tweet