Laatste nieuws:
6 tips om u te beschermen tegen een gehackte webcam

6 tips om u te beschermen tegen een gehackte webcam

Gehackte camera, gestolen beelden, losgeld, … Een gehackte webcam speelt vaak in op bluf. Maar u kunt beter voorkomen dan genezen, vandaar de 6 onderstaande tips.

“Wij hebben uw webcam gehackt. Wij hebben opnames gemaakt terwijl u pornosites aan het bezoeken was. Indien u niet wilt dat we deze beelden verspreiden, dan moet u betalen.” Dat is zowat de gemiddelde boodschap die u ontvangt wanneer hackers zogezegd uw webcam hebben gehackt, ook wel “sextorsion scam” genoemd. De hackers doen u geloven dat ze private beelden van u hebben en dat ze die online gaan publiceren indien u niet ingaat op hun eisen. Meestal spelen de hackers in op uw goedgelovigheid. Maak u echter geen zorgen, ze hebben geen beelden van u. Toch is het nuttig om enkele goede gewoonten op te frissen om u te beschermen tegen een gehackte webcam.

6 tips om te vermijden dat ze uw webcam hacken

1. Dek uw webcam af
Indien er geen beelden kunnen worden gemaakt, dan kan er ook geen losgeld worden geëist! Gebruik een stukje post-it, een kleefpapiertje of eender welk soort papier om de camera van uw computer af te dekken. Kijk eens naar deze bekende foto van Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook. Hij heeft wellicht grotere belangen te verdedigen (hij beschermt zich eerder tegen industriële chantage) maar de techniek is wel dezelfde. Zelfs de meest getalenteerde hacker kan niet opboksen tegen een stukje klevend papier!

2. Update uw systemen
Een update van uw toestellen beschermt u. Waarom? Omdat de bedrijven achter de software, de antivirustoepassingen en de computersystemen regelmatig aanpassingen doorvoeren om hacking te vermijden. Over antivirussen gesproken, aarzel niet om regelmatig een volledige analyse van uw computer te doen!

3. Surf met een beveiligde internetverbinding
Voor hackers is het internet de toegangsdeur tot uw computer. Maak, indien mogelijk, rechtstreeks verbinding met het internet via een ethernetkabel. Indien u toch wifi gebruikt, lees dan onze tips om uw wifi te beveiligen tegen hackers. Wanneer u op verplaatsing bent, beperk dan de verbindingen op gratis netwerken. Verkies steeds netwerken waarvoor u zich moet inschrijven om verbinding te maken (op luchthavens, in hotels, cafés, …).

4. Beveilig uw wachtwoorden
“1234”, “azertyuiop” of “mijnvoornaam+mijngeboortedaum” zijn uit den boze. Hoe meer letters, cijfers of speciale karakters u toevoegt, liefst zonder echte betekenis, hoe veiliger uw wachtwoord is. Het kan maanden duren om een veilig wachtwoord te hacken. Dat is dus verloren tijd voor de hacker, die vooral eenvoudig op te lichten slachtoffers zoekt.

5. Wees voorzichtig tijdens het surfen
Klik niet op alles wat uw aandacht trekt. Hackers kunnen eenvoudig toegang krijgen tot uw gegevens – en tot uw webcam – wanneer u die toegang verleent. Wees dus uiterst voorzichtig in alle situaties, bijvoorbeeld wanneer u uw e-mails leest of wanneer u online winkelt. Indien u een link ziet die u hemel en aarde belooft en die u sterk aanzet om te klikken, wees dan extra op uw hoede. Er bestaat een overvloed aan kwaadaardige software die uw computer kan aanvallen.

6. Bescherm uw navigator
Deze laatste tip gaat hand in hand met het advies om voorzichtig te surfen. Installeer een advertentieblokkering om te vermijden dat u op alle reclamebanners klikt. In dit blogartikel van VPNGids.nl ontdekt u een overzicht van enkele mogelijke adblockers.

Hoe weet u of uw webcam gehackt is?

Er bestaan technologisch verfijnde manieren om te weten of u het slachtoffer bent geworden van een gehackte webcam. U kunt zelf reeds deze drie controles uitvoeren:

  1. Controleer het verklikkerlampje: naast uw webcam vindt u een klein lampje dat aanspringt wanneer uw camera actief is. Indien het verklikkerlampje aanstaat zonder dat u dat zelf hebt gevraagd, dan voert u het best een antivirusscan uit van uw toestel.
  2. Zet uw webcam aan: indien de applicatie meldt dat deze tool reeds in gebruik is – terwijl dat niet het geval is bij u -, dan bent u mogelijks het slachtoffer van een gehackte webcam. Controleer en sluit al uw applicaties, en voer een antivirusanalyse uit.
  3. Ga door uw bestanden en opnames: bij een gehackte webcam kunnen er sporen achterblijven op uw computer, vooral audio- en videobestanden.
Uw webcam is gehackt, u moet losgeld betalen

Sla niet in paniek en ga zeker niet in op de eisen van de hacker. Vergeet niet dat het in de meeste gevallen om bluf gaat. Neem echter het zekere voor het onzekere:

  • Blokkeer onmiddellijk de afzender en markeer de e-mail als spam. Verwijder de e-mail niet.
  • Klik op geen enkele link in de e-mail.
  • Doe een aangifte bij de politie.
  • Verander al uw wachtwoorden.
  • Voer een volledige analyse uit van uw computer met behulp van uw antivirus.

Bent u het slachtoffer van hacking? Aarzel dan niet om het blogartikel “Diefstal van persoonlijke gegevens: wat moet u doen?” te lezen.

Bron: Europe-assistance.be
Foto: Pixabay

Facebook36
Twitter
Follow Me
Tweet