Laatste nieuws:
De Bijzondere Hobby van Petra van Engelen - Impressionistisch schilderen

De bijzondere hobby van… Petra van Engelen

Creativiteit zit er vaak van kleins af aan in, maar niet iedereen doet er later iets mee. Petra van Engelen (56) deed dat wel en ontwikkelde een passie voor impressionistisch schilderen.

Impressionistisch schilderen

“Eigenlijk ben ik altijd creatief geweest,” vertelt Petra, “als kind tekende ik alles. In de familie ben ik de enige die creatief is. In de tachtiger jaren heb ik vier jaar de IKO (kunstacademie) in Hoogstraten gedaan en volgde ook drie jaar privéles bij Ad Witteveen in Breda. In die tijd ben ik met impressionistisch schilderen begonnen. Van impressionisme vind ik: je kan naar zo’n schilderij blijven kijken en je ziet iedere keer weer iets anders. Als iets ‘letterlijk’ is geschilderd, zitten er voor mij geen verrassingen meer in.”

Opgegroeid met de natuur

“Mijn eerste schilderij is van de turfvaart in Zundert. Ik schilder graag landschappen, dat is echt mijn favoriete onderwerp. Ik maak foto’s en van daaruit schilder ik. Dat doe ik doorgaans in de winter, want in de zomer schilder ik graag buiten in de natuur. Mijn ouders hadden een boerderij, dus ik ben ook met de natuur opgegroeid.”

Monet en Cézanne

“Monet en Cézanne zijn heel grote inspiratiebronnen voor me. De kleuren en manier van schilderen, dat leeft voor me, vooral de schilderijen van Monet. Daar kan ik uren naar kijken en van genieten. Ondanks dat hij zo’n grote inspiratiebron was, is mijn stijl ietsje grover. Door de jaren heen heeft mijn stijl zich verder ontwikkeld. Die werd kleurrijker en ik werk meer met paletmes, om dikkere toetsen te kunnen zetten. Dat geeft meer karakter.”

Meer passies
“Ik schilder nu echt van binnenuit, ik volg mijn gevoel. Dat doe ik in al mijn creativiteit, of ik nu met interieur bezig ben, bloemschikken of fotografie. Fotografie is trouwens een andere passie van me.
Veel van mijn inspiratie haal ik uit de natuur, de natuur is zo puur! Ik zie iets en heb er dan meteen een bepaald gevoel bij. Maar niet alles trekt me. Als ik het echt niet mooi vind, kan ik er ook niks mee. Dat kan ik wel met fotografie, maar niet met schilderen. Dan kan ik er mijn inspiratie niet in kwijt.”

 
Ik schilder van binnenuit en volg mijn gevoel in al mijn creativiteit
 

Einaudi

Om in de sfeer te komen met schilderen, luister ik altijd naar moderne pianomuziek. Bij voorkeur van Einaudi. Pianomuziek brengt me altijd in een bepaalde sfeer.”

Schilderen en emoties

“Schilderen is moeilijk. Ik heb veel respect voor mensen die schilderen, met houtskool werken, tekenen, … Als ik de werken van een ander zie, dan weet ik wat daar voor nodig is om het zo te realiseren. Ik kan heel veel in het schilderen kwijt, bijvoorbeeld als ik me ergens zorgen over maak, ergens over pieker of negatieve invloeden uit de wereld. Mijn stemming beïnvloedt de kleuren. Voel ik me niet zo goed, dan kies ik bijvoorbeeld donkere of koele kleuren. Voel ik me goed, dan zal ik eerder felle kleuren gebruiken. Als het schilderij af is, laat ik die emoties ook los. Die zijn dan verwerkt in het schilderij.

Olieverf op linnen heeft meer karakter
“Ik gebruik olieverf op linnen. Acryl wordt ook veel gebruikt, maar dat vind ik minder karakter hebben. Hoe lang ik over een schilderij doe, hangt af van de grootte, het onderwerp en mijn gemoedstoestand. Ik schilder het liefst ’s morgens, eventueel ’s middags. ’s Morgens ben ik fris en heb ik volop motivatie. Ik schilder ook één keer in de week bij Tatteljee. Dat is gezellig en je leert van elkaar. Er is ook begeleiding aan wie je vragen kan stellen. Zo kun je altijd nog dingen bijleren, andere technieken en materialen verkennen. Ik wil nog gaan portretschilderen, maar ook werken met houtskool in combinatie met inkt. Geleidelijk aan wil ik me steeds meer gaan richten op grotere schilderijen op linnen.”

 
Ik weet nooit wat het resultaat zal zijn
 

Een schilderij evolueert tijdens de opbouw

“Ik vind het leuk om vast te kunnen leggen wat van binnenuit komt. Ik weet ook nooit wat het resultaat zal zijn. Tijdens het schilderen evolueert het schilderij. Het is een opbouw die je steeds verder uitwerkt en ontwikkelt. En als het resultaat me niet aanstaat, schilder ik er gewoon overheen!”

Foto’s: Petra van Engelen en LW

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook174
Twitter
Follow Me
Tweet