Laatste nieuws:
Help de egel tijdens de droogte

Help de egel tijdens de droogte

De aanhoudende droogte maakt dat veel dieren, maar vooral egels het zeer moeilijk hebben. Hun normale voeding: slakken, regenwormen, insecten en andere bodemdieren zijn bijna niet te vinden. Extra problematisch omdat er nu veel zogende wijfjes zijn met jongen.

Normaal is de zomer een tijd van overvloed: genoeg te eten binnen een klein gebied, zoals een paar aaneengesloten tuinen. Met deze nu al wekenlang aanhoudende droogte met soms een bui, moeten de egels een veel groter gebied dan normaal afstruinen op zoek naar voldoende voedsel. Zeker zogende vrouwtjesegels hebben veel eiwitrijk voedsel nodig om voldoende melk te kunnen produceren. Daarbij komt het risico dat ze verkeerswegen gaan oversteken. En dan weet je het wel…egels rollen zich bij aankomend gevaar op tot een stekelige bol en vertrouwen op dit afweermechanisme. Ze worden vervolgens doodgereden door nietsvermoedende automobilisten.

Wat te doen?

Heb je egels in de tuin, of vermoed je dat ze weleens je erf betreden? Laat het dan niet bij een lage schaal met water. Bijvoeren is echt geen overbodige luxe met dit extreme weer. Je red niet alleen een egel, maar waarschijnlijk een hele generatie.

Wat geef je egels te eten?

1. Het meest eenvoudige voer om buiten neer te zetten is kattenvoer. Blik of brok, liever geen vissmaak.
2. Zet een – liefst – laag schaaltje met voer in de tuin vanaf de schemering in de avond. Egels zijn nachtdieren, en als je het overdag neerzet voor de egels, dan hebben vliegen (op blikvoer) vrij spel, maar ook zijn er gauw andere gasten. Niet alleen eksters, kauwtjes etc. zijn dol op kattenvoer, maar overdag zullen ook insectenetende tuinvogels die veel op de grond foerageren, zoals merels en lijsters het kattenvoer uit blik in no-time verorberen. Ook zij hebben problemen met het vinden van voedsel door de droogte, maar zet voor hen liever vogelvoer voor insectenetende vogels neer en altijd water!
3. Je kunt het kattenvoer bedoeld voor de egels verrijken door er universeelvoer door te mengen. Dat is voer gemaakt van gemalen insecten en meelwormen etc. en is bedoeld voor vogels, maar ideaal voor egels. Het ‘universeelvoer’ is verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak.
4. Fruit, zoals een halve appel of een paar druiven of iets dergelijks, waarderen sommige egels zeer.
5. Een hardgekookt ei, soms toevoegen, appreciëren sommige egels ook, maar niet allemaal. Rauw kan natuurlijk ook, maar niemand wil de geur van een rottend kippenei in de tuin. Dus als je niet zeker weet óf je tuin elke avond of nacht bezoek krijgt van een egel, dan kan je het rauw aanbieden beter achterwege laten.
6. Je kunt ook kant en klaar egelvoer kopen bij sommige dierenwinkels en tuincentra en in webshops. Dit speciale egelvoer hoeft trouwens geen betere samenstelling te hebben, dan gewoon kattenvoer en is zeker duurder.
7. Om je eigen of je buurtkatten te weerhouden het voer dat bedoeld is voor de egels op te eten, kan je een ‘egelvoerstation’ maken of bouwen. Dat kan zo eenvoudig zijn als een paar klinkers met bak voer ertussen met een plank er overheen, tot het maken van een plastic, makkelijk schoon te houden variant. Koop een grote lage plastic voorraadbak bij de Action of een andere (kring)winkel, snij er een gat in ter grootte van een cd. Beplak de eventueel scherpe randen met duc-tape. Leg op de bodem van de bak oude kranten. Dit is om het voerstation overdag makkelijk te kunnen verschonen. Egels zijn enorme viezeriken: ze doen hun behoefte in hun eetomgeving en zelfs in hun drinkwater.
Zet voer en voldoende water in de bak (of plaats het water buiten naast het voerstation) en leg op het deksel van het voerstation een baksteen voor stabiliteit. Een steen op het deksel of bovenkant van je voerstation voorkomt dat door het gerommel van de egels het hele voerstation verschuift. (Buurt)katten kunnen op deze manier – middels het plaatsen van een voerstation – niet bij het kattenvoer voor de egels, wat bijdraagt aan zowel de gezondheid van de kat(ten), als aan de relatie met je buren.

Extra voertip:
Mocht je een ondervoede egel tegenkomen herken je die aan de ingevallen flanken en sloom gedrag. Kattenbrokken met appelmoes is de remedie. De appelmoes die de egels wel lekker vinden, voorkomt dat katten het opeten.

8. Waarschijnlijk is het nu wel voor iedereen duidelijk, maar ten overvloede: geef egels geen melk. Ze zijn lactose intolerant, ze worden ziek van melk en kunnen als gevolg van diarree door uitdroging overlijden.
9. Vergeet geen lage schaal met water neer te zetten. Egels drinken van nature veel water, maar als je droge kattenbrokjes voert, drinken ze nóg veel meer.
10. Plaats een egelslaaphuisje in je tuin. Fijn voor de egel om straks in te overwinteren, maar ook een fijne schuil- en slaapgelegenheid. Zo bindt je egels aan je tuin, en kun je genieten van hun aanwezigheid. Staat het egelslaaphuisje – geen voer in zetten en niet te verwarren met egelvoerstation – op een veilig beschut, rustige, koele plek in je tuin? Dan kan een egel besluiten om haar nest jongen in het huisje ter wereld te brengen. Niet kijken! Niet verschonen voor begin oktober! Egels zijn uitermate gevoelig voor verstoring en laten hun pasgeboren jongen dan in de steek en komen helaas niet altijd terug.

Bron: Tuindingen.nl
Foto: Noordernieuws.be

Facebook97
Twitter
Follow Me
Tweet