Laatste nieuws:
Greet Van den Bergh - Kerntalenten coaching - KTNA - Noordernieuws.be 2019 - HDB_2753u80

Trots op mijn beroep. Greet Van den Bergh vertelt!

Greet Van den Bergh (51) is van opleiding orthopedagoge en heeft twintig jaar met mensen met een mentale beperking in dagcentrum De Oever gewerkt. Na een loopbaanbegeleiding is ze nu naast haar werk bij VVV De Tasberg ook deeltijds KernTalenten coach. We bezitten allemaal KernTalenten. Vaak zijn we niet bewust van deze KernTalenten, omdat deze voor jezelf zo vanzelfsprekend zijn.

Werken bij VVV De Tasberg

“Na die twintig jaar wilde ik wat anders en ging ik werken bij VVV De Tasberg. Iets helemaal anders en erg interessant: creatief zijn, mensen helpen, informeren en Essen promoten. Natuurlijk moet je veel van Essen weten, maar ik ben hier geboren en getogen, dus dat was geen probleem. Ondertussen werk ik hier nu tien jaar.”

Loopbaanbegeleiding

“Na vijf jaar heb ik loopbaanbegeleiding gevolgd, omdat ik met mijn vroegere kennis en ervaring terug wat wilde doen. Niet voltijds, want daarvoor houd ik veel te veel van mijn werk bij De Tasberg! Tijdens die loopbaanbegeleiding bleek ik talent en interesse in coaching te hebben. Ik kwam in contact met Elke Busschots, die net de ‘Blij met mij’ kindertraining wilde lanceren in Vlaanderen. Ik vertelde dat ik graag met kinderen wilde werken in combinatie met coachen. Na een workshop werd ik geselecteerd om die training te mogen volgen.”

’Blij met mij’

“Bij de ‘Blij met mij’ methode vertrek je vanuit talenten. Je kijkt naar het talent achter het talent, waar het uit voortkomt. Een talent is iets dat je graag doet en waardoor je de tijd vergeet. Door deze te benoemen maak je kinderen zelfbewuster, veerkrachtiger en weerbaarder. We leren ze ook om zwarte gedachten om te vormen naar gekleurde gedachten. Zwarte gedachten hebben echter wel een functie, dus die moet je niet uitbannen.”

KernTalentenmethode
“Een KernTalent is iets dat in jezelf zit en heeft met potentieel te maken. De dingen die je snel of minder snel ontwikkelt en met intrinsieke motivatie hoe graag je iets zou willen. De trainingen geef ik samen met Ann Daenekindt uit Kalmthout aan kinderen van 6 – 12 jaar, maar tegenwoordig ook aan jongeren van 12 – 14. Vanuit dit werk ben ik me gaan interesseren voor KernTalenten bij jong volwassenen en volwassenen. Ik analyseer heel graag en ben constant bezig met het analyseren van mensen. Dat vind ik boeiend en heb dat altijd al gedaan. Vandaar dat ik meer wilde weten van de KernTalentenmethode van Danielle Krekels. Bij haar ben ik de opleiding gaan volgen, die best pittig was: veel informatie, veel oefenen en heel compact met lange dagen.”
 

“Mensen hebben de kracht in zich om hun eigen leven te bepalen, daar geloof ik sterk in.”

Inzicht in je KernTalenten maakt je milder

“Ik vond het keiboeiend om inzicht te krijgen in hoe de methode werkte. Als KernTalentenanalist breng ik je karakter, talenten en motivatie in kaart. Nu kan ik aan de hand van een KernTalentenanalyse ontdekken wat jouw KernTalenten, energiegevers en -vreters zijn. Met dat inzicht word je milder ten opzichte van anderen en ook tegenover jezelf. Dat is een echte eyeopener. Door zo’n analyse krijgen je vragen plots een antwoord en het lijkt of de puzzel op zijn plaats valt. Bijvoorbeeld of je in de juiste werkkring zit, je de juiste studiekeuze hebt gemaakt of hoe het komt dat je je niet kan opladen op het werk, …. Met deze methode worden dingen duidelijk. KernTalenten zetelen namelijk al in je vanaf het prille begin, zitten in je ‘kern’. Er juist mee omgaan is hierin erg belangrijk.”

Zicht op je persoonlijkheid
“Aan de hand van een gerichte vragenlijst over je ‘spelen in je kindertijd’ komen je KernTalenten naar boven. En zo krijg je zicht op je KernTalentenprofiel. Het knappe aan deze methode is dat je op erg korte tijd (ongeveer 2,5 uur) inzicht krijgt in je persoonlijkheid en dat dit vaak ook bevestigend werkt. Daarna begint het coaching traject, waarin we op zoek gaan naar de antwoorden op je concrete vragen. Het draait om inzichten en met de juiste vraagstelling bereik je dat. Ik gebruik de methode vooral in de loopbaanbegeleiding (erkend door de VDAB) en op vlak van studiekeuzebegeleiding. Bijzonder is dat je deze analyse heel je leven kan gebruiken bij moeilijke vragen, bij kruispunten in je leven.”
 

“Mensen met inzicht in hun KernTalenten worden sterker en weten beter hoe ze hun leven richting moeten geven.”

’YES’-gevoel

“Het is opvallend dat mensen echt besluiten durven nemen wanneer ze het inzicht vinden. Terwijl ze eerst maar in het oude stramien voortdobberden, gebaseerd op zekerheden van bijvoorbeeld een vaste job, mooie uren, goed loon, …. Ik vind het geweldig om hen tot dat nieuwe inzicht te laten komen. Ze komen binnen met vragen en vertrekken met het ‘YES’-gevoel. Dat geeft me enorm veel voldoening. Mensen worden sterker en weten beter hoe ze hun leven richting moeten geven.”

Trots op mijn beroep

“Het maakt me trots dat ik mensen via de KernTalentenmethode een kompas kan aanreiken zodat ze een stap durven te zetten om hun eigen echte levenspad te volgen. Dat ze inzichten krijgen waardoor ze terug innerlijke rust kunnen ervaren en sterker in het leven staan. Mensen hebben de kracht in zich om hun eigen leven te bepalen, daar geloof ik sterk in.”

www.plezierintalent.be

LW

Facebook175
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Proficiat Greet. Hiermee gaat ge veel mensen kunnen helpen. Heel knap! Ik wens je veel succes.