Laatste nieuws:
Wat mag wel en niet met een dashcam

Wat mag wel en niet met een dashcam?

Dashcams worden steeds populairder, maar er bestaat veel onduidelijkheid over wat je nu wel of niet met de beelden mag doen. Tijd om klaarheid te scheppen.

Mag ik een dashcam installeren in mijn wagen?

Ja, dat mag. De Belgische wetgeving staat toe om zo’n apparaat in je wagen te hebben. Let op, niet in alle Europese landen is dat zo. In Duitsland mag je bijvoorbeeld geen dashcam die continu opnames maakt aan boord hebben. In Oostenrijk mag het helemaal niet.

Mag ik de beelden van mijn dashcam gebruiken?

Het antwoord op die vraag is wat complexer. Als je de beelden voor privégebruik wil aanwenden, dan is er geen enkel probleem. Je mag de beelden thuis afspelen, dat is het zogenaamde recreatief gebruik van de beelden. Wil je ze echter tonen aan een grotere groep mensen, op het internet of sociale media plaatsen, dan moet je de expliciete toestemming krijgen van de personen die in beeld komen, tenzij je hen en de nummerplaat onherkenbaar maakt.

Kan ik met de beelden mijn onschuld bewijzen?

De privacywetgeving staat het gebruik van zulke gegevens niet toe, tenzij het om een geschil gaat. Om de beelden te mogen gebruiken, is het heel belangrijk dat je meteen na het ongeval de tegenpartij inlicht over je opnames. De beelden mogen worden overgedragen aan politie, verzekeringsmaatschappijen en justitie. Verzekeringsmaatschappijen onderling zullen die zelden verwerpen. Voor hen zijn de beelden min of meer hetzelfde als een verklaring van getuigen. Of ze kunnen dienen als bewijsmateriaal voor de rechtbank hangt af van de rechter in kwestie. Sommigen staan het gebruik van de beelden wel toe, anderen niet. Het is hoe dan ook erg belangrijk om de beelden niet openbaar te maken. Doe je dat wel, dan is de kans groter dat de rechter de beelden niet toestaat als bewijsmateriaal, omdat de privacywetgeving geschonden is.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook36
Twitter
Follow Me
Tweet