Laatste nieuws:
Gevolgen coronamaatregelen voor de automobilist

Gevolgen coronamaatregelen voor de automobilist

De huidige coronamaatregelen hebben ook een grote impact op ons als automobilist. Wat met de autokeuring? Kun je nog naar de garage? We geven de antwoorden.

Wanneer mag ik de wagen nog gebruiken?

Het is ondertussen duidelijk dat enkel essentiële verplaatsingen nog mogen. Je mag met de auto naar het werk, de winkel, de bank, het postkantoor, het tankstation, de dokter, de apotheker, de kinesist en de opticien. Ook wie hulp biedt aan minder zelfredzame personen als ouderen, mindervaliden en zieken mag zich nog verplaatsen met de wagen. Je auto nemen om ergens te gaan te gaan wandelen is niet toegestaan. Je gaat dus beter een aantal weken wandelen in de buurt van de eigen woning.

Zijn de garages nog open?

De showrooms van garages zijn gesloten, maar de werkplaatsen mogen open blijven om dringende reparaties uit te voeren. Hetzelfde geldt voor bandencentrales en herstellers van autoramen. Overal moet de sociale afstand weliswaar gerespecteerd worden. Heel wat van deze diensten hebben echter hun deuren gesloten. Contacteer ze dus eerst voor je de verplaatsing maakt.

Word ik nog geholpen door VAB als ik auto- of fietspech heb?

Ja, onze wegenwachters blijven paraat voor jou als automobilist en fietser. Ook hier moet de sociale afstand gerespecteerd worden.

Wat als het keuringsbewijs van mijn wagen bijna vervalt?

De keuringscentra zijn momenteel gedeeltelijk gesloten, je kunt je auto dus niet laten keuren. De geldigheid van keuringsattesten van personenwagens die vervallen zijn vanaf 13 maart worden verlengd tot vier maanden na het einde van de coronamaatregelen. Herkeuringen zijn vanaf 25 maart opnieuw mogelijk, maar enkel op afspraak.

Hoe zit het met de rijopleiding?

Alle examencentra en rijscholen zijn momenteel gesloten. Je mag ook niet meer oefenen voor je praktijkexamen, aangezien het geen essentiële verplaatsing is. Wie daardoor de verplichte termijnen niet kan naleven – denk maar aan voorlopige rijbewijzen die vervallen – krijgt 4 maanden uitstel, te rekenen vanaf de dag volgend op de einddatum van de noodmaatregelen. Ook het verplichte terugkommoment – er staan hoge boetes op voor wie dat niet (op tijd) volgt – wordt momenteel uitgesteld. Voor wie het terugkommoment moest volgen in de periode van de noodmaatregelen wordt de termijn verlengd met 4 maanden, te rekenen vanaf de dag volgend op de einddatum van de noodmaatregelen. Voor wie het terugkommoment moet volgen net na de noodmateregelen komt ook een uitzondering. Als de termijn waarin je het terugkommoment moet volgen, start binnen de maand volgend op de einddatum van de noodmaatregelen, dan wordt de termijn om het terugkommoment te volgen met 4 maanden verlengd.

Mag ik nog naar de carwash?

Carwashes zijn gesloten, zowel de volautomatische als de manuele. Je mag uiteraard wel nog zelf je auto wassen bij je thuis.

Wat met de toegang tot de LEZ?

In Antwerpen en Gent is de LEZ tijdens de coronamaatregelen voor elke wagen toegankelijk. Omdat het aanbod van het openbaar vervoer sterk verminderd is, wil de lokale overheid er zo voor zorgen dat iedereen toch zijn noodzakelijke verplaatsingen kan maken, ook in de LEZ.

Moet ik nog betalend parkeren in de stad?

In Brussel, Antwerpen en Gent hoeft u de komende weken niet meer te betalen om in de stad te parkeren op openbare parkings. Op die manier kunnen hulpverleners en mantelzorgers zich maximaal in de stad begeven. Foutief parkeren wordt wel nog beboet.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook65
Twitter
Follow Me
Tweet