Laatste nieuws:
Dierenorganisaties voeren voor het vierde jaar samen campagne

Dierenorganisaties voeren voor het vierde jaar samen campagne

Doe aan social distancing met wilde dieren

Elk jaar waarschuwen de organisaties World Animal Protection, SPOTS en AAP vakantiegangers om entertainment met wilde dieren te mijden. Nu het vakantieverkeer langzaamaan weer op gang komt, grijpen de organisaties het moment aan om extra te waarschuwen: houd afstand voor mens én dier.

Dagelijks worden meer dan 550.000 wilde dieren gebruikt voor het vermaak van toeristen. Van dolfijnenshows tot olifantenritten, dansaapjes, selfies met tijgers of cheeta’s en wandelen met leeuwen. World Animal Protection, SPOTS en AAP voeren al jarenlang campagne om dit te stoppen. Achter dit vermaak schuilt enorm veel dierenleed. Dieren worden uit het wild gehaald of gefokt in gevangenschap – vaak onder erbarmelijke omstandigheden. De dieren leven in kooien of aan de ketting, worden hardhandig getraind en vervolgens hun leven lang gebruikt ter vermaak van mensen.

Social distancing

De organisaties geven toeristen dit jaar een extra overweging mee: de omgang met wilde dieren is niet alleen schadelijk voor het welzijn van wilde dieren. De coronacrisis leert ons dat contact met wilde dieren ook een gezondheidsrisico voor mensen kan vormen. Wilde dieren kunnen mensen verwonden of via contact ziektes overdragen. Maar liefst 60 procent van de opkomende infectieziektes is afkomstig van dieren (een zoönose) en 70 procent hiervan komt af van wilde dieren. De COVID-19-pandemie maakt eens te meer duidelijk dat dit soort contact tussen mens en (wilde) dieren kan leiden tot grote (virus)uitbraken met wereldwijde impact.
De drie organisaties vragen om ‘social distancing’. ‘Met het pakket aan coronamaatregelen worden we gevraagd om afstand te houden van elkaar, maar dat zouden we ook moeten doen bij wilde dieren’, aldus een woordvoerder. ‘Veel mensen willen wilde dieren bewonderen, en dat begrijpen we. Onze oproep is om dat van gepaste afstand te doen. Zodra je als toerist in direct contact kunt komen met wilde dieren, is het foute boel. Zowel voor dier als mens: houd gepaste afstand!’.

Tips voor een diervriendelijke vakantie

Als toerist kun je dieren helpen door attracties met wilde dieren te mijden. Bijvoorbeeld door:
• Niet op de foto te gaan met een wild dier
• Niet met wilde dieren te knuffelen, wandelen of zwemmen
• Geen olifanten te voeren, wassen of erop rijden
• Niet naar shows te gaan waarin wilde dieren kunstjes doen (circussen of dolfijnenshows)
• Alleen echt diervriendelijke opvangcentra te bezoeken, waar geen interactie met wilde dieren mogelijk is en niet gefokt wordt met dieren om jonge dieren te houden.
• Of wilde dieren in het wild bewonderen, vanaf gepaste afstand.

Bron en filmpje: World Animal Protection
Grote foto: Pixabay

Facebook52
Twitter
Follow Me
Tweet