Laatste nieuws:
Gemeente hangt mezenkastjes om processierups op natuurlijke wijze te bestrijden

Gemeente hangt mezenkastjes om processierups op natuurlijke wijze te bestrijden

Vandaag hangt de gemeente 50 nestkastjes op verschillende plaatsen in Essen om zo de processierups op een natuurlijke manier in te perken.

Natuur gebruiken als bestrijdingsmiddel

De laatste jaren zijn de processierupsen een echte plaag. Maar ze bestrijden met gif is niet de beste manier om ze te bestrijden. Kool- en pimpelmezen zijn de natuurlijke vijand van de rups. De gemeente wil de vogeltjes mee inzetten om de plaag onder controle te houden. De gemeente gebruikt trouwens nooit gif om de rupsen te bestrijden. We schakelen een firma in die de diertjes opzuigt of verbrandt.

De processierups kan een best vervelend beestje zijn. Wie in aanraking komt met zijn fijne haartjes, krijgt vaak last van jeuk of zelfs ademhalingsproblemen. Bovendien eten ze eikenbomen volledig kaal.

De 50 nestkastjes hangen op de volgende locaties:

-Oude Pastorij
-de serviceflats in de Maststraat
-Vissenheuvel
-begraafplaats Heikant
-Schelpheuvelstraat
-Over d ‘Aa
-Scham
-Steenpaal
-Karrenmuseum
-sportpark
-Raaiberg
-jaagpad school Horendonk
-Peepolderlaan

Scholen helpen mee

De gemeentelijke basisschool Wigo en de school Don Bosco Mariaberg stappen mee in het verhaal van de mezenkastjes. Wigo is momenteel 92 kastjes aan het maken die dan verkocht worden en in privébomen komen te hangen. Don Bosco Mariaberg maakt een 40-tal kastjes die ze – in samenspraak met de gemeente – op verschillende locaties in onze gemeente hangt. De scholen krijgen hiervoor financiële ondersteuning van de gemeente. Samen met de vogelhuisjes die de gemeente maakte, komen we nu al aan 182 mezenkastjes!

Intussen bekijkt de gemeente of we in samenwerking met milieu- en natuurverenigingen nog initiatieven kunnen nemen.

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook719
Twitter
Follow Me
Tweet