Laatste nieuws:
Gemeente Brecht start preventieve bestrijding eikenprocessierups

Gemeente Brecht start preventieve bestrijding eikenprocessierups

Om te voorkomen dat de eikenprocessierups dit jaar opnieuw overlast geeft, start de gemeente in mei met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups op openbaar domein.

Door vroegtijdige bestrijding kan een plaag worden voorkomen. Hierbij spuiten we een bestrijdingsmiddel in de toppen van eikenbomen waar de jonge rupsen zich bevinden. Zo wordt voorkomen dat de rupsen opgroeien en de gevreesde brandharen krijgen.

Preventieve bestrijding in mei

De bestrijding van de rupsen wordt in onze gemeente uitbesteed. De eitjes en de jonge rupsen zitten hoog in de boomkronen, en daarom wordt het bestrijdingsmiddel met een boomnevelspuit in de kronen gespoten. De bestrijding wordt uitgevoerd op plekken waar de afgelopen jaren veel overlast was. Tijdens de bestrijding van de eikenprocessierups houdt de gemeente uiteraard rekening met de coronamaatregelen.

Vervolg bestrijding in juni en juli

We blijven de eiken controleren. In bomen waar toch volwassen eikenprocessierupsen verschijnen, wordt de zogenaamde curatieve bestrijding toegepast. Dan worden rupsen en nesten op een veilige manier weggezogen of weggebrand. Om niet in aanraking met de brandharen te komen, raden we je ten stelligste af om zelf de nesten te verwijderen.

Beheer van de bermen

We passen op verschillende plaatsen ook het beheer van de bermen aan. Dit om de natuurlijke vijanden van de rups zoals de sluipwest en sluipvlieg aan te trekken. Een combinatie van verschillende bestrijdingstechnieken werd ons aangeraden door de provincie Antwerpen.

Samenwerking Provincie Antwerpen

De provincie Antwerpen coördineert de bestrijding van de eikenprocessierups op de meest ecologische, mensvriendelijke en milieuvriendelijke manier.
Op deze pagina (https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/biodiversiteit/dieren-en-pl…) van de provincie Antwerpen vind je een antwoord op enkele veel gestelde vragen over de eikenprocessierups.

Melden

Merk jij een nest op op openbaar domein, langs een gewestweg of langs het jaagpad? Geef dit dan door aan:
-Op het openbaar domein: groendienst, 03 660 17 20, groendienst@brecht.be
-Langs een gewestweg: wegen Antwerpen – district Brecht, 03 330 12 60, wegen.antwerpen.districtbrecht@mow.vlaanderen.be
-Langs het jaagpad: De Vlaamse Waterweg, 011 24 40 83

Heb jij op je privéterrein een nest? Contacteer dan zelf een bestrijdingsfirma en probeer de nest niet zelf te verwijderen.

Bron: gemeente Brecht
Foto: Pixabay

Facebook37
Twitter
Follow Me
Tweet