Laatste nieuws:
Geen steun voor voorstel belastingverlaging ondernemers

Geen steun voor voorstel belastingverlaging ondernemers

De Kalmthoutse gemeenteraad stemde een voorstel weg van Open VLD over een verlaging van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing voor ondernemers. Alle andere partijen (CD&V, N-VA, Groen, SP.a, Vlaams Belang) en onafhankelijk raadslid Clarisse De Rydt waren tegen deze extra corona-steunmaatregel, die bovendien weinig doeltreffend bleek.

Evenwichtig pakket

“De gemeenteraad keurde eerder, unaniem, een evenwichtig pakket steunmaatregelen van ca. €400.000,- goed voor inwoners, bedrijven en verenigingen in Kalmthout n.a.v. de coronacrisis”, zegt CD&V-fractieleider Didier Van Aert. “Met o.a. de Kalmthout-bon, een lokale hinder- en compensatiepremie en een extra subsidie voor verenigingen is het ook een ruim pakket, met voorstellen vanuit de meerderheid en de oppositie.”

Opbod

“We waren dan ook verbaasd over het Open VLD-voorstel om opnieuw de gemeentekas open te trekken, en dan enkel voor ondernemers. Het voorstel leek wel een opbod. Hun enige raadslid stelde een tijdelijke verlaging voor van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing. Dat bleek opnieuw goed voor een bedrag van ongeveer €200.000,- zo berekende schepen van financiën Maarten De Bock.”

Enkel voor eigenaars

De CD&V-fractie, maar ook andere partijen, vonden het liberaal voorstel bovendien niet doeltreffend. “Vooral de eigenaars van heel wat panden met winkels, cafés en restaurants zouden van deze belastingverlaging profiteren. Niet de ondernemers zelf dus, die vaak een pand huren.” Bovendien zouden slechts 18% van de Kalmthoutenaren hiervan kunnen genieten, vermits de maatregel zich enkel op ondernemingen richt. “Alsof de andere 82 % geen last heeft van de huidige crisis”, merkt Didier Van Aert op.

“We gingen dus niet akkoord met het voorstel. Opnieuw een eenzijdig voorstel op maat van de bedrijven, na eerder een ruim pakket steunmaatregelen voor de Kalmthoutse ondernemers, is een stap te ver voor ons. Bovendien sluiten we toekomstige maatregelen niet uit die zich eerder in de sociale sfeer bevinden. Denk maar aan steun voor gezinnen in armoede of andere maatregelen die het welzijn van onze inwoners ten goede komt. Dit voorstel zou daar alvast een budgettaire hypotheek op leggen.”

Facebook26
Twitter
Follow Me
Tweet