Laatste nieuws:
Fotowedstrijd ‘50 jaar Fotografie in Kalmthout’ groot succes

Fotowedstrijd ‘50 jaar Fotografie in Kalmthout’ groot succes

2023 is het jaar waarin zowel de Kalmthoutse Fotokring als de bekende winkel ‘Foto Joosen’ in Kalmthout 50 jaar bestaan en dus hun Gouden jubileum vieren. Reden genoeg tot feesten dus. Maar er werd naast dat feesten ook beslist om samen een fotowedstrijd uit te schrijven met de veelzeggende titel “50 jaar Fotografie in Kalmthout”. Nadat het reglement werd opgesteld en de vijf thema’s waren gekozen werd via allerlei kanalen (affiches, flyers, lokale media, Facebook en andere digitale kanalen) promotie gevoerd om zoveel mogelijk fotografen warm te maken om hun beste werken in te sturen.

Fotowedstrijd ‘50 jaar Fotografie in Kalmthout’ groot succes2

135 deelnemende fotografen

En met succes! Maar liefst 135 fotografen namen aan de wedstrijd deel. Bijna 1400 foto’s werden ingestuurd en een vijfkoppige jury nam de taak op zich al die foto’s (anoniem!) te beoordelen. Uiteindelijk bleven er per thema tien genomineerden over die in de prijzen vielen. Een rijkgevulde prijzentafel maakte het plaatje compleet.

Fotowedstrijd ‘50 jaar Fotografie in Kalmthout’ groot succes
1e plaats Flora en Fauna – Wim.Uyttenbroeck – Lovebite
Bekendmaking van de winnaars

Op zaterdagavond 28 oktober werden alle winnaars bekendgemaakt en gelauwerd, uiteraard met een bijhorende receptie in de lokalen van Gitok in de Vogelenzangstraat in Kalmthout. De drie winnende foto’s per categorie werden vooraf geprint op groot formaat. De winnaars mogen die foto’s op een later tijdstip ophalen, want eerst worden ze ook nog tentoongesteld aan het grote publiek tijdens het jaarlijkse fotosalon van de ‘Koninklijke Kalmthoutse Fotokring’. De fotosalon draagt dit jaar de voor de hand liggende titel ‘Goud’. De titel ‘Koninklijke’ werd verleend door de koning himself en werd eerder dit jaar op het Provinciehuis uitgereikt aan een delegatie van de fotoclub door gouverneur Cathy Berx. Voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaars, maakte de eregast van de avond, burgemeester van Kalmthout Lukas Jacobs, van de gelegenheid gebruik om, in zijn eigen woorden, twee monumenten van Kalmthout te eren. Na een korte lofrede overhandigde hij aan Swa Van Oevelen (voorzitter KKFK) en Katleen en Jos Joosen een mooi geschenk, met verwijzing naar het 50-jarig bestaan.

Fotowedstrijd ‘50 jaar Fotografie in Kalmthout’ groot succes
1e plaats Landschap – Wim.Uyttenbroeck – In de wolken wandelen
De winnaars

Hoewel heel wat fotografen tijdens de proclamatie een oorkonde en één of meer prijzen in ontvangst mochten nemen, waren er enkele die extra ‘in the picture’ stonden. Zo won Wim Uyttenbroeck uit Kapellen de eerste prijs in maar liefst twee categorieën, nl. voor Flora en Fauna met een mooi beeld van twee Jan-van-Genten, die elkaar innig begroeten op het eiland Helgoland en voor Landschap, met een prachtige foto van zijn dochter op de Uyuni zoutvlakte in de hooglanden van Bolivië. Daarnaast kaapte hij ook nog een vijfde plaats weg in de categorie Architectuur. Eddy Wellens uit Kontich (lid van Fotoklub72) startte met twee tweede plaatsen (ook in Architectuur met ‘Almere Wave’ en bij Landschap met ‘Maison du Gouffre’), om uiteindelijk bij het thema Mensen dan toch de eerste prijs te pakken, met een mooie foto met de al even mooie titel ‘To the Light’ In de categorie Architectuur won Greta Verelst met de prachtige zwart-witfoto ‘Oslo’.

Fotowedstrijd ‘50 jaar Fotografie in Kalmthout’ groot succes
1e plaats Zot van Kalmthout – Leona.Krinkels – Kerktoren van het dorp van Suske en Wiske
Zot van Kalmthout

Bij de wat speciale categorie Zot van Kalmthout” werden de prijzen uiteraard uitgereikt door de burgemeester van Kalmthout Lukas Jacobs. Welverdiende winnares hier werd Leona Krinkels uit Kalmthout, al jarenlang lid van KKFK. Haar foto draagt de alleszeggende titel ‘Kerktoren van het dorp van Suske en Wiske’. Veel van de 235 aanwezigen op de plechtigheid grepen na de proclamatie nog de kans de lopende fototentoonstelling te bezoeken. Volgens de bezoekers is het hoogtepunt van de tentoonstelling toch de opstelling van de regenboog, een idee van de groep fotografen van “f-plus”. De mondelinge reclame trekt meer bezoekers, sommigen krijgen er niet genoeg van en komen een keer terug met familie of kennissen. Het regende complimenten voor het idee en de uitvoering. Zestien mensen werkten er zeven maanden aan om 112 foto’s te maken, printen, kaderen en hier op te hangen. Deze is nog gratis te bezoeken op zaterdag 4 en zondag 5 november, telkens van 13:00 tot 18:00, in de gebouwen van Gitok. Ingang langs de Vogelenzangstraat.

Fotowedstrijd ‘50 jaar Fotografie in Kalmthout’ groot succes
Lukas Jacobs die KKFK en Foto Joosen een aandenken overhandigde

kalmthoutsefotokring.com

Bron en foto’s: Koninklijke Fotokring Kalmthout

Facebook55
Twitter
Follow Me
Tweet