Laatste nieuws:
November dit kan je nog doen in de tuin

November: dit kan je nog doen in de tuin

De afgelopen weken werd het frisser en frisser. We kunnen dus stellen dat het officieel voorbij is met de zomer. Gedaan met dromen en blik vooruit naar de winter. Het is misschien niet je meest favoriete seizoen, dat wil niet zeggen dat je je tuin in de steek moet laten.

Om je tuin al voor te bereiden voor een langere rustperiode en ervoor te zorgen dat ze de wintermaanden op volle sterkte kan vertoeven, geven wij je kort mee wat je deze maand allemaal in de (moes)tuin kunt doen.

Zorgen voor het gazon

Verwijder de laatste afgevallen bladeren van het gras, zodat het niet verstikt. Gebruik de bladeren om bladaarde te maken. Maai het gras eventueel voor de laatste keer. Let wel op dat het niet vriest. Je kunt deze maand nog graszoden leggen als het niet te nat en te koud is.

Snoeien en planten

Een kale plek in de haag? Deze maand is perfect om een haag bij te planten. Snoei je rozen een beetje om winterschade te voorkomen. Krijg je niet genoeg van rozen? Dan kun je deze maand gewoon nieuwe planten. Zolang het niet vriest, kun je heesters en bomen nog gewoon snoeien.

Fruit en de moestuin

November is een prima maand om fruitbomen en -struiken te planten. Let wel op dat de temperaturen boven het vriespunt liggen. In de moestuin kun je nog prei, snijbiet, kolen, wortelen en knolselder zaaien. Deze groenten kunnen perfect tegen de kou. Wil je de lekkerste groene kolen, spruiten en pastinaak op je bord? Wacht dan met ze te oogsten tot het eens goed gevroren heeft. Voorzie tot slot de frambozen van een laagje stalmest. In de elfde maand van het jaar kan het veel regenen. Graaf daarom geulen in je moestuin om waterplassen te voorkomen.

Denk aan de diertjes

In de wintermaanden zoeken diertjes steeds vaker vruchteloos naar voeding. Wij kunnen hen daar iets beter bij helpen. Haal je nestkastjes van de zolder en geef de vogeltjes een warm nest. Een voederplankje is eveneens een aanrader.

Niet meer tuinieren? Vergeet niet de buitenkraan af te sluiten om bevriezing van de leidingen te voorkomen.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook48
Twitter
Follow Me
Tweet