Laatste nieuws:
Fotografie Multimedia Hobby Danny Vergouwen

De bijzondere hobby van… Danny Vergouwen!

Om te beginnen was fotografie de grote hobby van Danny Vergouwen (62), maar die breidde zich later uit naar multimedia.

Eerste camera

“Mijn eerste camera was er eentje van plastic van de kermis, ik was toen een jaar of tien”, vertelt Danny. “Die gebruikte ik ook, er kon een rolletje in. Soms mocht ik de camera van mijn vader gebruiken, mijn foto’s waren beter dan die van hem. Op zijn foto’s zag je mensen zonder hoofd of de zee die ‘leegliep’. Fotografie had zo wel meteen mijn interesse.”

Donkere kamer

“Toen ik ging werken heb ik eerst een boek gekocht om me in fotografie te verdiepen en daarna een camera, een Canon AE-1, een spiegelreflexcamera. Ik probeerde er van alles mee uit, landschappen, bloemen, … en op vakantie natuurlijk. Na een paar jaar heb ik een professioneler model gekocht. Bij mijn ouders heb ik op zolder een doka (donkere kamer) gebouwd. De informatie over ontwikkelen en afdrukken had ik ook uit dat boek gehaald. Ik ontwikkelde zwart/wit foto’s en later ook kleur, wat veel moeilijker is, maar zwart/wit heeft altijd mijn voorkeur gehouden.”

Swa Van Oevelen

“Dia’s maakte ik ook wel en had zelf een projector, maar dat was het niet. Teveel gedoe met opstellen enzo. Ik trouwde en de fotografie lag een poos stil. Na een aantal jaren wilde mijn vrouw een andere hobby en heb ik fotografie voorgesteld. Ze ging lessen volgen bij Swa Van Oevelen, wat ze erg leuk vond en ze wilde er dan ook meer mee doen. Swa stelde voor dat ze een cursus ging volgen bij de Kalmthoutse Fotokring, dat was in 2012. Dat wilde ze wel, maar dan moest ik ook mee. Ze vond het namelijk spijtig dat ik wel een camera had, maar er verder niks mee deed.”

Fotografie Anders Gezien

“We zijn naar de tentoonstelling FAG1 (Fotografie Anders Gezien) gaan kijken en dat trok me wel. We hebben die cursus, die drie jaar duurde, gedaan. Na ons eindwerk besloten we met een aantal leden aan de toog, dat we zelf iets voor de club gingen doen. We zijn in 2015 gestart met F+. Het eerste thema waar we mee begonnen was de kleuren van de regenboog. Daarna volgden nog meer onderwerpen, zoals druppels fotograferen, rook, studiofotografie, Rembrandtverlichting, … We hebben ook onze eigen camera obscura gemaakt van een blikken doos.”

Multimedia

“Felix Timmermans stelde zo’n 5 jaar geleden multimedia voor, een voor mij totaal onbekend onderwerp. Multimedia is een combinatie van foto’s, bewegende beelden en geluid en dat wilden we wel proberen. Het is steeds een zoekproces naar nieuwe ideetjes, nieuwe technieken van film en geluid. Soms met vallen en opstaan, want niet alles lukt van de eerste keer. Felix zoekt het voor ons uit, en geeft ons (met veel geduld) de nodige uitleg.”

Korte films

“Elk jaar maken we een ander filmpje van een minuut of vijf. Elk filmpje eist een grondige voorbereiding, waar we ruim een half jaar van tevoren al aan beginnen. Dat filmpje wordt elk jaar op de expositie van de Kalmthoutse Fotokring getoond. Voor de nabewerking is het soms zoeken en uitproberen wat de beste manier is. De mensen gebruiken hun eigen programma’s, wat het soms lastig maakt om zaken uit te leggen of uit te proberen. Sinds kort ontdekten we een gratis programma en dit trekt dan ook nieuwe mensen aan voor de multimedia. Niet iedereen wil een abonnement of software aankopen. Nieuwe mensen, met een nieuw idee en ander inzicht is altijd een pluspunt.”

Ideeën realiseren

“Iedereen mag filmpjes maken, een idee of verhaal aanbrengen en dan wordt bekeken of het realiseerbaar is. Soms mag het meer iets meer zijn dan vakantiebeelden. Maar niet iedereen heeft evenveel fantasie om een idee in gedachten ook visueel uit te leggen aan de anderen, om die zo mee te krijgen in het verhaal. Het onderwerp moet dus wel mensen aanspreken.”

Extra dimensie

“Foto’s maken is creatief, maar filmen geeft een extra dimensie en blijft altijd een uitdaging. Ik zoek zelf dingen uit en fixeer me niet op een onderwerp. Het is niet alleen plezier voor mezelf, maar je geeft andere mensen ook plezier. Het is soms veel werk, maar dat is een onderdeel van de hobby.”

NN

Facebook39
Twitter
Follow Me
Tweet