Laatste nieuws:
Fatale afdaling wielrenner Wouter Weylandt
Fatale afdaling wielrenner Wouter Weylandt

Fatale afdaling wielrenner Wouter Weylandt

Na de dood van Whitney Houston verdiepte Vincent Luijer zich in het leven en de dood van overleden beroemdheden.

Vincent Luijer
Vincent Luijer

Deze belangstelling groeide uit tot een hobby en regelmatig zal Vincent hier stukken plaatsen over het leven en overlijden van beroemde personen.

Op dit moment kunnen wielerliefhebbers weer genieten van de Ronde van Italië. Wie goed oplet zal zien dat er een rugnummer ontbreekt in deze editie, maar ook de edities van 2012, 2013, 2014 en 2015. Voor de meeste mensen zal dit een bekend verhaal zijn, maar daarom niet minder de moeite waard om er nog eens bij stil te staan.

Het was op 9 mei 2011. De derde etappe van de deze editie van de giro stond gepland: een heuvelachtige rit van 178 kilometer lang. Veel klimmetjes en dus ook veel daalwerk. Iets wat Wouter Weylandt op 27 kilometer voor de aankomst fataal werd. Hij bleef tijdens de afdaling van de Passo del Bocco met zijn trapper achter een muurtje haken, waardoor hij op volle snelheid ten val kwam en twintig meter over het asfalt schoof.
Meerdere pogingen zijn genomen om hem te reanimeren, maar uiteindelijk werd hij dood verklaard door de betreffende ronde-arts. Later bleek dat hij door zijn val een schedelbreuk had opgelopen wat uiteindelijk zijn dood tot gevolg had.
Een jaar eerder, tijdens dezelfde ronde van Italië, wist hij nog de derde etappe te winnen. De aankomst van deze etappe lag in het Nederlandse Middelburg. Het is ook in deze plaats dat je een monument vindt ter nagedachtenis aan Wouter Weylandt. Er is ook een monument te vinden op zijn vaste trainingsroute.

Cru is het dan ook dat een jaar later de derde etappe in de ronde van Italië hem fataal wordt. De derde etappe die hem glorie heeft gebracht brengt hem een jaar later zijn dood. Tijdens zijn laatste rit droeg hij het rugnummer 108. Na zijn dood is besloten dat niemand nog in de Ronde van Italië met dit rugnummer zou starten.
Zijn collega-renner Tyler Farrar was één van de beste vrienden van Wouter. Sinds het overlijden van Wouter steekt Farrar zijn hand de lucht in, in de vorm van de letter W.

Foto: Fanny Schertzer

Meer interessante gegevens over levens en overlijdens van beroemde personen kunt u vinden op de facebookpagina van Vincent.

Vincent Luijer

Facebook10
Twitter
Follow Me
Tweet