Laatste nieuws:
Dit kan je doen tegen opstijgend vocht

Dit kan je doen tegen opstijgend vocht

Heb je in je woning last van loslatend behang, schimmels op de muur, vochtplekken en/of beschadigd pleisterwerk? Dan heb je waarschijnlijk last van opstijgend vocht. Een veelvoorkomend probleem, dat tot flink wat ergernis kan leiden. Maar wat is opstijgend vocht en wat kun je er tegen doen? We zochten het voor je uit.

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht zie je vaak bij oudere woningen die massieve muren hebben, in tegenstelling tot nieuwere huizen die een aparte binnen- en buitenmuur hebben met een luchtruimte tussen zogenaamde spouwmuren. Bij oudere muren ontbreekt vaak een effectieve waterkering of werd de muur onvoldoende afgewerkt onderaan, het grondvocht kon fsm zo in het metselwerk trekken. Grondwater wordt als het ware opgezogen door de stenen van je gebouw en de muzen worden vochtig, met alle gevolgen van dien voor het metselwerk én de afwerking. De schade aan de gebouwstructuur wordt steeds groter als je het probleem niet tijdig aanpakt.

Hoe kan ik opstijgend vocht herkennen?

Opstijgend vocht ontdek je aan de onderkant van je (buiten)muren. Vaak is er ook schimmel op de muur aanwezig: witte of lichtgroene poederachtige vlekken. Dit is een chemische reactie tussen de mineralen van je stenen en de nitraten uit het grondwater.

Hoe bepaal ik de oorzaak van opstijgend vocht in mijn woning?

Een vochtexpert kan je helpen niet alleen de precieze oorzaak van je opstijgend vocht te bepalen, maar ook de juiste remedie te kiezen. Door een gat te boren in de muur en een analyse van het boorgruis te maken, kan hij vaststellen hoe vochtig een muur is en tot op welke diepte het vocht zich bevindt.

Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is erg schadelijk voor de constructie van je woning. Het tast voegwerk, muurafwerking, stenen en cement aan. Het pleisterwerk wordt ernstig beschadigd, en je behang begint los te komen. Ook zie je soms houtrot bij houten (raam)kozijnen en deurposten. De eerder genoemde schimmels zijn niet alleen schadelijk voor de materialen, maar brengen ook een gezondheidsrisico met zich mee: ze kunnen leiden tot gezondheidsklachten en luchtwegenproblemen.

Opstijgend vocht behandelen

Opstijgend vocht behandelen kan op twee manieren: door muurinjectie of door het onderkappen van de muur. Bij muurinjectie, de goedkoopste methode, wordt aan de onderzijde van de muur een vloeistof in de muur geïnjecteerd. Die droogt op en vormt een ‘chemische waterkering’, een barrière tegen opstijgend vocht. Onderkapping is een fysieke waterkering en wordt enkel gebruikt als er geen andere opties zijn. De dragende constructie van het gebouw wordt aangepast, wat een kostelijke en tijdrovende zaak is.

Muurschimmel verwijderen

Na het aanpakken van het structurele probleem dien je nog binnenshuis de beschadigingen op te knappen. Schimmels op muren en plafond kan je zelf verwijderen, maar doe dit op een veilige manier. Draag handschoenen en een mondmasker en ventileer de ruimte goed. Gebruik een allesreiniger en een vochtige doek en poets de oppervlakkige schimmel weg van boven naar beneden. Gebruik geen schuurborstel, want dan komen er schimmeldeeltjes in de lucht en wrijf je de schimmel nog dieper in de muur.

Let op: schimmelvlekken van meer dan 3m² zijn niet meer veilig zelf te verwijderen. Huur daarvoor een expert in.

Bron: Zimmo.be
Foto: Noordernieuws.be

Facebook21
Twitter
Follow Me
Tweet