Laatste nieuws:
Maak een dierenparadijsje van jouw balkon of tuin

Maak een dierenparadijsje van jouw balkon of tuin

Het aantal vlinders, vogels, insecten, padden en andere wilde dieren in Nederland is de afgelopen jaren drastisch afgenomen. Meer dan de helft van de vlindersoorten staat op de Rode Lijst, wat aangeeft dat het om bedreigde diersoorten gaat.

Tijdens de jaarlijkse trek naar het water (na de winterrust) komen honderden padden en kikkers onder auto’s terecht. En ook zoogdieren zoals egels hebben het moeilijk door verstedelijking en intensieve landbouw en veehouderij. Deze dieren trekken daarom steeds vaker richting de door ons bewoonde wereld op zoek naar voedsel en beschutting. Daar spelen onze tuinen en balkons een belangrijke rol. Of je nu een achtertuin hebt ter grootte van een voetbalveld of een klein balkonnetje op vijftien hoog: met een paar simpele tips & trucs kan iedere tuin en balkon omgetoverd worden tot een diervriendelijk paradijsje.

Tip 1 – Meer groen in de tuin

Hoe meer tegels, hoe minder egels. Voor wie lekker in zijn tuin wil zitten, is een terras onmisbaar, maar laat daarbij zeker ook ruimte over voor groen in je tuin. Dit zorgt ervoor dat dieren beschut kunnen zitten, voldoende voedsel verzamelen en lekker kunnen scharrelen door je tuin.

Tip 2 – Meer vlinders

Voor dagvlinders in je tuin zijn twee typen planten nodig: waardplanten voor rupsen en nectarplanten voor vlinders. Rupsen zijn kieskeurige eters die vaak maar één soort plant lusten, dus de keuze is beperkt. Bij hen zijn klimop en hulst het meest in trek, maar laat ook eens een paar brandnetels staan. Rupsen zijn er dol op. Als je daarnaast ook nectarplanten plaatst, zoals de vlinderstruik, lavendel en hemelsleutel, dan fleurt dit niet alleen je tuin op, maar het lokt ook dagvlinders naar je tuin.

Tip 3 – Nestkastjes

Vogels voelen zich helemaal thuis in een beschut nestkastje waar ze heerlijk in kunnen nestelen. In tuincentra weten ze precies welk type nestkast goed werkt voor een bepaalde vogelsoort. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Zorg ervoor dat je nestkastje op het noordoosten uit de wind hangt en niet in de directe zon. Zo maak je het zo aantrekkelijk mogelijk voor vogels om in je tuin te verblijven.

Tip 4 – Lok kikkers en salamanders

Wil jij kikkers en salamanders in je tuinvijver? Zorg dan dat deze visvrij is en let er ook op dat je vijver minstens de helft van de dag in de zon ligt. De ideale tuinvijver heeft verschillende dieptes. Zo komen de planten het meest tot hun recht en groeien het best, zodat je de kikker en salamander kunt verleiden om lekker in jouw tuin te bivakkeren.

Tip 5 – Insectenhotel

Hoewel insecten de aarde al vierhonderd miljoen jaar bevolken en er zo’n één miljoen soorten bestaan, zijn de aantallen de laatste drie decennia met meer dan 75% afgenomen. Maak van je tuin een waar hotel, speciaal voor lieveheersbeestjes, vliegen, vlinders, bijen en wespen. Bij tuincentra en bouwmarkten zijn deze zogenaamde insectenhotels kant en klaar te verkrijgen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken van oude planken en hout. Op internet zijn hier diverse handleidingen voor te vinden. Let er dan wel even op dat je dit hotel niet verft of vernist, maar ga voor puur en onbewerkt hout. Als je daarnaast zorgt voor voldoende planten, trek je de meest uiteenlopende insecten aan, die maar wat graag als gast in jouw hotel verblijven.

Nodig insecten ook uit op je balkon of dakterras. De planten die je neerzet kunnen dienen als rustplek of als voedselbron voor bijvoorbeeld vlinders en bijen die van het stuifmeel snoepen. Let bij de aanschaf van jouw balkonplanten dus op nectar- of stuifmeelrijke bloemen zoals lavendel en goudsbloem.

Tip 6 – Eekhoorns lokken

Wat is er nu gezelliger in je tuin dan de prachtige pluimstaart van een eekhoorn? Wil jij die ook in jouw tuin? Zorg ervoor dat je bomen en struiken goed aansluiten op de bomen die je tuin omgeven. Daarnaast kun je nieuwe bomen of struiken planten en bestaand groen juist laten staan en laten groeien. Dit is niet alleen een bron van voedsel voor deze kleine diertjes, maar ze bouwen hier ook nesten. Zo nodig je eekhoorns uit in je tuin en maak je hun verblijf zo aangenaam mogelijk.

Meer tips?

Enthousiast geworden en wil je weten wat je verder nog kunt doen om zoveel mogelijk verschillende dieren uit te nodigen in je tuin? Veel meer leuke tips en tricks vind je hier.

Bron: Dierenbescherming.nl
Foto’s: Noordernieuws.be

Facebook66
Twitter
Follow Me
Tweet