Dikketruiendag Basisschool Wigo - Essen-Wildert - (c) Noordernieuws.be 2020 - HDB_0193

Dikketruiendag op basisschool Wigo

Dikketruiendag is een actiedag, die in het teken staat van het klimaat. Deze actiedag bestaat ondertussen zestien jaar en begon naar aanleiding van het Kyotoprotocol uit 2005. Basisschool Wigo in Essen-Wildert heeft vanaf het begin aan deze dag meegedaan.

Activiteiten gericht op minder CO2 uitstoot

Leerkrachten Joris, Véronique, Luk, Sabine, Marcia, Tiny en een aantal klassen vormen de actiegroep MOS (Milieu Op School). “In het begin zetten we alleen de verwarming lager”, vertelt Sabine. “Daarna zijn er allerlei andere activiteiten omheen gegroeid, die gericht zijn op minder CO2 uitstoot. In verband met de opwarming van de aarde wordt er hier veel aandacht aan besteed. In de lessen Wereld Oriëntatie is het ook een heel actueel onderwerp.”

106 Dikketruiendag in Basisschool Wigo - Essen-Wildert - (c) Noordernieuws.be 2020 - HDB_0171
Vlnr: Joris, Véronique, Luk, Sabine. Op de foto ontbreken Marcia en Tiny, ook leden van de MOS groep.
Gezond eten

“Het is geen eenmalige actie en onze actiegroep MOS organiseert nog veel meer, zoals een gezonde dag en werken rond zwerfvuil, want jong geleerd is oud gedaan”, vult Luk aan. “In het begin van het schooljaar is het project: ‘Denk globaal, eet lokaal’ en wordt er groente en fruit gegeten van de bioboer. Na elke vakantie krijgen de leerlingen van het ouderencomité gratis een stuk fruit. Daarnaast zijn de dinsdag en donderdag groente- of fruitdag en moeten de kinderen verplicht groente of fruit meenemen als tussendoortje.”

Dikketruiendag

“Vandaag is Dikketruiendag en zijn we de dag gestart met een opwarming buiten, een dansje om warm te worden. Daarna heeft meester Luk aan de hand van een flanellen deken laten zien wat het effect van de CO2 uitstoot is. Dit gas vormt als het ware een deken rond de aarde en die ‘deken’ wordt steeds dikker. Door het op deze manier inzichtelijk te maken, begrijpen alle kinderen waar het om gaat en is de boodschap duidelijk. Vandaag krijgt elk leerjaar een half uur les buiten, bijvoorbeeld over de opwarming van de aarde. Het thema van dit jaar is biodiversiteit. De natuur is heel belangrijk en wij, de mensen, maken teveel kapot en zorgen voor een veel te grote CO2 uitstoot.”

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook187
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!