Laatste nieuws:
Essen Dierenkliniek Ilse Castelijns - Gold Status Catfriendly Clinic

Dierenartsenpraktijk ’t Hof heeft Gold Status Cat Friendly Clinic!

De Cat Friendly Clinic is een organisatie die zich druk maakt over het feit dat er, op het gebied van katten, veel dingen verkeerd gaan in de dierenartspraktijken. Katten hebben andere ziektes dan honden en moeten dus ook anders behandeld worden.

Dat er dingen verkeerd gaan, wordt vanzelfsprekend niet opzettelijk gedaan. Vaak wordt er nog gedacht dat een kat een kleine hond is. Maar dat is natuurlijk niet zo, het is een compleet ander dier.

Wat konden we in onze praktijk veranderen

“Anderhalf jaar geleden ben ik een congres gaan volgen over kattenaandoeningen”, vertelt Ilse Castelijns. “De voorzitter van de vereniging, Maggie Scherk, kwam daar spreken en vertelde over de andere aanpak van katten als patiënt. En ik realiseerde me: ‘Wat doen we veel fout!’ terwijl ik dacht dat we het zo goed deden… Drie maanden later ben ik naar een congres in Frankrijk gegaan, dat alleen over kattenaandoeningen ging. Maggie Scherk had daar een workshop over wat we als dierenarts in onze praktijk kunnen veranderen. Bijvoorbeeld inzichten om het veel aangenamer voor katten te maken. Na die workshop zijn we hier in de praktijk begonnen met plannen maken, om dingen te wijzigen. Een van onze assistentes, Annelies Stroobant, ging de opvolging doen, zodat de praktijk aan alle Cat Friendly eisen blijft voldoen.”

Ilse Castelijns - Dierenartsenpraktijk 't Hof - Gold Status Cat Friendly Clinic

Verwijderen van stressfactoren

“Na die workshop besloot ik: we gaan een Cat Friendly Clinic worden! En dat bracht heel wat veranderingen met zich mee. Annelies werd onze ‘katadvocaat’, de verantwoordelijke die de belangen van onze katpatiënten behartigt. De leidraad daarvoor is zeker tachtig pagina’s lang. Er moesten stressfactoren worden verwijderd, die we nooit beseft hebben. Denk aan te streng beetpakken of bij het nekvel vastpakken tijdens onderzoeken. Geen sterke geuren, fel licht of harde geluiden tijdens het bezoek. Aparte spreekkamer en wachtzaaltje, zodat er geen oogcontact met andere dieren kan zijn. Een rustgevende geurverstuiver met feromonen. Maar ook onderzoekinstrumenten speciaal voor katten.”

Speciale opnamehokken

“De opnamehokken hebben we speciaal in Spanje besteld. Die zijn veel groter dan de standaardhokken en hebben een verhoogd zitje en een scheidingswand, zodat de bak apart staat. Die opnamehokken hebben glazen deurtjes, zodat de patiënten de buren niet kunnen besmetten. Vloerverwarming voor na de operaties en ze zitten volledig gescheiden van de honden. Ook de hospitalisatieruimte is aangepast en zo zijn er nog veel meer aanpassingen gebeurd.”

Zeer hoge eisen

“De eisen van Cat Friendly Clinic liggen voor de ‘Gold status’ heel hoog, dan moet je heel veel specialistisch materiaal hebben. Van al je wijzigingen, op elk vlak, moet je fotomateriaal opsturen om het te bevestigen. Je moet ook speciale bijscholing voor katten volgen. Zowel de dierenartsen als de assistentes volgen twee keer per jaar een congres speciaal over katten. Annelies gaat in mei vier dagen naar een bijscholing over kattengedrag en kattenprobleemgedrag in Beveren. Wat ik leerde hebben we als groep meteen in de praktijk gebracht en de resultaten zijn opzienbarend! Zelfs katten die zich vaak onvoorspelbaar gedragen, waren meteen veel rustiger.”

De eerste in de provincie Antwerpen

“We wilden voor de Gold status gaan. Je hebt de Brons, Zilver en Goud status. Niet alle praktijken kunnen bepaalde dingen realiseren. Zoals bijvoorbeeld een nachtverblijf of aparte wachtruimte, wel of geen operatiekamer, … Dat is ook de reden dat we onze praktijk zo verbouwd hebben, zodat we al die faciliteiten wel konden geven. In januari kregen we de bevestiging dat alles in orde was!”

Dierenartsenpraktijk 't Hof - Gold Status Cat Friendly Clinic

“Het was een traject van een jaar. We zijn de eerste praktijk in de provincie Antwerpen en de derde in heel België, die deze internationale accreditatie kreeg. De papieren zijn drie weken geleden aangekomen en nu mogen we ons officieel ‘Cat Friendly Clinic’ noemen. Jaarlijks moeten we alles opnieuw bevestigen om deze status te behouden. Het is een continu leerproces van hoe tijdig ziekten ontdekken of voorkomen.”

23 maart is iedereen tussen 13:00 en 15:00 welkom om vragen te komen stellen en in de spreekkamer te komen kijken.

https://catfriendlyclinic.org/cat-owners/what-you-should-be-looking-for/

Facebook Dierenartsenpraktijk ’t Hof

LW

Eerder verschenen:
Trots op mijn beroep: dierenarts Ilse Castelijns vertelt!

Facebook289
Twitter
Follow Me
Tweet