Laatste nieuws:
Rudi Carrell_(1980) - Noordernieuws.be - (c) Jan Arkesteijn
Rudi Carrel in 1980 - (c) Jan Arkesteijn

Der Rudi

Vandaag op 7 juli 2006 overleed Rudolf Wijbrand Kesselaar, beter bekend onder de naam Rudi Carrell. Hij overleed op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Rudi Carrell is vooral in Duitsland tot een fenomeen verworden, waar hij sinds 1974 ook zijn residentie had in het plaatsje Syke, net onder Bremen.

Showbizz in zijn DNA

Dat Rudi Carrell uiteindelijk al vrij snel in de entertainment belandde mag geen wonder heten. Zowel zijn grootvader als vader waren ook al actief in de entertainment-industrie. De naam ‘Carrell’ heeft hij dan ook overgenomen van zijn vader die was geboren in 1911 en overleed in 1968. De eerste keer dat Rudi het podium opklom was toen hij in Arnhem in 1953 zijn vader verving. Vanaf 1955 verwierf hij zijn eerste landelijke bekendheid met een wekelijks optreden op de radio voor de AVRO. In 1959 begon hij te werken voor de televisie en vanaf 1960 kende heel Nederland hem door zijn deelname aan het songfestival, met het liedje ‘Wat een geluk’.

Wie van de drie

‘Wat een geluk’ bleek slechts een kleine voorbode van een meer internationale carrière voor Rudi Carrell. Na amper 5 jaar kreeg radio Bremen de entertainer in het vizier. Vrij snel na zijn radiowerk volgde zijn eerste Duitse televisiewerk. Het eerste programma dat hij presenteerde was de Duitse variant van ‘Wie van de drie’. In de jaren 70 kreeg hij zelfs zijn eigen televisieprogramma ‘Der Rudi Carrell Show’. Hij werd steeds meer omarmd door het Duitse volk. Dit resulteerde zelfs in een aantal rollen in Duitse speelfilms. Waar Louis van Gaal ooit de geschiedenis in zal gaan om zijn eigenaardige buitenlandse expressie, gaat Rudi Carrell hem hier in voor. Hoewel zijn Duits goed te volgen was, zat er een duidelijke Nederlandse tongval in. Dit maakt zijn manier van praten alleen maar populairder.

Bijna een Fatwa

Rudi Carrell’s humor is ook de destijds Iraanse Ayatollah Komeini niet ontgaan. Door een filmpje op het letterlijke niveau onderbroekenhumor, waarbij de Iraanse geestelijke tal van slipjes kreeg toegeworpen, werd er bijna een doodvonnis tegen ‘der Rudi’ uitgesproken. Ook in Nederland kwam dit voorval in de media en zou een nieuwsrubriek het filmpje tonen. Nog in de uitzending belde de toenmalige minister van Buitenlandse zaken Van de Broek live in met het verzoek om het filmpje niet te tonen.  Hieronder vind u het filmpje met een stukje duiding in het Duits.

Carrière Rudi Carrell

De carrière van Rudi Carrell is een lange geweest, die al vroeg in de jaren 50 van de vorige eeuw begon. Ook in België heeft hij enige bekendheid verworven door in de jaren 70 op te treden in de shows van Bobbejaan Schoepen in Bobbejaanland. Ik, als midden veertiger, herinner mij nog de presentatie van de 1-2-3-show, dat later werd gepresenteerd door Carl Huybrechts.

Rudi Carrell hield wel van een sigaretje op zijn tijd. Dat zijn uiteindelijke doodsoorzaak longkanker was, kwam dan ook niet geheel als een verassing.

VL

Meer Dead Celebrities: Tommy Cooper

Facebook19
Twitter
Follow Me
Tweet