Laatste nieuws:
Noordernieuws De bijzondere hobby van Vincent Luijer

De bijzondere hobby van… Vincent Luijer

Ondanks het macabere beeld heeft de dood een fascinerende uitwerking op heel veel mensen, vooral als het om beroemdheden gaat. Of dat nu Toetanchamon betreft of Mozart: de interesse blijft. Voorbeelden van beroemde doden wiens graven vandaag de dag nog heel druk bezocht worden zijn Jim Morrison (Parijs), Elvis Presley (Memphis) en Marie Laveau (voodookoningin, New Orleans). Hoe leefden die mensen? Ze waren zo beroemd/rijk/bekend en toch gaan ze zomaar dood. De doodsoorzaken blijven ook later nog interessant, net als de speculaties over hoe het zo heeft kunnen gebeuren.

Voor Vincent Luijer (47) was het overlijden van Whitney Houston op 11 februari 2012 de aanleiding om zich hier meer in te verdiepen.

Club of 27

“Iedereen kent de 27 club”, legt Vincent uit. “Ik vroeg me dan ook af of er een 48 club bestond. Whitney was 48 toen ze overleed en Al Capone ook.” De 27 club slaat op beroemdheden die op hun zevenentwintigste overleden, doorgaans door alcohol of drugsgebruik, maar ook door moord of zelfmoord. Een greep uit de ‘leden’ van de 27 club: Amy Winehouse, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison en Kurt Cobain.

Bobby Farrell van Boney M † 30-12-2010
Bobby Farrell van Boney M † 30-12-2010
Taboe over de dood
“Het leek me een leuk idee om me in overleden beroemdheden te verdiepen. Het fascineert me ook: iedereen gaat dood. We hebben twee zekerheden in dit leven: de belasting en de dood. De dood moet dan ook geen taboe zijn en er moeten grapjes over gemaakt kunnen worden. Tenslotte komen we allemaal aan de beurt.”

Er zijn twee zekerheden in het leven, de belasting en de dood…
Vincent Luijer

Charlton Heston † 05-04-2008
Charlton Heston † 05-04-2008
Structureel onderzoek

Vincent ging structureel te werk in zijn registratie, beginnend bij de A van Aaliyah, geboren 16 januari 1971. Aaliyah overleed na de opname van de videoclip Rock the Boat op 28 augustus 2001. Het vliegtuigje waar ze in zat, is voor de kust van Florida neergestort en was te zwaar beladen. “Het gaat natuurlijk niet alleen om artiesten, maar allerlei bekende mensen: zangers, artiesten, foute politici, criminelen, wetenschappers, noem maar op. Niet alleen van deze en de vorige eeuw, maar ook uit een verder verleden. Ook de manier van opbaren boeit me. Bijvoorbeeld: laatst las ik een artikel over iemand die zittend was opgebaard. Ogen open, sigaartje in zijn hand en gekruiste benen.”

Seve Ballesteros

De golfprofessional Seve Ballesteros was voor Vincent indertijd de inspiratie om die sport ook te gaan beoefenen, helaas overleed Seve al op 54-jarige leeftijd aan een hersentumor. “De mensen in mijn omgeving vinden mijn interesse wel leuk en interessant. Het helpt natuurlijk wel dat je in je vriendenkring doorgaans door gelijkgestemden omgeven bent. Ik krijg ook veel tips van ze. Met name criminelen hebben mijn speciale interesse. Ook rituelen rond de dood, cultuur- of godsdienstgebonden, kunnen heel boeiend zijn”

Lolo Ferrari † 05-03-2004
Lolo Ferrari † 05-03-2004
Begraafplaatsen van beroemdheden

Echt vaak komt Vincent niet op begraafplaatsen, hoogstens op vakantie. “Maar sinds dit mijn hobby is, zal ik als ik op plaatsen kom waar beroemdheden begraven liggen wel altijd foto’s gaan trekken.” Zelf vindt Vincent de dood niet beangstigend en als hij iets over dit onderwerp tegenkomt, zal hij het ook altijd lezen. “Natuurlijk hoop ik, net als iedereen, dat ik niet overlijd aan een pijnlijke ziekte en dat ik in alle vrede afscheid kan nemen van mijn dierbaren. Maar de wereld stopt niet zonder mij, het is vooral vervelend voor de mensen die om me geven en achterblijven. Ik zou graag willen dat mensen wat luchtiger (maar wel respectvol) met de dood om zouden gaan. Over alles wordt makkelijk gesproken, behalve de dood.”

Tommy Cooper † 15-04-1984
Tommy Cooper † 15-04-1984

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag over vertelt of kent u iemand? Neemt dan contact met ons op via het contactformulier. U hoeft niet per sé in Essen of omgeving te wonen. Wij nemen u graag een interview af!

Facebook28
Twitter
Follow Me
Tweet