Laatste nieuws:
Hobby Tom Van Looveren en Kevin Van Loon - (c) Noordernieuws.be - 2019 - HDB_7732u

De bijzondere hobby van Tom Van Looveren en Kevin Van Loon!

Re-enactment komt steeds vaker voor bij evenementen, waar een bepaald tijdperk wordt uitgebeeld. Denk aan het grootse (N)iemandland van vorig jaar, waarbij de acteurs en figuranten allemaal gekleed waren in kostuums uit die tijd. Voor Tom Van Looveren (42) en Kevin Van Loon (17) is het hun grote hobby geworden en dan de Napoleontische periode in het bijzonder.

Slag bij Hoogstraten

“Eigenlijk ben ik altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis en militairen”, vertelt Tom. “In 2014 ben ik gaan kijken bij het evenement ‘Slag van Hoogstraten’, die in 1814 plaats heeft gevonden. Een evenement over de Napoleontische periode. Dit was een grote slag tussen de legers van Napoleon en de Russische en Pruisische troepen. Het doel was om Antwerpen over te nemen, dat toen in Franse handen was. Hier was een grote groep re-enactors uit heel Europa bij betrokken.”

Kleurrijke uniformen
“Dat vond ik geweldig en wilde dat ook doen. Die uniformen zijn kleurrijk, het koken op houtvuur, slapen in tentjes, al had ik daar in het begin wel mijn twijfels over. Want dan slaap je ook op een strozak, want het is allemaal zo authentiek mogelijk. Dat houdt ook in: geen horloges of gsm’s. Je drinkt uit tinnen bekers en eet van tinnen borden. Maar mijn interesse in geschiedenis heeft er voor gezorgd dat ik het toch ging doen. Ook het schieten met een musket, het staan tussen de kanonnen, ik wilde het allemaal meemaken.”

“Het is allemaal zo authentiek mogelijk, geen horloges of gsm’s!”

Tom Van Looveren en Kevin Van Loon - Napoleon

Re-enactment Organization of the Napoleonic Ages

“Je hebt van alle periodes een re-enactment, tot en met de oertijd toe, maar de tijd van Napoleon boeide me het meest. De andere periodes zijn niet echt mijn ding, knap om te zien, maar niet om te doen. Maar ik bleef toch twijfelen, ik had ook nog zoveel andere bezigheden die mijn tijd opeisten. Toen kwam in 2015 ‘200 jaar Slag bij Waterloo’ in Waterloo. Daar ben ik naar toe gegaan en raakte er aan de praat met een paar mensen uit de Noorderkempen van de RONA (Re-enactment Organization of the Napoleonic Ages). Die zochten leden en ik besloot me aan te sluiten.”

Slag bij Waver

“We hebben zo’n 15 leden, die overal vandaan komen. Twee weken later was de ‘Slag bij Waver’ en daar heb ik een gesprek met ze gehad. Mijn eerste uniform was van de Nederlandse artillerie, de uniformen moet je zelf maken of kopen. Gelukkig zijn mijn vrouw en moeder heel handig met naald en draad, dus die wisten er wat moois van te maken. Er zijn wel winkels die die materialen verkopen, maar daar wist ik toen mijn weg nog niet in.”

Plankenkoorts

“Mijn eerste evenement was in Nederland. Het was behoorlijk druk en ik was erg zenuwachtig en durfde mijn tent niet uit. Het was ook mijn eerste keer in die kledij. Er waren zo’n 8.000 mensen en je hebt het idee dat ze allemaal naar jou kijken, wat natuurlijk helemaal niet zo is. Nog steeds heb ik best last van plankenkoorts. Mijn eerste functie was die van kanonnier. Maar ik wilde met de infanterie mee, daar is meer actie en je kon er schieten met een musketgeweer. Dat sprak me gewoon meer aan.”

Tom Van Looveren en Kevin Van Loon

Veiligheid voor alles

“Oefenen doen we tijdens de evenementen. Het schieten met een musketgeweer is niet zonder gevaar, ondanks de losse flodders. Nieuwkomers worden daarom door ons opgeleid. We willen ook nooit een bajonet op ons geweer gebruiken, dat is veel te gevaarlijk. Daarom zijn onze sabels niet geslepen, veiligheid voor alles! Alcohol voor een veldslag is verboden, dan mag je gewoon het veld niet op. Als de cavalerie door een gemeente gaat, gebeurt het wel dat de rijders moeten blazen. Je rijdt op een paard, een vervoermiddel dus. Heb je gedronken, ben je je rijbewijs kwijt.”

Gelijkgestemden

“Ik doe nu 3 jaar aan re-enactment”, vertelt Kevin. “Het is plezant die uniformen te zien, de rook van de geweren en mee in de lijn te gaan staan. Ik zat vroeger altijd achter mijn playstation, nu ga ik mee naar buiten. Ik slaap dan in een tent en slaap daar veel beter dan gewoon in bed. Dit komt door de buitenlucht, daar houd ik van. Ik ga met mijn vader al gauw 2 keer per maand mee. Dan zie ik mijn vrienden weer, want het is een hecht wereldje en het is fijn om even weg te zijn van alle hectiek. Je bent onder gelijkgestemden, het is een heel hechte groep en iedereen helpt elkaar, je vult elkaar aan. Als er teveel tijd zit tussen de evenementen, zet ik mijn tentje op in de tuin en slaap daar.”

141 Hobby Tom Van Looveren en Kevin Van Loon - (c) Noordernieuws.be - 2019 - HDB_7738

Levende museumstukken

“We gaan ook wel naar historische plekken toe, om er in uniform een mars te lopen. Je komt zo op plekken waar je normaal nooit zou komen. Het leukste was een weekend in Belfort (Frankrijk). Daar verbleven we in een fort en liepen er in uniform rond, om vragen van de mensen te beantwoorden. We waren levende museumstukken zal ik maar zeggen. Dan krijg je allerlei vragen, maar soms weet ik het antwoord niet. Dan verwijs ik ze door naar iemand met nog meer ervaring. Maar sommige vragen die je krijgt…. ‘Is dat echt vuur?’ ‘Dragen jullie die kleren altijd?’ ‘Schieten jullie met echte kogels?’ Je ziet ook alle leeftijden, heel jong, maar net zo goed mensen van over de 90. Er zijn ook vrouwen aangesloten, als soldaat of bij de cavalerie.”

Jongste van de groep

“Ik ben de jongste van de groep”, zegt Kevin. “Ik leer veel bij en kan op veel vragen van bezoekers antwoorden geven. Ik vind het ook leuk om mensen te ontmoeten van allerlei nationaliteiten en culturen. Onze groep RONA beeldt 4 onderdelen uit: Pruisische artillerie, Cavalerie 5de lichte dragonders, infanterie (Pruisische landwehr) en civiele uitbeelding (ambachten).”

102 Hobby Tom Van Looveren en Kevin Van Loon - (c) Noordernieuws.be - 2019 - 3

Oproep

“We zijn heel hard bezig met zoeken naar nieuwe leden in onze hobby. Het maakt niet uit hoe oud je bent, man, vrouw, burger of militair en je komt terecht in een kleine, hechte vriendenkring. Op 28 en 29 september doen we mee bij de ‘Slag van Wuustwezel 1814’, dan kunnen mensen zien hoe boeiend en interessant het is.”

Lijkt re-enactment jou ook leuk en ben je geïnteresseerd? Bekijk dan meer op de facebookpagina van Tom, daar kun je hem ook een berichtje sturen!

LW

Foto’s: Noordernieuws.be, Tom Van Looveren

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook204
Twitter
Follow Me
Tweet