De Hobby van Tijl Van Loon - Voorzitter Unizo Essen

De bijzondere hobby van… Tijl Van Loon!

De UNIZO (Unie van Zelfstandige Ondernemers) werd in 1948 in Brussel opgericht en UNIZO Essen bestaat sinds 1967. Tijl Van Loon kwam al vroeg in aanraking met de Unie en het werd zijn hobby en grote passie.

Belangenbehartiging voor ondernemers

“Ik ben in een milieu van zelfstandigen opgegroeid”, vertelt Tijl. “Mijn ouders waren sinds 1968 bij de UNIZO aangesloten, omdat het een belangenbehartiging voor ondernemers is. Ze organiseren infosessies en netwerk evenementen en zijn nationaal georganiseerd. Ze ontstaan in een gemeente op vraag van de ondernemers die zich groeperen. Zo kom je ook in contact met andere ondernemers van andere sectoren, waar je mee aan kennisuitwisseling kan doen.”

Verzekeringswezen

“In 2000 heb ik de onderneming, een verzekeringsagentschap, van mijn ouders verdergezet. Ik heb altijd in het verzekeringswezen willen werken. Je hebt dan contact met veel verschillende mensen en ondernemers die vooruit denken en niet stilstaan bij problemen, maar doorzetten. Toen ik van school kwam, was er nog geen plaats in het bedrijf van mijn ouders. Dus ben ik op mijn 21ste ik bij een adviesbureau in schoonmaaksystemen gaan werken. Dat was leuk, het contact met de mensen en lange relaties met ze opbouwen en het oplossingsgerichte denken. Toen er plek kwam in het bedrijf van mijn ouders, ben ik er meteen ingestapt, zonder te twijfelen.”

UNIZO Essen

“Op alle vlakken heb ik mezelf ingewerkt tot ik alles in de vingers had. Het lidmaatschap met UNIZO was aangegaan door de zaak en dat heb ik altijd bestendigd. In 2008 werd me door de voormalige voorzitter gevraagd of ik interesse had mee in het bestuur te stappen. UNIZO Essen heeft zo’n 130 leden, toen misschien wat minder, maar ik nam actief deel aan veel activiteiten. Zoals netwerkmomenten, infosessies georganiseerd door de lokale ondernemers, … Al die activiteiten zijn ’s avonds en namen best veel tijd in beslag, maar ik vond het erg leuk. Ik kreeg er energie van en breidde mijn kennis uit. Kennis waar ik anderen weer mee kon helpen.”

Activiteiten doe je als team

“Toen me gevraagd werd in het bestuur te stappen, heb ik niet echt getwijfeld en werd ik het twaalfde bestuurslid. Mijn eerste activiteit was een infosessie over de al dan niet mobiele bereikbaarheid van de ondernemers. Dat idee kwam van een van de bestuursleden en er werd gekeken naar de mogelijkheden die er toen waren. Dit werd gecombineerd met een netwerk moment. Mijn aandeel in deze activiteiten was het ontvangen van de genodigden en ze te introduceren bij andere aanwezigen en ze iets te eten en te drinken aan te bieden. Activiteiten doe je als team en niet ieder voor zich.”

Perfecte samenwerking

“Als bestuurdersgroep kwamen we maandelijks samen en de agendapunten werden door de leden aan het bestuur doorgegeven. In 2016 werd ik voorzitter, de toenmalige voorzitter had zijn bedrijf verkocht en stopte zijn bestuursmandaat. De vraag kwam of er kandidaten waren om het voorzitterschap over te nemen en ik werd ervoor gevraagd. Je bent dan centraal aanspreekpunt en het gezicht van de organisatie, wat ook meer werk met zich meebrengt. Maar door de perfecte samenwerking met de andere leden, kan je het werk verdelen. Je bent ook contactpersoon voor het college van burgemeester en schepenen en UNIZO Antwerpen en Brussel. Dat betekent ook meer verantwoording en de vraag om overal aanwezig te zijn. Dat is leuk, want je ontmoet dan weer veel andere mensen.”

Team gevoel met geëngageerde mensen

“De afgelopen jaren zijn de administratie en praktische organisatie van evenementen verdeeld onder de bestuursleden. Het teamgevoel en contact hebben met verschillende mensen waarbij je ervaringen kan uitwisselen, is heel erg aangenaam. Een hobby is iets waar je vrijwillig veel tijd in steekt en je kan rekenen op collega-bestuursleden. Hoe meer geëngageerde mensen je in het team hebt, hoe leuker het is om voorzitter te zijn. Ik kan dan ook oprecht zeggen, dat het verenigen van ondernemers, het met elkaar in contact brengen onder de werking van UNIZO iets is wat ik heel plezierig vind. Vanuit mijn interesse in het bijeenbrengen van ondernemers is het voorzitterschap mijn grote hobby geworden. Ondanks dat het straatbeeld in Essen verandert, omdat er handelaren verdwijnen, blijf ik geloven in een mooie toekomst voor ondernemers in Essen!”

NN

Facebook24
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!