Laatste nieuws:
De Hobby van Kitty Rubbens - Fotografie - Noordernieuws.be 2018 - IMG_3068-90

De bijzondere hobby van… Kitty Rubbens

20 jaar geleden was Kitty Rubbens (50) al bezig met dat wat haar grote hobby ging worden: fotografie. In verband met tijdgebrek hield ze er na een jaar mee op. Maar na haar scheiding, nu 3,5 geleden, had ze weer tijd en ging terug cursussen volgen.

De dingen vastleggen zoals ze zijn

“Zelf sta ik niet graag op foto’s”, zegt Kitty, “maar het trok me echt aan om dingen vast te leggen zoals ze zijn. Niet het beeld dat anderen ervan hebben en dat kan iedere keer anders zijn. Het moet iets raken bij iemand. Mijn interesse werd gewekt tijdens een rondreis in Amerika. Daar ontmoette ik Nederlandse mensen, die prachtige foto’s trokken. Ik was daar best wel jaloers op, omdat ze een foto konden laten vertellen. Mij lukte dat toen nog niet. Ze lieten tegenstellingen zien, van bijvoorbeeld arm en rijk in dezelfde straat. Zij zagen de andere dingen, die het geheel maken tot wat het is. En dat was hetgeen ik wilde leren en er wat mee doen.”

Huis-, tuin- en keukenfoto’s

“Ik heb cursussen gevolgd in Kalmthout en geleerd waar je op moet letten als je een foto maakt. Want je moet eerst de basis kennen voor je verder kan. Vanuit dat opzicht heb ik jaren lang huis-, tuin- en keukenfoto’s gemaakt, omdat ik niets anders kon. Na mijn scheiding en met het co-ouderschap, had ik ineens veel vrije tijd. Ik wilde mijn tijd nuttig gebruiken. Mijn oude toestel, nog een analoge, was versleten dus kocht ik een nieuw, digitaal toestel.”

Scherpte en diepte in een foto

“Ik moest leren hoe dat toestel te gebruiken en te leren kennen. Ik ben toen een cursus bij ARF fotografie in Steenbergen gaan volgen. Daar leerde ik om niet op de automatische stand te fotograferen. Ook leerde ik om op de ISO-waardes te letten en wat en waar je wilt fotograferen. Met logisch nadenken en scherpte en diepte in een foto, kan je zo ontzettend veel doen.”

Leren om anders te kijken en te doen

“Met die fotograaf ben ik naar het Hallerbos bij Brussel geweest en daar kon ik heel mooie natuurfoto’s maken. Ik stond toen versteld van wat ik kon! Dat ik in simpele dingen het mooie zag. Met diezelfde fotograaf ben ik ook meegegaan om te kijken naar bruidsfotografie. Hij leerde me ook daar anders naar te durven kijken en te doen. Ik heb daar 2 jaar les gevolgd en nog ga ik wel eens met hem mee, voor bijvoorbeeld avondfotografie of oude gebouwen. Je bent namelijk nooit uitgeleerd.”

Zoveel mooie dingen om vast te leggen

“Portretfotografie vind ik leuk, maar ook foto’s van de natuur en ik heb een keer een studiofotografie van mijn kinderen gedaan. Maar echt een favoriet onderwerp heb ik nog niet, ik ben nog steeds zoekende. Al heb ik niet de behoefte om me toe te leggen op een onderwerp, als het maar op de foto komt zoals ik dat wil. Er zijn nog een aantal dingen die ik wil fotograferen. Bijvoorbeeld Machu Picchu in Peru, maar ook tempels. De Aboriginals in Australië en de contrasten in dat land, de dieren. Dat wat Australië echt is. Er zijn nog zoveel mooie dingen om op beeld vast te leggen, ook hier in België.”

Fotografie is voor iedereen

“Ik vind het geweldig om zo het verhaal van iets te kunnen vertellen, op mijn manier. Om het over te brengen zoals ik dat zie. Fotografie is voor iedereen weggelegd. Ik heb de kleinste kinderen de prachtigste foto’s zien maken. Ondanks dat ze geen kennis van zaken hebben, maar wel hun kinderlijke spontaniteit.”

De diversiteit van ‘vastleggen’

“Wat me altijd op die cursussen weer verbaast, is de diversiteit van ‘vastleggen’. Als je samen met de medecursisten ergens een foto van maakt, ziet dat zelfde onderwerp er op iedere foto anders uit. Bij iedereen is de essentie anders, omdat iedereen op een andere manier naar iets kijkt. Dat raakt me altijd in de fotografie. Iedereen vertelt z’n eigen verhaal met een foto…”

Foto’s: Kitty Rubbens

LW

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook119
Twitter
Follow Me
Tweet