Laatste nieuws:
Jan Bervoets - Hobby luchtvaart - (c) Noordernieuws.be - HDB_8960u80
Met model B-17 Flying Fortress, schaal 1/72

De bijzondere hobby van… Jan Bervoets!

Al sinds kleine jongen is Jan Bervoets (46) gefascineerd door alles wat in de lucht ‘hangt’. Een fascinatie die hij met de paplepel ingegeven kreeg door zijn vader.

Mijn vader wilde piloot worden

“Mijn vader was een workaholic”, vertelt Jan. “Hij zat heel de week, inclusief de weekends, op kantoor. Hij was directeur van een rederij en verslaafd aan zijn werk. Als jongen wilde hij piloot worden, maar het lot besliste anders. Hij was de oudste zoon van tien kinderen. Zijn ouders, mijn grootouders dus, stierven al vroeg en samen met zijn oudste zus werd hij voogd van het gezin. Via via kwam hij in de haven van Antwerpen terecht en werd daar directeur van een rederij.”

Vliegtuigen kijken

“Als hij thuis was, ontspande hij zich met muziek of met het kijken naar vliegtuigen op het vliegveld van Antwerpen. Dat was op fietsafstand van ons huis. De goesting ervoor is me echt met de paplepel ingegoten. Als hij thuis was en ik was onrustig, dan gingen we naar de vliegtuigen kijken. Mijn vader vertelde me dan hoe het er vroeger en tijdens de oorlog aan toeging.”

Jan Bervoets - Hobby luchtvaart - (c) Noordernieuws.be - lente 2014 - 033 - B17 Pink Lady - Ferté Alais, Parijs
B-17 “Pink Lady” in Ferté Alais. Het type toestel waarmee Jan’s modelbouw-en luchtvaartpassie begon, toen hij als kleine jongen zo’n bommenwerper zag landen op Deurne bij Antwerpen.
Flying Fortress

“Rond mijn twaalfde landde er een B-17 Flying Fortress, een oude bommenwerper uit WO II, op het vliegveld van Deurne. Ik had nog nooit zoiets gezien en was zo onder de indruk dat ik er alles over wilde weten. Bij een modelbouwwinkel heb ik toen dat ‘toestel’ gekocht met schaal 1:72. Je moest eerst schilderen en dan plakken, dat kostte me een maand. Daarna wilde ik ook naar vliegshows waar met, onder andere, dit model werd gevlogen. Mijn vader en ik zijn er speciaal voor naar Engeland gegaan om dit toestel opnieuw te bekijken. Dat was in Ducksworth bij Cambridge in het Imperial War Museum.”

Gedeelde passie

“Toen was het voor mij begonnen en wilde ik alle soorten modelbouwtoestellen kopen en in elkaar zetten. Maar ze moesten wel allemaal de schaal 1:72 hebben, omdat die verhoudingen onderling altijd klopten. Mijn vader vond het fantastisch een zoon te hebben die zijn passie deelde. Dat hij kon blijven vertellen en dat ik bleef luisteren. Helaas ging mijn zicht steeds verder achteruit. Het beschilderen van de modellen werd een probleem en moest ik daar jammer genoeg mee ophouden.”

Zware prognose
“In 2000 kreeg ik te horen dat de mogelijkheid bestond dat ik blind zou worden. Mijn ene oog was toen al blind. Mijn eerste reactie was: nu wil ik alles zien, nu het nog kan! Ik ben op internet gaan zoeken naar vliegshows en musea en ben die allemaal gaan bezoeken. Dit met het idee om iets tastbaars te hebben door er foto’s van te nemen. Ondanks het feit dat ik eventueel blind zou kunnen worden, wilde ik echt al die afbeeldingen hebben. Hoe absurd dit ook moge klinken.”

“Mijn ene oog was al blind en de kans bestond dat ik volledig blind zou worden. Mijn eerste reactie was: ik wil alles zien nu het nog kan!”

 

Jan Bervoets - Hobby luchtvaart - lente 2013- Supermarine Spitfire replica -Static museum in Port Elisabeth
Supermarine Spitfire replica – Port Elisabeth. In het plaatselijke static museum van The South African Air Force in Port Elisabeth kreeg Jan dankzij veteranen de kans om in een cockpit te kruipen van een Supermarine Spitfire replica.
Airshows en musea

“In Europa ben ik op heel veel plekken geweest, zoals The Royal International Air Tattoo in Fairford (Engeland). Daar ben ik tientallen keer geweest, soms vijf dagen achter elkaar. Dan sliep ik in een tent bij het vliegveld. Maar ik ga ook naar shows en musea in Frankrijk, Denemarken, Nederland, Zuid-Afrika, Amerika, Turkije, … Nog steeds zal ik waar ik kom overal vliegtuigmusea en –shows opzoeken. Ik pik alles op wat er te zien is. Ondanks dat ik op dat vlak alles gezien heb, blijf ik er naar toe gaan.”

Jan Bervoets - Hobby luchtvaart - lente 2013 - P51D Mustang Cadillac of the Sky - Port Elisabeth Zuid-Afrika
P51D Mustang Cadillac of the Sky in Port Elisabeth in Zuid-Afrika. Bij toeval gevonden aan een hangar bij de luchthaven waar Jan een mooie onvergetelijke persoonlijke rondleiding kreeg van enkele gelijkgestemde veteranen
Flightsimulator

“Al jaren heb ik een flightsimulator waar je in een cockpit ‘zit’ en je alle technische dingen in het oog moet houden, terwijl je van A naar B vliegt. Je ‘vliegt’ over een traject dat je samenstelt in een vliegtuig van jouw keuze. Je kunt alleen op echte vliegvelden ‘landen’, die zijn allemaal in kaart gebracht. Omdat ik door mijn zingen bekend ben, ging ik vaak naar het buitenland, wat me de gelegenheid gaf ook daadwerkelijk in allerlei vliegtuigen te zitten.”

Jan Bervoets - Hobby luchtvaart - (c) Noordernieuws.be

Vliegtuigmuseum boven de tuin

“Ik herken vliegtuigen aan het geluid, vooral de oude kisten met speciale motoren uit WO II. Ons huis ligt op de aanvliegroute van Woensdrecht. Toen we dit huis bekeken kwam er een vliegtuig over waar ik naar keek. De makelaar dacht dat ik me zorgen maakte over het geluid. Ik zei: ‘Het is prachtig, een vliegtuigmuseum boven de tuin!’ “

Jan Bervoets - Hobby luchtvaart - (c) Noordernieuws.be

De ultieme vrijheid

“Zowel de muziek als de luchtvaart zijn mijn grote passie. Mijn vader was een dromer en dat ben ik ook. Vliegen staat voor mij synoniem aan vrijheid, aan ongebondenheid. Door mijn slecht zien ben ik voor vervoer afhankelijk van anderen, dat beperkt en frustreert me. Vliegen is voor mij de ultieme vrijheid!”

NN

Foto’s en filmpje: Jan Bervoets, Noordernieuws.be

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook181
Twitter
Follow Me
Tweet