Laatste nieuws:
De Bijster en zijn vrijwilligers
De Bijster en zijn vrijwilligers

De Bijster en zijn vrijwilligers

Woonzorggroep De Bijster aan de Nollekensstraat bestaat zevenendertig jaar en huisvest honderdzeventien bewoners, die allemaal speciale zorg nodig hebben. De bewoners worden buiten deskundig personeel ook bijgestaan door vrijwilligers.

De Bijster en zijn vrijwilligers

Vandaag, 15 maart, is er een feestmaaltijd voor de bewoners, die iedere zes weken wordt georganiseerd. De eetzaal ziet er prachtig uit en het menu bestaat uit allemaal lekkere dingen. Ook dit wordt gerealiseerd door de zo onmisbare vrijwilligers.

Marijke Verwilt (43) is de coördinator van al deze vrijwilligers. “Ik werk nu zo’n twintig jaar in De Bijster,” vertelt Marijke, “ik ben niet altijd coördinator geweest, ik ben hier eigenlijk via via ingerold.”

Marijke Verwilt, coordinator vrijwilligers
Marijke Verwilt, coordinator vrijwilligers

Er zijn zo’n honderd vrijwilligers werkzaam op de diverse afdelingen. “De werkzaamheden zijn heel uiteenlopend, dan denk je aan het cafetaria, de pastorale groep, leefgroepen, mensen die muziek komen maken, enzovoort. Het is een heel toffe ploeg, zeer gemotiveerd en prima ingewerkt.”
De leeftijden van deze mensen die zich belangeloos en enthousiast inzetten voor de bewoners lopen sterk uiteen: de jongste is rond de dertig, de oudste vijfentachtig.

Jeanne Monsieurs
Jeanne Monsieurs

Jeanne Monsieurs (68) was sowieso geen onbekende toen ze als vrijwilliger aantrad. “Ik werkte hier al tien jaar in de nachtdienst,”, vertelt Jeanne, “Ik ben op een gegeven moment thuisgebleven om mijn ouders te verzorgen. Daarna heb ik hier als interim gewerkt en ben als vrijwilliger verder gegaan toen het me werd gevraagd.”
Jeanne werkt bij de diverse activiteiten die ook heel uiteenlopend zijn. “Ja, ik spring overal bij. In het cafetaria, uitstapjes, feestmaaltijden, als de kapster met vakantie is in het kapsalon waar ik dan haren was en föhn en rollers indraai. Maar ook bij borrelavonden en oppassen bij bewoners als het personeel in vergadering zit. De groep is geweldig, we hebben een sterke band onderling en met het personeel. We krijgen veel waardering van de directie. Ik hoop dat ik dit nog vele jaren mag doen!”

May Van Looveren
May Van Looveren

Ook May Van Looveren (65) werkte al bij De Bijster voordat ze vijftien jaar geleden als vrijwilliger instapte. “Ik werkte hier al tien jaar bij Beschermd Wonen”, legt May uit, “maar in combinatie met een gezin werd dat te zwaar. Maar ik wilde ook niet weg, ik heb hier doodgraag gewerkt en wilde geen afscheid nemen.”
Samen met haar man, die accordeon speelt, treedt May hier iedere maand een keer op. Haar man begeleidt op maandag het zanguurtje en samen musiceren ze ook op de wekelijkse borrelavond.
“Je wordt hier verwend, er hangt een goede sfeer, ik vind het heel fijn om hier te komen.”

Gust Nelen (l) en Maurice Roomer
Gust Nelen (l) en Maurice Roomer

Gust Nelen (69) en Maurice Roomer (73) zijn al jaren dikke vrienden. Al vijftig jaar om precies te zijn. Ze leerden elkaar kennen via hun wederzijdse echtgenotes die voor hun huwelijk al vriendinnen waren bij het KLJ.
Gust die nu dertien jaar vrijwilliger is bij De Bijster vertelt: “Mijn dochter werkte hier en zij vertelde dat er mensen werden gevraagd. Het is heel erg leuk werk en je wordt enorm gewaardeerd door de bewoners en het personeel.”
“Het is zijn schuld dat ik hier ook kwam werken”, lacht Maurice terwijl hij op Gust wijst, “hij heeft ervoor gezorgd dat ik hier tien jaar geleden begon. Dat krijg je als je vrienden bent.”

De Bijster en zijn vrijwilligers

Ook Gust en Maurice zijn werkzaam bij de diverse onderdelen van De Bijster. En zij zijn het helemaal eens met de uitspraken van de andere vrijwilligers: “De sfeer onderling is geweldig net als de vriendschappen, ook met de familie van bewoners. De waardering van de directie is groot en je wordt hier verwend!”

LW

Facebook247
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Vrijwilligerswerk is inderdaad héél leuk om te doen… Je gaat nadien met een heerlijk gevoel naar huis !
    Die genegenheid en dankbaarheid…DAAR doe je het voor !!