Laatste nieuws:
De Hobby van Tom Van Thienen - Native American Flutes - (c) Noordernieuws.be 2020 - HDB_1064u

De bijzondere hobby van Tom Van Thienen

Al een aantal jaren het gevoel hebben dat je ‘iets’ moet doen. Iets dat op je pad zou moeten komen en ook daadwerkelijk kwam. Tom Van Thienen ontdekte het bouwen van Native American geïnspireerde blokfluiten en wist: dit is waar ik op wachtte!

De Hobby van Tom Van Thienen - Creating Native American Flutes

Jachtmessen en terrasvuren

“Al een aantal jaar had ik het gevoel van ‘ik moet iets doen’. Dit ondanks dat ik al veel had gedaan, zoals het ontwikkelen van terrasvuren, het maken van jachtmessen en werken aan motoren, vooral choppers. Sinds de aanslagen in Brussel durfde ik geen jachtmessen meer te maken, want die verkocht ik in bijberoep en je weet nooit wie ze koopt. Terrasvuren maakte ik uit onklaar gemaakte gasflessen, die geleegd waren en daarna 48 uur gevuld hield met water. Ik smeedde die in Gotische stijl, want dat mystieke en de symboliek zijn heel belangrijk voor me. Ondertussen deed ik nog altijd verder met het verzamelen van zwerfvuil, een andere grote hobby van me.”

Native American flutes

“Op een avond zat ik t.v. te kijken en kwam een programma tegen met muziek van Native American flutes. Zelf speel ik al 35 jaar gitaar en heb altijd een link gehad met zowel muziek als andere volkeren, vooral de Noorse. Dat trekt me enorm. Op het internet zocht ik naar Native American flutes en kocht op een Nederlandse site de goedkoopste die ik kon vinden. Het was een echt productiemodel zonder ziel. In het begin klonk die wel goed, maar ik miste de ziel, de geest die erbij hoort. Ik ben het instrument gaan bestuderen om te kijken hoe ik het zelf kon maken. Het ziet er uit als een tube waar klank uitkomt.”

De Hobby van Tom Van Thienen - How to create Native American Flutes

Een enorme ontdekkingsreis

“Bij een doe-het-zelfzaak heb ik wat goedkoop dennenhout gehaald om te proberen er zelf eentje te maken. Uit de eerste kwam alleen maar een zeer vals geluid. Dat was dus niks, maar van daaruit kon je gaan zoeken waar de fouten lagen. En de volgende exemplaren werden steeds beter. Online leerde ik steeds meer mensen kennen, vooral uit de Verenigde Staten, die ook deze fluiten maken. Heel zeldzaam krijg je daar tips van, want de houten blaasinstrument bouwers is een vrij gesloten community, die niet snel hun geheimen prijsgeeft. Het is iets speciaals, het blijft ook een enorme ontdekkingsreis hoe deze tips te interpreteren.”

De Hobby van Tom Van Thienen - Native American Flutes - Examples

Veel kleine details

“Na drie maanden ging ik over op inheemse houtsoorten, zoals eik, beuk, kers en noot. En ineens snapte ik hoe ik het moest doen! Het zijn allemaal heel kleine details, die maken of een blokfluit het goede geluid geeft. Je bent heel lang bezig om zo’n instrument te begrijpen en te doorgronden, te snappen hoe en waarom de luchtgaatjes een bepaalde vorm hebben. Een tiende millimeter te groot of te klein bepaalt hoe de fluit gaat klinken, je leert hoe de verschillende klanken te maken. Daarnaast zorgen de diverse houtsoorten voor een immens verschil.”

De Hobby van Tom Van Thienen - Native American Flutes - Wolves

De wolf staat symbool

“De weg die ik nu bewandel is de weg die ik altijd onbewust aan het zoeken was en alles wat ik heb gedaan heeft geleid tot het bouwen van deze instrumenten. In elke fluit die ik bouw, steekt een ziel, een verhaal. Het is een instrument dat extreem dicht bij de natuur staat. Een uniek stuk hout waar vogels op hebben zitten fluiten en die komen terug in dit instrument. Hier steek ik mijn ziel volledig in. Elke kronkel in mijn denken verwerk ik in mijn instrumenten. Omdat de fluiten, en ikzelf ook, heel dicht bij de natuur staan en ik erg begaan ben met alles wat in de vrije natuur leeft, staat de wolf symbool voor mij. De wolf staat voor vrijheid, maar ook voor kwetsbaarheid. De instrumenten die ik maak, zijn een eerbetoon aan de wolf. Ik maak nu ook totems van hout, die ik zelf snijd.”

De Hobby van Tom Van Thienen - Native American Flutes - Stories

De totem

“De totem is een zeer symbolisch onderdeel van de blokfluit. Dat kan een steentje zijn, een gekerfde vogel, van alles. Bij mij is het de wolf of iets dat met de wolf te maken heeft. Over het maken van een fluit, inclusief totem, doe ik gauw veertig uur. Als die dan goed is met de juiste klank, heb ik er veel voldoening van. In bijberoep richt ik me alleen nog maar op deze Native American geïnspireerde blokfluiten. Elke blokfluit die ik maak is uniek, net als de wolf die ik snijd. Als iemand een bepaald soort blokfluit wil, dan kan ik die maken. Wanneer ik aan een blokfluit begin, heb ik al een ontwerp in gedachten. Tijdens de bouw kunnen heel veel dingen invloed hebben, bijvoorbeeld gemoedstoestanden, dingen die me bezig houden. Dat kan ook muziek zijn, bijvoorbeeld Noorse klanken en Noorse folkmuziek, dat geeft een zee van inspiratie. De weg die ik heb afgelegd is tot dit gekomen.”

De Hobby van Tom Van Thienen - Native American Flutes - Noordernieuws.be 2020 - wolf carve

Mijn levenspad

“Als ik een fluit bouw, is dat voor mij meditatie. Het is zo extreem ontspannend, dan zit ik helemaal in mijn eigen wereld. Ik zou dit nooit meer kunnen opgeven. Dit is mijn levenspad dat ik na veel zoeken heb mogen ondervinden.”

De Hobby van Tom Van Thienen - Native American Flutes - Noordernieuws.be 2020 - Carving

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook129
Twitter
Follow Me
Tweet