Laatste nieuws:
Tom Van Thienen - Hobby tekenen met grafiet

De bijzondere hobby van… Tom Van Thienen!

Tom Van Thienen (48) is altijd met de natuur bezig. Een groot deel van zijn vrije tijd brengt hij door met zwerfvuil ruimen, samen met de leden van zijn groep ‘Zij die het doen’. Daarnaast ontdekte hij het bouwen van Native American geïnspireerde blokfluiten. Een instrument dat heel dicht bij de natuur staat.

Zelfstudie tekenen
“Met de blokfluiten ben ik vanwege Covid opgehouden”, vertel Tom. “Alles wat gepland was werd, net als het hele leven, stilgelegd. In 2019 besloot ik al te gaan tekenen. Boven had ik nog een tekenblok en grafietpotloden, maar verstand had ik er niet van. Vervolgens ben ik me gaan inlezen, informeren, heb ik tekenwinkels op internet bezocht, … Tijdens mijn zelfstudie ben ik begonnen met bomen tekenen. Ik werk enkel met grafietpotloden, dat zijn grijze potloden. Ik vind dat je met enkel grafiet meer emoties kan vastleggen. Kleuren worden door iedereen anders gezien en anders ervaren. Maar grijswaarden geven de realiteit op een rauwere, maar voor iedereen herkenbare manier weer. Licht is licht en donker is donker, een andere uitleg is er niet.”

Tekenen is een onderdeel van mijn leven geworden. Het is een belevenis op zich.
Tom Van Thienen

Tom Van Thienen grafiet tekeningen - 1

Eigen stijl

“De aanleg voor creatie heeft er altijd ingezeten, maar op het gebied van tekenen had ik nog nooit iets gedaan. Elke dag teken in ongeveer drie uur, maar het is ook wel eens voorgekomen dat ik tien uur heb getekend. Door iets veel te doen leer je het, een dag niet getekend is een dag niet geleerd. Je ontwikkelt je eigen stijl, je krijgt voorkeur voor je eigen papiersoorten en potloden. Ik ben begonnen met het tekenen van bomen zonder bladeren, bomen met blad vergt oefening en uiterste concentratie. Honderden bomen heb ik getekend, tot het daadwerkelijk echt een boom was.”

Tom Van Thienen grafiet tekeningen - 2

Landschappen

“Dan begin je je te beseffen: o.k. ik kan een boom tekenen, nu het landschap rond de boom. Maar, hoe doe je dat? Hoe teken je de voorgrond, de wolken, het maanlicht dat door de takken schijnt, …? Na zes maanden ben ik landschappen gaan tekenen en bleef mezelf verbeteren. Pas na anderhalf jaar ben ik blad aan bomen gaan tekenen en dat gaan verfijnen. Tot je op het punt komt dat je een landschap gedetailleerd kunt weergeven. Je gaat naar een steeds groter formaat papier, waar je uiteindelijk een volledig landschap op kunt tekenen. Dat is niet makkelijk.”

Tom Van Thienen grafiet tekeningen - 3

Schoonheid van de natuur

“Eens de landschappen lukken, probeer je dieren te tekenen, zoals een raaf, soorten uilen, een vos, … Mensen teken ik niet en zal ik ook niet doen. Ik hou van de natuur en als ik zie wat mensen de natuur aandoen, vind ik niet dat ze in mijn tekeningen thuishoren. Het is daarom dat ik de schoonheid van de natuur wil weergeven. De pracht en schoonheid die we moeten trachten te behouden. De kracht van een dier op papier met grafiet vastleggen, is een signaal aan de buitenwereld dat ik wil bereiken. Kijk naar de schoonheid, heb er respect voor en bescherm ze!”

Tom Van Thienen grafiet tekeningen - 5

Het moet altijd beter

“Ik zoek steeds moeilijkere onderwerpen om me verder te ontwikkelen. Een landschap bijvoorbeeld, teken ik nu supergedetailleerd, om het zo effectief mogelijk op papier te zetten. Als ik nu denk: die uil, vos of boom, dan weet ik dat het gaat lukken, omdat ik zoveel ervaring heb opgedaan. Het moet echter altijd beter zijn voor mezelf, ik blijf mezelf ook uitdagen om zo verder te groeien. Dat houdt het spannend. Als ik nu in het eerste uur dat ik een werk maak de voeling mis, dan stop ik en begin opnieuw. Dan zit er iets mis en dat kan aan kleine dingen liggen, zelfs de muziek die ik op dat moment hoor. Daarom zoek ik de muziek op, die bij een bepaalde tekening hoort.”

Tom Van Thienen Grafiet tekeningen 4

Teksten

“Tijdens het tekenen komen er teksten bij me op, die bij een specifieke tekening horen. Tekenen geeft me heel veel rust. Het is mijn uitlaatklep om te uiten wat ik in de natuur zie en ervaar, ik verwerk mijn indrukken er in. Soms zie ik iets dat ik mooi vind, dan moet ik dat tekenen. En dat blijft in mijn hoofd tot ik het op papier heb gezet. Tekenen is een onderdeel van mijn leven geworden. Het is een belevenis op zich.”

Tom Van Thienen - Grafiet tekeningen - 6

Facebook:

Het mystieke potlood
Tom Van Thienen

Foto’s: ©Tom Van Thienen, Noordernieuws.be

NN

Facebook291
Twitter
Follow Me
Tweet