Laatste nieuws:
De Hobby van Johannes Desseyn - Tekenen - (c) Noordernieuws.be 2018 - HDB_8980 80

De bijzondere hobby van… Johan Desseyn

Tekenen is altijd al de grote passie van Johan Desseyn (66) geweest. Later heeft hij zijn tekeningen omgezet naar tastbaarder materiaal, met werkelijk prachtige resultaten.

Wandelend stripverhaal

“Vroeger was ik onderwijzer, een geweldig vak”, vertelt Johan. “Mijn liefde voor tekenen kwam prachtig van pas bij de leerlingen en ik tekende heel veel voor ze. Ik was een wandelend stripverhaal. Bij geschiedenis bijvoorbeeld, tekende ik de hele evolutie. Vanaf de beestjes die uit het water kwamen tot de dinosaurussen en zo verder. Maar ook speelkaarten om de tafels te leren. Ging het bij aardrijkskunde over koude gebieden, dan tekende ik ijsberen. De kinderen vonden dat allemaal geweldig.

Sneltekenen
“Ook maakte ik sneltekeningen van leerlingen, naar aanleiding van iets. Bijvoorbeeld hun verjaardag, of als een kind dat niet zo goed was met taal toch een heel goede les had gedaan. Maar ook als iemand rommel opraapte op het speelplein om weg te gooien. Ik haalde altijd de hele klas erbij en maakte dan de sneltekening. Veel van die kinderen, volwassen mensen nu, hebben die sneltekeningen nog altijd. Eerst goed bewaard door hun ouders en nu gekoesterd door hen zelf.”
 

Veel leerlingen koesteren mijn sneltekeningen nu nog…”

 

Tekenaar Johan Desseyn

Mislukte rug-operatie

“Op mijn 50ste werd ik aan mijn rug geopereerd en die operatie mislukte. Met als gevolg dat ik afgekeurd werd. Ik was mijn evenwicht kwijt en kon niet lang meer staan. Dan zit je thuis en ik vond het vreselijk, ineens geen leerlingen of collega’s meer. De eerste voorspellingen waren ook dat ik binnen een aantal jaar in een rolstoel terecht zou komen. Maar een prothese van een andere arts heeft dat gelukkig kunnen voorkomen.”

Boetseren en 3D

“Ik ben me toen volledig gaan toeleggen op tekenen, want dat was het enige waar ik me aan kon optrekken. Voor die tijd kapte ik ook eiken beelden, maar dat was altijd buiten en dan zag ik mijn vrouw en kinderen niet. Bovendien was dat veel te zwaar geworden. Ik ben toen mijn tekeningen gaan boetseren en maakte zogezegd mijn tekeningen in 3D. Dat gaf me de gelegenheid om mijn getekende figuren van de achterkant te kunnen bekijken. Ik vond het geweldig om mijn tekeningen zo meer leven te geven en exposeerde 1 keer in de 2 jaar.”

Sprookjesfiguren

“Om mijn tekeningen nog meer te verlevendigen, ben ik 6 jaar geleden gaan ‘airbrushen’. Bij ‘airbrushen’ vernevel je verf met een verfpistool. Ik doe dat op doek, papier en op mijn beelden. Ik had wel allerlei andere technieken geprobeerd, zoals olieverf, maar dat gedoe met kwasten vind ik niks. Al is ‘airbrushen’ bewerkelijker, omdat je verfpistool ieder moment verstopt raakt. Bij de lessen waren anderen doodskoppen aan het airbrushen en ik maakte als enige sprookjesfiguren. Maar wat een prachtig effect het airbrushen ook geeft, tekenen blijft mijn grote liefde.”

Tekenaar Johannes Desseyn aan het airbrushen

Het Fluisterbos

“Elfje Fien van het Fluisterbos, de hoofdelf, had gehoord over iemand die bezeten was van trollen, heksen, elfen en kabouters en die ze zowel tekende als boetseerde. Ze nam contact met me op en had het idee voor het Fluisterbos al helemaal in gedachten. De realisatie van het Fluisterbos heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar nu staat er dan ook iets moois!”

Kinderboeken - Smurriepap - Johannes Desseyn
Kinderboekjes Johannes Desseyn - De Babbelboom

Kinderboeken schrijven en illustreren

“Ik heb 3 reeksen van 6 boekjes geschreven en geïllustreerd, die over een tweeling gaan: Tuff en Telke, 2 fantasiediertjes. Ik ben bij een uitgeverij in Nederland terecht gekomen en na uitgave heb ik op een boekenbeurs in Antwerpen gestaan. Daar presenteerde en signeerde ik mijn boekjes en dat was een groot succes. De kroon op mijn werk!”

LW

Hebt u net als Johan Desseyn ook zo’n bijzondere hobby en u wilt daar graag eens over vertellen? Neem dan contact met ons op! Dat kan via telefoon of via onze contactpagina. We nemen u graag een interview af. Het is hierbij niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook89
Twitter
Follow Me
Tweet