Laatste nieuws:
Tom Van Thiemen - Zij die het doen - zwervuil ruimers

De bijzondere hobby van… Tom Van Thienen!

Tom Van Thienen (45) ergert zich enorm aan zwerfvuil en besteedt het grootste deel van zijn vrije tijd aan het ruimen ervan, samen met de leden van zijn groep ‘Zij die het doen’.

Het begon met vuilruimen in de overloop van het Antitankkanaal

“Eigenlijk ruimde ik al regelmatig vuil in de directe omgeving van Stabroek”, vertelt Tom. “Op een zomerse dag ging ik met mijn kinderen naar het Antitankkanaal. Daar zag ik in de overloop veel vuil liggen. Ik ben gaan ruimen, maar het was zo veel dat ik de kinderen naar huis heb gestuurd om een rubber bootje te halen. Daarmee verwijderde ik het vuil dat verder van de kant lag: flessen, blikken, zeker 100 fritbakjes, het frame van een bromfiets, een half wiel, schoenen, en dat allemaal op een oppervlakte van amper 20 m².”

Extreme situatie
“Ik was zo boos, dat ik een filmpje heb gemaakt waarop ik een tirade hou. Dat filmpje heb ik gepost en was dezelfde dag al een paar duizend keer bekeken, ook door de politiek. De burgemeester belde me op en vroeg hoe ze me konden helpen en wat ik nodig had. Want de medewerkers van de gemeente halen ook heel veel op, maar kunnen het niet baas. De situatie was extreem erg en de week erop heb ik een samenkomst georganiseerd om te gaan ruimen. Over een stuk van 30-40 meter hebben we 15 zakken propvol gevuld met het meest uiteenlopende afval. En dat was alleen nog maar het zichtbaar vuil!”

 

“Ik was zo boos van al dat zwerfvuil, dat ik een filmpje heb gemaakt waarop ik een tirade hou!”

Het ontstaan van de groep ‘Zij die het doen’

“Dat weekend heb ik gezegd: ik ga een groep starten. Op facebook ben ik de groep gestart ‘Zij die het doen’. We zijn begonnen met 10-15 leden en ik zei dat we het gebied iedere keer met 100 meter gingen uitbreiden. Zelf ga ik elke 2 dagen op pad en heb me ook lid gemaakt van Mooimakers.be waar je een gebied claimt. Met die registratie ga je naar de gemeente en dan ben je geregistreerd vrijwilliger.”

Tom Van Tienen - Zij die het doen - Zwerfvuilruimers Stabroek

Onvoorstelbaar veel vuilstort in beschermd natuurgebied

“Ik heb het gebied geclaimd van Fort Ertbrandt tot aan het Stafort in Stabroek langs het kanaal. Dat is een groot gebied, maar ik vond dat dat nodig was. De groep groeide maar door en we hebben de tocht gemaakt van het Hoogeind tot aan het Stafort in Stabroek, een beschermd natuurgebied. We hebben daar een ‘sweep’ gehouden en onnoemelijk veel vuil verwijderd. Inclusief een halve sexpop, autobanden, bidons, flessen, … Je kan het je niet voorstellen wat je allemaal ziet.”

Vlaamse Milieumaatschappij

“In die week werd ik ook gecontacteerd door de Vlaamse Milieumaatschappij, die eigenaar is van het Antitankkanaal. Niet alleen om hun waardering uit te spreken, maar ook om vragen van mij te beantwoorden. Normaal mag je daar het water niet op, maar ik wilde met een platbodem van Stafort, aangeboden door Tom Callens, het water op. Om het zwerfvuil te kunnen verzamelen op plekken waar je normaal niet bij kan. Door al onze werkzaamheden heb ik een heel goed contact met de diverse instanties.”

Een Jeep uit de oorlog met kleine rivierkreeftjes

“Vorig jaar stond het water erg laag, niet goed voor het kanaal, maar wel voor het zoeken naar zwerfvuil. We vonden zelfs een frame van een Jeep uit de oorlog. Was die van een verzamelaar geweest? Er zaten heel kleine rivierkreeftjes in, wat wel iets zegt over de kwaliteit van het water in dit beschermde gebied. We hebben in totaal zeker 20 zakken gevuld. Leden van de groep zijn ook in hun eigen gebied begonnen en houden elkaar op de hoogte van wat ze vinden. Ik help ze ook als ze iets niet uit het water kunnen halen. Ik voorzie de mensen van zakken en grijpers die ik bij de gemeente bestel. Opvallend is trouwens dat de meest actieve leden vrouwen zijn.”

Tom Van Tienen - Zij die het doen - Zwerfvuilruimers Stabroek

Is het een oorlog die je niet kan winnen?
“Op een gegeven moment wordt het herfst, dan worden bomen en struiken kaal en zie je nog meer vuil. We hebben al enorm grote sluikstorten gehad. Onze groep is al heel bekend geworden en men weet dat ik de beheerder ben, dus contacteren ze me als ze iets zien. We maken de meest bizarre dingen mee. Zoals die keer dat er maar liefst 126 autobanden in een sloot waren gedumpt. Een sloot die uitmondt in het Antitankkanaal. Ook heb ik toestemming tot het betreden van de Danckerseweg met mijn bestelwagen, enkel voor zwerfvuiljagen. Het was eindelijk proper na heel veel inzet. Naderhand deden we nog een inspectietoer en hadden weer 6 zakken vol! Je vraagt je af hoe het mogelijk is. Alsof je in een oorlog aan het vechten bent, die je niet kan winnen.”

 

“Met veel inzet hadden we een gebied helemaal vrijgemaakt van zwerfvuil. Naderhand deden we een inspectietoer en hadden weer 6 zakken vol!”

 

Tom Van Tienen - Zij die het doen - Zwerfvuilruimers Stabroek - Asbest platen
Asbest platen
Van badkamerpuin tot asbest golfplaten

“2 weken geleden kreeg ik een oproep, omdat er een auto was gespot bij het Antitankkanaal. Er stond een auto met aanhanger en er werd vuil gestort. Badkamertegels, kranen, steenpuin, … We hebben de politie gebeld, want we hadden de kleur van de auto en een paar nummers van de kentekenplaat. De politie is ook ter plekke geweest. We hebben geruimd wat we konden, wat te zwaar was is door de gemeente geruimd. We ontdekten ook dat iemand daar asbest golfplaten kapot had gegooid, die lagen versplinterd door dit wandelgebied.”

Mensen snappen het gevolg van hun daden niet

“Als zwerfvuiljager ontwikkel je een bepaald gevoel, dan weet je dat het weer prijs gaat zijn. We vonden bij de gracht langs het Antitankkanaal zakken met bouwafval, eentje met gedroogde mest met stukken asbestgolfplaat en roofing. Allemaal anderhalve meter diep tussen de doornstruiken gedumpt, wat het ruimen zo moeilijk maakt. Er lag zelfs een complete rol roofing van 40 kilo. Met veel zweten en vloeken heb ik het eruit kunnen halen. De zakken waren gescheurd, dus heb ik met handschoenen aan de rommel van de grond geschraapt. Maar minuscule stukjes blijven toch liggen. Mensen snappen werkelijk het gevolg van hun daden niet.”

Niet 5 voor maar 5 na 12

“Je ruimt maar op en ruimt maar op en even daarna ligt het weer vol. Als je ziet dat we in ons dorp al zoveel ophalen, hoe ziet de rest er dan wel niet uit? Het is gewoon onvoorstelbaar. Een groot deel van mijn vrije tijd gaat hierin zitten. Het is niet 5 voor, maar 5 na 12. De maatschappij is zo ontzetten egoïstisch, men koopt maar en is met het beu dan wordt het gedumpt. Als je 1 plastic flesje in de natuur dumpt, dan ligt het er over 300 jaar nog. Plastic is chemische troep en de microplastics komen in het water en dus ook ons drinkwater terecht.”

Tom Van Tienen - Zij die het doen - Zwerfvuilruimers Stabroek
Het is de arrogante mentaliteit die alles kapot maakt

“Onze kinderen en kleinkinderen gaan ons vervloeken, vanwege onze egoïstische gedachte dat we het goed moeten hebben en dat we niet over de gevolgen nadenken. Zolang mensen het normaal vinden om al die zaken als roofing, asbest, … te dumpen, komen we nergens. Ze vinden het niet hun probleem, als hun woning en tuin maar proper is. Overal waar je kijkt zie je zwerfvuil. De mensen verzieken de natuur en daarmee de habitat van de dieren. In hun arrogantie maken de mensen dat kapot, want ‘het zal hun tijd wel uitduren’. Maar door die arrogante mentaliteit sterven al veel dieren en planten.”

Waar maak je je druk over?
“Als ik iets post op mijn facebookpagina, zijn er altijd mensen die reageren met waar ik me druk over maak. Ja, met zo’n mentaliteit komen we dus nergens. Leg het later maar eens uit aan je (klein)kinderen: ‘Vroeger zat er allemaal leven in het water, maar dat hebben we met onze walgelijke mentaliteit kapot gemaakt. Sorry hoor…’
Begin bij jezelf en doe iets! Niet door een ‘like’ op facebook, en een ‘goed gedaan’ is ook niet voldoende. Begin met nooit meer iets op straat te gooien, al is het de wikkel van een snack. En maak je zeker niet schuldig aan sluikstort. Als je iets ziet liggen ruim het dan op, het is vaak maar een kleine moeite en het geeft je een goed gevoel!”

 

“Begin bij jezelf en doe iets! Het geven van een ‘like’ op facebook is niet voldoende…”

Respect

“De mensen van ‘Zij die het doen’ zijn supergemotiveerd en ik heb daar enorm respect voor. Het is geweldig te zien hoe fier ze zijn op wat ze doen en ik waardeer dat zo enorm!”

LW

Foto’s: Tom Van Thienen
“Zij die het doen” facebook pagina

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook255
Twitter
Follow Me
Tweet