Regering verstrengt coronamaatregelen

Coronavirus wordt gebruikt voor cybercrime

Het is elke dag in het nieuws: het Corona virus. Het was wachten wanneer de cybercriminelen gebruik gaan maken van de schrik en hulpvaardigheid van slachtoffers.

Een eerste SMS is binnengekomen: ze doen zich voor als het Rode Kruis en vragen om een eenmalige donatie te maken om hen te helpen het virus te bestrijden. Uiteraard willen we helpen en wordt de website zonder nadenken geopend. De pagina toont een logo van het Rode Kruis en een betalingsverzoek. We doen een overschrijving van enkele Euro’s om hen te ondersteunen.

Niets is minder waar. Indien het Rode Kruis een donatie zou vragen, zullen ze dit doen via officiële kanalen. Ook de website die vermeld wordt, begint vaak met https://rodekruis.be . Maar dit mag u niet misleiden, gezien achter dit internetadres nog tekst staat die erop wijst dat u niet op de site van de hulporganisatie terecht zal komen. Klik in geen geval op dergelijke websites, u zal snel merken dat u honderden of duizenden Euro’s kwijt bent!

Bent u toch slachtoffer geworden? Dien dan onmiddellijk klacht in bij uw lokale politie. Verwijder het SMS bericht nog niet, maar toon het aan de politie ambtenaar die uw klacht zal akteren. Neem ook uw bankkaart mee waarmee u de betalingen hebt uitgevoerd, alsook uw bankafschriften waarop u kan aantonen naar waar de geldbedragen zijn overgeschreven.

Wees alert, en trap niet in hun val!

Bron en foto: PZ Grens
Grote foto: Pixabay

Facebook109
Twitter
Follow Me
Tweet