Hoe voorkom je de diefstal van je fiets

Hoe voorkom je de diefstal van je fiets?

Omwille van de crisis van het coronavirus kiezen steeds meer mensen ervoor om zich met de fiets te verplaatsen, zowel in hun vrije tijd als om naar de school of naar het werk te gaan.

Maar elke dag worden er honderden fietsen gestolen in ons land. Dit cijfer blijft constant stijgen, vooral in de grootsteden. Soms gebruikt de dief het gestolen vervoermiddel slechts om een paar kilometers af te leggen en wordt de fiets teruggevonden, maar in zowat 90% van de gevallen blijft de fiets helaas spoorloos. En wat is er vervelender dan uw favoriete vervoermiddel te moeten missen voor uw korte verplaatsingen? Om nog maar te zwijgen van de financiële schade die de aankoop van een nieuwe fiets met zich meebrengt…

Toch is het mogelijk om u zoveel mogelijk te beschermen tegen fietsdiefstal of tegen de diefstal van een ander licht vervoermiddel (bvb. een hoverboard, segway, elektrische scooter, enz), of om uw voertuig te traceren en te identificeren.

Dit zijn de meest efficiënte tips
1. Het beste fietsslot of antidiefstalsysteem

Gebruik een degelijk, sterk hangslot om uw fiets vast te maken als je hem ergens achterlaat. Fietssloten met een kettingdiameter van minder dan 10 mm moeten worden vermeden, want een (kleine) kniptang is dan voldoende om de ketting door te knippen. Het beste is dus om te investeren in een sterk U-vormig antidiefstalslot of een opvouwbaar hangslot. Dit laatste maakt het gemakkelijker om het frame (fietskader) aan een vast punt te bevestigen.

Maak niet alleen het wiel vast of het onderste deel van de fiets, maar gebruik het slot op het frame of een hoog gelegen punt van de fiets. Twee fietssloten zijn uiteraard ook effectiever dan één enkele. Bevestig uw fiets altijd aan een vast punt en hang het slot niet enkel op de fiets (bvb. enkel op het wiel en het frame). Neem alle fietsaccessoires mee die gemakkelijk kunnen worden gestolen en trek de aandacht niet van potentiële dieven.

2. Op de juiste plek

Als u uw fiets buiten vastmaakt, doet u dit best op een drukke plaats. Deze tip geeft geen 100% garantie, maar best is om verlaten plaatsen te vermijden, waar een dief al te gemakkelijk zou kunnen toeslaan zonder gezien te worden. Bevestig uw fiets aan de daarvoor bestemde voorzieningen of in een fietsenstalling.

Het gebruik van vaste infrastructuur op de openbare weg zoals verlichtingspalen of wegwijzers, of nog van privéafsluitingen (zoals een hek) om er de fiets aan vast te maken, is meestal niet toegestaan. In dit geval is het risico groot dat de politie een boete uitschrijft of de fiets laat verwijderen. Hetzelfde geldt als uw voertuig de vrije doorgang of het verkeer belemmert (of gevaarlijk maakt). Hou rekening met de geldende (verkeers)regels: op veel plaatsen moet er een vrije en veilige doorgang zijn voor voetgangers van minstens 1,5 m.

Als u uw fiets binnenshuis vastmaakt, doe dit dan op een beschutte en beschermde plek, in een (privé)garage, (privé)ingang, gang… en kies voor een stevige en vaste bevestiging. Zorg er altijd voor dat de doorgang vrij en veilig blijft voor mensen die er moeten passeren (bvb. met een lading, een kinderwagen, enz.).

3. Een identificeerbare en traceerbare fiets

Veel gemeenten en/of politiediensten bieden diensten aan om fietsen te markeren of om een fietslabel aan te brengen. Informeer u hieromtrent bij uw gemeentebestuur. Sommige fabrikanten bieden deze dienst ook aan.

Een fietsmarkering maakt het makkelijker om de diefstal te melden en de fiets te identificeren wanneer deze wordt teruggevonden. Als u uw fiets tegen diefstal wilt verzekeren, kan een markering ook verplicht worden door de verzekeraar.
In Brussel biedt de organisatie “My Bike” aan alle geregistreerden een sticker aan met een QR-code om hun fiets te markeren. Op de site kunnen ook gestolen of vermiste fietsen gemeld worden. Meer informatie hierover vindt u door te klikken op www.mybike.brussels. Er zijn ook apps die het mogelijk maken om uw fiets op te sporen via GPS. In geval van diefstal kunt u dan via de app de locatie van uw fiets volgen.

4. De gelegenheid maakt de dief

Denk eraan om uw fiets altijd vast te maken, zelfs als u maar heel eventjes weg bent. Veel diefstallen vinden plaats wanneer de gebruiker slechts enkele minuten afwezig is en de meeste diefstallen hebben overdag plaats!

5. Een fietsverzekering?

Sommige woningverzekeringen/diefstalverzekeringen dekken ook de fiets(diefstal). Controleer bij uw verzekeraar of dit het geval is en onder welke omstandigheden en voor welke voorwerpen de diefstal gedekt is (soms geldt de waarborg enkel binnenshuis en niet op de openbare weg). Er bestaan ook aparte fietsdiefstalverzekeringen.

Wat in geval van diefstal of vandalisme?
Als u gebruik wilt maken van uw verzekeringswaarborg, raden wij u aan om de aankoopfactuur van de fiets en alle identificatienummers (serienummer, markeringsnummer, sleutelnummers, enz.) te bewaren. Maak ook een paar foto’s van uw fiets en bewaar ze op een makkelijk toegankelijke plek (bvb. in uw e-mailaccount). Doe zo snel mogelijk aangifte van diefstal bij de politie en breng uw verzekeraar op de hoogte.

Bron: Europ-assistance.be
Foto: Pixabay

Facebook36
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!