Laatste nieuws:
Burgemeester en schepenen gaan blindenuitdaging aan

Burgemeester en schepenen gaan blindenuitdaging aan

De schepenen en burgemeester werden door Eddy Van Oers, een slechtziende Essenaar, uitgedaagd om met simulatiebrillen en een blindenstok vanaf het Heuvelplein de ingang van het gemeentehuis te vinden. Het schepencollege ging de uitdaging aan!

Eddy Van Oers liep enkele jaren terug stage in het gemeentehuis. Eddy’s zicht is zeer beperkt en hij moet zich behelpen met een stok. Het viel hem op dat het voor slechtzienden niet evident is om tot in het gemeentehuis te geraken. Hij noteerde alle verbeterpunten en maakte ze over aan het gemeentebestuur. Daarna daagde hij hen uit om door middel van simulatiebrillen en blindenstokken de ingang van het gemeentehuis te vinden.

Een korte tocht met moeilijkheden

De schepenen en burgemeester verzamelden vandaag op het Heuvelplein waar ze door Eddy en Matthias Tilborghs, een andere slechtziende Essenaar, werden opgewacht. Het werd al snel duidelijk dat de tocht van enkele tientallen meters er eentje werd met heel wat moeilijkheden. Eddy Van Oers: “Via het Heuvelplein in het gemeentehuis geraken is voor mensen men een beetje zicht nog te doen. Maar voor zwaar slechtzienden is dit heel moeilijk. Voor blinden is het bijna onmogelijk. Er zijn te veel borduren, trapjes, op- en afstapjes om vlot tot de ingang te geraken.”

In het gemeentehuis zelf is het er beter aan toe

Eddy Van Oers: “De onthaalbalie is makkelijk te vinden, hoewel een gidslijn van de schuifdeur naar de balie beter zou zijn. De verschillende balies zijn goed te vinden door de structuurtegels die voor elke balie liggen. Ook de gangen zijn obstakelvrij en de lift is makkelijk te vinden. De toegang tot de toiletten zou dan weer duidelijker mogen. Met enkele kleine aanpassingen kan het gebouw al een stuk veiliger worden gemaakt.”

Meerdere plekken kunnen veiliger

Na de uitdaging om tot aan het gemeentehuis te geraken, gingen de burgemeester en schepenen met Eddy en Matthias op stap in Essen op zoek naar de gevaarlijkste punten voor blinden en slechtzienden. Zo valt er aan het station van Essen en GC de Oude Pastorij heel wat te verbeteren.

Brigitte Van Aert, schepen van G-beleid

“Door deze test te doen zijn we tot het besef gekomen dat we de omgeving rond het gemeentehuis heel wat veiliger kunnen maken voor blinden en slechtzienden. We nemen de opmerkingen van Eddy en Matthias ter harte en maken spoedig werk van een ‘blindenvriendelijkere’ omgeving. Ook de andere gevaarlijke punten in de gemeente pakken we aan.”

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook55
Twitter
Follow Me
Tweet