Laatste nieuws:
Beroep Brenthe Graumans - Referentiepersoon Dementie - VZW De Bijster Essen

Trots op haar beroep. Brenthe Graumans vertelt!

Dementie is een verzamelnaam van diverse aspecten, iemand met Alzheimer bijvoorbeeld hoeft niet dement te zijn, al wordt dat wel vaak gedacht. Brenthe Graumans (25) heeft zich er in gespecialiseerd en werkt als Referentiepersoon Dementie bij WZC De Bijster.

Concreet einddiploma

“Vroeger wilde ik leerkracht worden”, vertelt Brenthe. “In mijn middelbaar heb ik vier jaar sociaal technische wetenschappen gedaan, maar dan heb je geen concreet einddiploma. In overleg met mijn ouders besloot ik om een concreet diploma te halen, zodat ik na het zesde kon gaan werken. Ik koos voor jeugd- en gehandicaptenzorg, een opleiding van twee jaar. Ik wist dat ik dan stage kon doen voor het bijzonder onderwijs, voor kinderen met een beperking.

Ouderen in de samenleving

“De stages vond ik heel fijn om te doen, ik was erg betrokken bij het werk en je krijgt heel veel liefde van de kinderen. Ik was klaar met de opleiding en moest dan een bachelor halen en daarna nog een bachelor om leerkracht bijzonder onderwijs te worden. Eerst deed ik bachelor lager onderwijs, maar dat vond ik echt niet leuk. Ik heb met mijn ouders gesproken en ben met die opleiding gestopt. Maar ik wist dat ik in het bijzonder onderwijs wilde werken en besloot een andere bachelor te volgen, namelijk orthopedagogie. Bij een workshop was een professor die heel begaan was met de ouderenzorg. Die wist je zo te motiveren, dat je het zelf wilde gaan verkennen. Ze had zoveel passie, dat ik besloot de afstudeerrichting ‘Ouderen in de samenleving’ te kiezen. Iets heel anders, maar het enthousiasme spatte er af bij die professor.”

Keuzeplatform met beschikbare stageplaatsen

“In mijn tweede jaar heb ik een stage van drie maanden in een woonzorgcentrum gedaan, in het bijzonder animatie. Maar daar merkte ik wel dat ik het stukje zorg miste, de intieme band. In mijn derde jaar moesten we een jaar lang, drie dagen in de week, naar de stageplaats. Ik koos voor een woonzorgcentrum in Antwerpen, maar tijdens de zomer, voordat de stage begon, kreeg ik het sterke gevoel: ‘Nee, dit wil ik niet’. Op de hogeschool was een keuzeplatform met alle beschikbare stageplaatsen, die heb ik toen bekeken en zag daar ook ‘dementie’ staan.”

Geweldige instelling

“Een medestudent had stage gelopen in WZC De Bijster in Essen en zei dat het een geweldige instelling was. Ik heb met Kristine, de contactpersoon, gebeld om eens te mogen komen kijken. Ze liet me de groep ‘Beschermd Wonen’ zien, Iduna. Het was een kort bezoek, maar ik was meteen verkocht. Het was eigenlijk een groot appartement, waar acht mensen als een familie samenwonen. Zoiets had ik nog nooit gezien, ook hoe dicht de verzorgers bij de bewoners staan trof me. Ik vroeg of ik hier stage kon lopen en twee weken later was mijn eerste dag. Van september tot mei heb ik hier stage gedaan en in die periode vroegen ze of ik wilde solliciteren en dat heb ik gedaan. Voordat ik afgestudeerd was had ik mijn contract, het afstuderen was maar een formaliteit.”

Met een bewoonster naar de cross

“Met alle acht bewoners van Iduna heb ik nog een persoonlijke activiteit gedaan, die ze nog graag wilden doen. Met een bewoonster bijvoorbeeld, die veel van veldcross hield, heb ik hier in Essen de cross bezocht. Op Iduna begon ik als othopedagoog en na een jaar heb ik de opleiding ‘Zorgkundige’ gedaan, in verband met bepaalde handelingen, zoals medicijnen uitdelen, mensen wassen, … Die opleiding duurde een jaar, omdat ik mijn vooropleiding al had.”

Opleiding Referentiepersoon Dementie

“In 2019 hadden we een etentje met het team en mijn leidinggevende vertelde toen dat ze iemand voor de opleiding ‘Referentiepersoon Dementie’ zochten en of dat niks voor mij was. Ik zei meteen dat ze mijn naam daarvoor mocht doorgeven. Dit zou me dichter bij families brengen, in een ondersteunende rol. De opleiding was in Brasschaat en ik ben er in februari 2020 mee gestart, maar door de corona kwam het een poos stil te liggen.”

De diverse kanten van dementie

“Je leerde er over de diverse kanten van dementie. Zo zijn er zestig oorzaken voor dementie: Alzheimer, Korsakov, vasculaire dementie, Lewy-Bodi dementie, Parkinson, frontotemporale dementie, … Het verschil bijvoorbeeld tussen Lewy-Bodi en Parkinson is de volgorde van de symptomen. Dementie is een verzamelnaam van die aspecten. Als er geen sprake is van verlies van autonomie, is het geen dementie. Als iemand bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer heeft dat zich beperkt tot kleine zaken en de persoon kan nog zelfstandig functioneren, is er geen sprake van dementie.”

Een nieuwe functie

“Naast het medische aspect leerde je ook over de belevingswereld met dementie, omgaan met mantelzorgers, het juridische, de ethische vragen, … Het was een enorm boeiende opleiding. Samen met mijn collega van Sint-Vincentius in Kalmthout hebben we gekeken naar hoe we dit allemaal in praktijk konden brengen. Onze eerste stap was ons kenbaar maken binnen de organisatie, omdat het een nieuwe functie betrof. We hebben een filmpje gemaakt waarin we ons voorstelden, dat bij alle vergaderingen werd getoond. Dit om onze bereikbaarheid te vergroten, want door corona mochten we niet naar de afdelingen toe.”

Ik ben hier op mijn plaats

“De vragen begonnen binnen te komen en die moesten we online beantwoorden. Dat was best moeilijk, omdat je geen echt contact hebt, maar dat lukte best goed. Nu, na de vaccinatie, mag ik wel in alle groepen komen en dat werkt veel beter. Ik houd van de variatie van mijn werk en het contact met de mensen. Ik ben hier echt op mijn plaats!”

Trots op mijn beroep

“Ik ben trots op mijn beroep, omdat het uniek is, want er zijn nog niet zoveel referentiepersonen. Ik bent trots dat ik een meerwaarde ben voor de bewoners en hun familie, de collega’s en de directie en sta met iedereen in nauw contact. Ook ben ik trots dat we constant verder werken aan de functie, ondanks corona, dat we het daardoor niet stil laten liggen. Het is een fijn gevoel dat ik voor zoveel verschillende mensen een bijdrage kan leveren!”

NN

Facebook51
Twitter
Follow Me
Tweet