Laatste nieuws:
De brandweer en zijn vrijwilligers
De brandweer en zijn vrijwilligers

Brandweer Zone Rand en zijn vrijwilligers

We kennen allemaal de hulpdiensten en hopen ook dat we er nooit mee te maken zullen hebben. Want de hulpdiensten bellen, betekent dat er iets aan de hand is en doorgaans niet iets plezierigs. Maar als we ze nodig hebben zijn ze er en veel van deze gemotiveerde medewerkers zijn vrijwilligers.

Brandweer Zone Rand: Meer dan 800 vrijwilligers

Bij Brandweer Zone Rand werken er meer dan achthonderd(!) verspreid over eenentwintig gemeentes. Essen is één van deze gemeentes, met negenendertig vrijwilligers. Zij staan dag en nacht klaar voor onze veiligheid.

Brandweer  Zone Rand

Kapitein Commandant Leo Buermans

Leo Buermans (62) begon zelf als vrijwilliger tot hij in vaste dienst kwam. Zijn officiële titel is: Kapitein Commandant Brandweer Zone Rand, post Essen. Een hele mond vol.
“Ik begon in 1980 als vrijwilliger en ben in 1994 in dienst gekomen. Eerst in dienst bij Bayer, maar dat binnenwerk sprak me niet aan”, legt Leo uit. “Omdat ik altijd al avontuurlijk was aangelegd, heb op jonge leeftijd al heel Europa rondgelift.”

Leo Buermans begon zelf als vrijwilliger tot hij in vaste dienst kwam
Leo Buermans begon zelf als vrijwilliger tot hij in vaste dienst kwam

In 1978 startte Leo bij de gemeente Essen als ploegleider Groendienst en werd door de gemeente gevraagd om overdag, als vrijwillige brandweer, problemen op te lossen. Immers: Leo was in dienst van de gemeente en kon zo makkelijk op pad. Bij een explosie van een mazoutkachel in januari 1991, was hij niet meer geschikt voor de Groendienst vanwege de littekens van de brandwonden aan zijn handen. Leo werd omgeschoold tot preventie-ambtenaar en bleef vrijwilliger tot hij in vaste dienst kwam en gaat nog steeds mee bij bijna alle oproepen.

De slangen worden gereinigd en opgehangen om te drogen
De slangen worden gereinigd en opgehangen om te drogen
Meest uiteenlopend materieel

Voor al die oproepen heeft de brandweer ook het meest uiteenlopende materieel. Natuurlijk zijn er de brandbluswagens, maar ook wagens die uitgerust zijn om in te grijpen bij alle mogelijke ongelukken en beknellingen. Iedere keer dat de wagens zijn uitgerukt voor een brand, moeten alle maskers worden gereinigd en getest op lekken. De brandslangen worden schoongemaakt en te drogen gehangen, de wagens gepoetst, materialen worden aangevuld net als de watertanks en de generators. Kleding en laarzen worden instapklaar opgeborgen, zodat het omkleden minimale tijd in beslag neemt.

Kleding en laarzen worden instapklaar opgeborgen
Kleding en laarzen worden instapklaar opgeborgen
Werken in 4 ploegen

Er zijn vier ploegen: iedere vrijdag begint een nieuwe ploeg van dienst, die uit acht of negen man bestaat. Voor de trainingen is er iedere eerste maandag van de maand een grote oefening voor het complete team, zo’n dertig tot vijfendertig man. Zo’n oefening kan bij een bedrijf zijn, een rusthuis of open water. Dan wordt er een situatie in scene gezet, zoals een vertrek dat vol met rook staat en waar een pop is neergelegd of -gezet, die dan ‘gered’ moet worden.

Jeroen Druyts  is al 18 jaar vrijwillig brandweerman
Jeroen Druyts: al 18 jaar vrijwillig brandweerman
Jeroen Druyts

Jeroen Druyts (43) is één van de vrijwilligers. In zijn dagelijkse leven werkt hij sinds zeven jaar als kok in De Bijster en is al achttien jaar vrijwillige brandweerman. “Je maakt heel wat dingen mee als je dit werk doet,” vertelt Jeroen. “Je drijfveer is om mensen te helpen, maar ook het avontuurlijke en de groepsgeest. Je moet onvoorwaardelijk op je collega’s kunnen vertrouwen en bouwen. Natuurlijk zien we vreselijke dingen. Maar op het moment zelf ben je professioneel en doe je je werk. Er zijn diverse aanspreekpunten binnen het korps, die ervoor zijn opgeleid er voor te zorgen dat je om kunt gaan met de dingen waar je soms mee geconfronteerd wordt.”

Vrijwilliger bij de brandweer betekent niet vrijblijvend!

Niet alleen die aanspreekpunten begeleiden de brandweermannen, ook onderling kunnen ze op elkaars steun rekenen. “Het is een familie die je erbij krijgt,” zegt Jeroen, “want je staat met z’n allen paraat. Het is heel belangrijk dat je gezin achter deze beroepskeuze staat. Word je opgeroepen, moet je alles laten vallen en het komt altijd ongelegen: Kerst, verjaardagen, feestdagen, het maakt niet uit. Als je pieper gaat, ben je weg. Net als vorig jaar tussen Kerst en Oudjaar, met die enorme sneeuwval en bijbehorende overlast. Dat je vrijwilliger bent, betekent niet dat het vrijblijvend is.”

Opleidingen

Om bij de brandweer te komen, moet je een opleiding volgen en later stage lopen bij het korps waar je gaat werken. Zodat je de mensen leert kennen, blindelings het materiaal weet te vinden en je moet natuurlijk je groot rijbewijs halen. Vanwege de reistijd moet je ook in die gemeente wonen.

Anthony Van Daele: Hoogtevrees moet je niet hebben
Anthony Van Daele: Hoogtevrees moet je niet hebben
Anthony Van Daele

Anthony Van Daele (27) is in dienst bij de brandweer in Antwerpen en sinds twee jaar vrijwilliger in Essen. Hij viel voor een lief meisje en volgde haar naar onze mooie gemeente. “Het zijn vaak lange dagen. Omdat ik in vaste dienst ben bij de brandweer in Antwerpen en als vrijwilliger in Essen, ben ik ook veel van huis. Ik doe het erg graag. Mijn vader was ook bij de brandweer, dus dat kreeg ik van huis uit mee en ik heb heel toffe collega’s. Je moet dit werk graag doen en een partner hebben die 100% achter je staat. Hoeveel je ook van huis bent.”

Geweldige sfeer

Iedere keer wordt door de vrijwilligers de zeer goede sfeer binnen het korps benadrukt en de grote kameraadschap die er onderling is. De jongste vrijwilliger is ongeveer 19, de oudste 62. Gepensioneerden komen nog vrijwel dagelijks even langs. Als er iemand overlijdt, is het hele korps in uniform aanwezig bij de dienst en dragen ze, met toestemming van de familie, de kist. Bij bruiloften vormen ze een erehaag voor het paar.

Wim Van Noten is al 22 jaar vrijwilliger bij de brandweer
Wim Van Noten is al 22 jaar vrijwilliger bij de brandweer
Wim van Noten

Wim Van Noten (43) is al 22 jaar vrijwilliger bij de brandweer. “Van kleins af aan heb ik brandweerman willen worden”, vertelt hij. “Eigenlijk ben ik hier toevallig terecht gekomen, omdat ik hoorde dat er vrijwilligers nodig waren. Ik werk vol continu bij een chemisch bedrijf en de dienstindelingen staan toe dat ik dit werk doe. Als je werkt in dagverband is dat veel moeilijker. Toen ik mijn vrouw leerde kennen, was ik al bij de brandweer. Ga je dit werk doen op een later tijdstip in je relatie, kan dat moeilijkheden geven.”

Niet alles is geschikt voor publicatie

Mensen weten niet altijd waar ze de brandweer wel of niet voor moeten bellen. Wateroverlast wel bijvoorbeeld, maar niet als het om een klein lek gaat, daarentegen weer wel als er een leiding gesprongen is.Omdat een panieksituatie altijd onverwacht komt, belanden de mannen heel vaak in privésituaties die niet altijd geschikt zijn voor buitenstaanders. Op de vraag of ze voorbeelden konden geven, werd er breed gegrijnsd: “voorbeelden zat, maar niet geschikt voor publicatie.”

LW

Meer informatie?
De website van Brandweer Zone Rand.
Leo Buermans op pensioen.

Facebook109
Twitter
Follow Me
Tweet