Laatste nieuws:
Leo Buermans met pensioen - (c) Noordernieuws.be - DSC_2072u75

Leo Buermans gaat van zijn pensioen genieten!

37 jaar werkte Leo Buermans bij de brandweer. Eerst als vrijwilliger, later als commandant. Een job die vaak dag en nacht doorging, maar die hij met het grootste plezier heeft gedaan. Nu gaat hij beginnen aan een nieuwe levensfase, zijn pensioen, dat op 1 mei begint.

Dag en nacht bereikbaar

“Ik heb altijd veel gewerkt,” vertelt Leo, “ik ben dag en nacht bereikbaar geweest en de mensen belden me voor alles en nog wat. In mijn carrière heb ik 3 keer van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Eerst als laborant bij Bayer, waar ik 4 jaar heb gewerkt. Daarna hoofd Groendienst, wat weer aansloot bij mijn hobby tuinaanleg en toen na 2 jaar bij de vrijwillige brandweer. Want het avontuurlijke heeft me ook altijd getrokken.”

Steun van het thuisfront is onmisbaar

“In 1988 werd ik, na 7 jaar elk weekend de verplichte cursussen te hebben gevolgd, commandant. Na je aanstelling moet je allerlei cursussen blijven volgen, ook als je bij de vrijwillige brandweer bent. Die cursussen zijn echt nodig, want alles evolueert. Steun van het thuisfront is dan ook superbelangrijk.”

Evoluties binnen het vakgebied

“De blustechnieken bijvoorbeeld, zijn beter en moderner geworden en erop gericht om minder water te gebruiken. De meer persoonlijke en perfect op maat gemaakte interventiekleding. Ook de constante evolutie van materiaal in auto’s, ecowoningen, meubilair, … Dat vraagt voortdurend aanpassing en bijscholing. Daarmee blijft de uitdaging wel altijd aanwezig en blijf je alert. Door de frequente alcoholcontroles gebeuren er gelukkig minder ongevallen waar de brandweer aan te pas moet komen. “

Leo met de 3 helmen die hij bij de brandweer door de jaren heen heeft gebruikt
Leo met de 3 helmen die hij bij de brandweer door de jaren heen heeft gebruikt
Brandweerman in nood

“Een nieuwe opleiding is ‘Brandweerman in nood’, ontstaan naar aanleiding van de recente aanslagen. Een onderdeel daarvan is het aanleggen van knelverbanden bij een collega als die een ledemaat kwijtraakt. Of als een collega bekneld is onder het puin. Ook wordt getraind in het niet in paniek raken.”

Geweldige sfeer

“Wat altijd blijft is de geweldige sfeer en de onderlinge vriendschappen binnen het team! De dankbaarheid van de mensen die we hebben kunnen helpen. Soms sturen ze een kaartje of brengen een attentie.”

Het bekende gsm nummer vervalt

“Ik voel me tevreden. Ik heb het altijd graag gedaan en het voelde voor mij niet aan als werken. Ook al ging het dag en nacht door. Met mijn pensionering per 1 mei vervalt het bekende gsm nummer: 0475 -609050. Mensen moeten voor spoed vanaf die datum 112 bellen, of tijdens kantooruren naar de kazerne. Dan worden ze via het gemeentehuis doorgeschakeld.”

Reizen en genieten

“Bij alle evenementen van de Vriendenkring van de brandweer, worden altijd de gepensioneerden uitgenodigd, die ook allemaal komen. Sommige komen zelfs alle dagen langs om een praatje te maken. Dit zegt genoeg over de geweldige sfeer van ons team. Ook ik zal me altijd betrokken blijven voelen bij de brandweer en contact blijven houden. Mijn vrouw en ik zullen gaan reizen en ook zal ik meer tijd hebben voor mijn kleinkinderen, wandelen, fietsen en huishoudelijke klussen. Misschien dat ik over een poosje vrijwilligerswerk ga doen, ik ben al voor diverse dingen gevraagd. Maar dat komt wel, ik wil nu eerst tijd om samen met mijn vrouw, die me altijd 100% gesteund heeft, leuke dingen te gaan doen!”

LW

Facebook257
Twitter
Follow Me
Tweet