Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van... Toni van den Dungen

De bijzondere hobby van… Toni van den Dungen

Een hobby neemt altijd een belangrijke plek in in iemands leven, maar bij Toni van den Dungen loopt haar hobby keramiek als een rode draad door haar leven.

“Als kind speelde ik al veel met klei en dat is zo gebleven”, vertelt Toni (77). “Ik hield van het creëren van dingen met mijn handen en dan vooral dingen die je ook daadwerkelijk kon gebruiken. Van beroep was ik kapster en schoonheidsspecialiste en had diverse hobby’s, zoals ballet, sieraden maken, talen leren, koken, dansen en kleding maken. Vanwege de baan van mijn man hebben we in heel wat landen gewoond en in Curaçao had ik een buurvrouw die kunstenares was. Met haar boetseerde ik beeldjes, vooral kinderhoofdjes. De inspiratie kwam van mijn eigen kinderen, die toen nog klein waren. Het bakken van de beeldjes deed ik niet zelf, maar bij iemand die een oventje had om uiteindelijk van de klei het keramiek te vormen.”

04 De Hobby van... Toni van den Dungen - (c)2017 Noordernieuws.be - DSC_6688

De baan van Toni’s man nam het gezin ook mee naar Amerika. “Daar heb ik een professionele opleiding gevolgd voor keramiste en pottenbakker, dat was in 1984. Ik wilde de opleiding doen, omdat ik er de tijd voor had en het leek me fantastisch om die technieken te beheersen. De eerste dingen die ik maakte waren koppen en schotels, schalen, theepotten… Dagelijkse gebruiksvoorwerpen, die we thuis gebruikten. Thuis had ik ook mijn eigen atelier.”

“Doordat mijn man over de hele wereld werkte, moest ik iedere keer opnieuw een atelier beginnen. Mijn creaties werden sterk beïnvloed door de culturen van de landen waar we woonden. De grootste invloed is de cultuur van de Noord-Amerikaanse indianen geweest. Ik hou van de manier waarop ze hun werken bakken, de ontwerpen en hun identiteit die ze erin verwerken. Ik vind het prachtig, maar zal het niet namaken, het is de identiteit van de indianen, niet die van mij. Apart is, dat toen ik nog klein was, ik met Driekoningen verkleed als indiaan langs de deuren ging. Ik heb me altijd verbonden gevoeld met die cultuur. ”

09 De Hobby van... Toni van den Dungen - (c)2017 Noordernieuws.be - DSC_6693
08 De Hobby van... Toni van den Dungen - (c)2017 Noordernieuws.be - DSC_6692

“Toen we terugkwamen uit Amerika was ik vol van de Noord-Amerikaanse indianen, Moeder Aarde en klei. Ik heb toen een beeld gemaakt dat mijn liefde voor de aarde vertegenwoordigt. Ik kan gevoelens met klei uitdrukken, die ik niet met woorden kan weergeven. In het werken met klei kan ik mijn innerlijke gevoelens tonen, creëren en voelen.”

03 De Hobby van... Toni van den Dungen - (c)2017 Noordernieuws.be - DSC_6687

“Keramiek is altijd mijn grote liefde geweest en ik ben het veel verschuldigd. Iedere keer als we weer ergens opnieuw moesten beginnen in een ander land, was keramiek mijn leidraad en zorgde ervoor dat ik me overal thuis voelde. Door mijn grote hobby maakte ik ook weer vrienden bij de plaatselijke bevolking. Wat wel opmerkelijk was, was dat iedere keer als we ons weer in een ander land vestigden, het daar altijd net een roerige, soms ook gevaarlijke tijd was.”

“Als we tussen de diverse landen weer een poos in eigen land woonden, gaf ik les in het handvormen van keramiek. Ook via Tatteljee heb ik in eigen atelier les gegeven. Zes jaar geleden ben ik gestopt met het maken van serviesgoed, ik vond er geen uitdaging meer in. En tien jaar geleden ben ik met schilderles begonnen. Ik had een leerling die vroeg of ik mee ging schilderen. Ik zei: ‘Dat kan ik niet’, maar ben toch gegaan en daar heb ik geen spijt van gehad! Ik schilder nu bij de schildersgroep ‘Art-Uur’ in Kalmthout. Ik hou van het menselijk lichaam en schilder begeleid modellen. Het menselijk lichaam is ook mijn uitdaging bij keramiek.”

11 De Hobby van... Toni van den Dungen - (c)2017 Noordernieuws.be - DSC_6695

“Het leukste vind ik model tekenen met aquarel of houtskool. Met aquarel omdat het zo moeilijk is, dat maakt het tot een grote uitdaging. De weg naar het eindresultaat is belangrijker dan het eindresultaat zelf. Met houtskool werk ik graag, omdat je met één materiaal de expressie kunt weergeven.”

“Dit jaar doe ik in mei op twee plaatsen mee met de Atelierroute in Kalmthout: in het Ernest Alberthuis met Art-Uur en met een groep keramisten in een atelier.”

Zelfportret
Zelfportret

“Mijn nieuwste uitdaging is beeldhouwen. Dat doe ik sinds vorig jaar bij Annie Andriessen in Essen-Hoek. Bij beeldhouwen geniet ik van de rust, de kalmte en met het hamertje op het beiteltje mijn eigen ontwerp uit de steen houwen. Om er uit te halen wat er eigenlijk al in zit.”

01 De Hobby van... Toni van den Dungen - (c)2017 Noordernieuws.be - DSC_6685

“Zolang mijn gezondheid het toelaat blijf ik werken met klei, tekenen, schilderen en beeldhouwen. Daar voel ik me gelukkig en compleet in. Het is wel een solitaire hobby, daarom is het fijn samen te werken met mensen die dezelfde interesse hebben.”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook17
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie