Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van... Swa Bouvé!

De bijzondere hobby van… Swa Bouvé!

Voor eigenlijk alle hobby’s moet je oog voor detail hebben. Voor de hobby van Swa Bouvé (63) is oog voor schoonheid een ‘must’: natuurfotografie.

Van dia’s naar digitale fotografie

“Toen ik met fotograferen begon zo’n 40 jaar geleden, waren er natuurlijk geen digitale camera’s” lacht Swa, “ik maakte toen nog dia’s! De overgang naar digitale fotografie en daardoor werken met de computer, heb ik wel als een enorme opgave ervaren. Maar mijn vrouw Mai heeft me altijd gesteund en aangemoedigd om ermee door te gaan. Ik ben graag buiten, dan ga ik rustig zitten en fotografeer. Ik volgde ooit een opleiding voor Natuurgids, maar zo met een groep mensen op stap gaan vond ik maar niks. Als ik fotografeer ben ik maar het liefst alleen. Ben ik met mijn vrouw aan het wandelen en ik zie wat moois, dan ben ik zomaar een half uur bezig. Dat is niet plezant voor haar, dus als we gaan wandelen neem ik niks mee.”

Ontmoeting met Marc Slootmaekers

“Toen ik met fotografie begon, had ik een toestel gekocht om mijn kinderen te fotograferen. Dat was ook het moment dat het tijdschrift Grasduinen voor het eerst uitkwam en dat tijdschrift is de aanzet geweest om natuurfoto’s te gaan maken. Maar de vonk sloeg helemaal over toen ik Marc Slootmaekers ontmoette, die het jaar daarvoor de BVNF had opgericht (Bond Verantwoorde Natuurfotografie). Ik wist helemaal niets van fotografie en heb me er echt in moeten verdiepen. Maar door Marc werd mijn kennis al snel uitgebreid. Mijn eerste camera was een Pentax K1000. Een simpel, betaalbaar toestel met een 50mm lens. Mijn interesse ging al gauw uit naar natuurfotografie en stapte ik over op een Nikon. Je had en hebt twee topmerken: Canon en Nikon. Zie je winnende foto’s van fotowedstrijden, dan zijn die altijd gemaakt door één van die twee merken.”

Kennis van de natuur is een must

“Om te beginnen legde ik me toe op macrofotografie: insecten, vlinders, bloemen, … Ik fotografeerde de dieren om me in ze te verdiepen, waar je ze kon vinden, wanneer hun vliegtijd is, … Het Oranjetipje bijvoorbeeld is de eerste vlinder van het jaar, in april – mei, die je kunt fotograferen. Je kunt ze vaak op Pinksterbloemen vinden. Als fotograaf moet je weten dat als je de vlinder wil fotograferen je dat ’s morgens vroeg moet doen. Ik let altijd op het weerbericht en als het een windstille ochtend wordt, is dat ideaal om vlinders te fotograferen. Ze moeten eerst ‘opwarmen’, bovendien is het licht ’s morgens vroeg zachter.”

>Favoriete plekken om foto’s te maken

“Op een gegeven moment ben ik lid geworden van de BVNF. Eén keer in de maand komen we in Antwerpen samen. Soms wordt er een natuurfotograaf uitgenodigd. Je kan je eigen beelden meenemen, die worden dan getoond en door een aantal mensen beoordeeld. Er wordt gekeken naar compositie, originaliteit, moeilijkheidsgraad en of het een schone foto is. Daar krijg je allemaal punten voor. Ik maak veel foto’s in de Ardennen en heb ook wel fotovakanties. Dit jaar zijn we naar IJsland geweest, maar we gaan ook wel naar de Alpen, de Pyreneeën, … Mijn favoriete plaats is de Ardèche. Daar heb je veel soorten vlinders, ijsvogeltjes en prachtige landschappen. In de herfst ga ik graag naar de Jura, vanwege de prachtige kleuren.”

Groot Schietveld

“De meeste foto’s maak ik in het Groot Schietveld bij Brasschaat. Dat is militair domein en mag je niet zomaar komen. Ik heb toestemming om daar foto’s te maken en ook maak ik 2 á 3 keer per jaar foto’s van bepaalde plekken voor het ANB (Agentschap voor Natuur en Bos). Die foto’s worden op exact dezelfde plekken vanuit dezelfde hoek gemaakt. Op die manier kunnen ze door de jaren heen de evolutie van het landschap bekijken. Ik doe dat niet alleen, dat doen we met z’n vieren. Als er militaire oefeningen zijn, wordt er een rode vlag neergezet en dan mag niemand het terrein op. “

Foto’s voor Libelle

“Ik heb met mijn foto’s ook meegedaan aan wedstrijden heb best vaak gewonnen. Naar aanleiding daarvan nemen tijdschriften ook wel contact met me op, als ze foto’s van een bepaald onderwerp willen. Ik heb ooit naar Libelle geschreven of ze interesse hadden voor natuurfoto’s. Ik moest toen met beelden langskomen, die werden meteen bekeken en het was meteen goed. Zeker 6 jaar heb foto’s ingestuurd die werden gepubliceerd. Ook vroegen ze me wel fotoreportages te maken, in de Ardennen bijvoorbeeld. Helaas is daar door bezuinigingen een eind aan gekomen.“

Teksten en foto’s voor bekende fotobladen

“Ik schrijf ook teksten over bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld eekhoorns, met begeleidende foto’s voor bladen over fotografie. Er worden regelmatig foto’s van me geplaatst in Natuurfoto Magazine (vroeger Natuurfoto Passie) en Landschap. Ik vind het geweldig om in de natuur zelf te zijn. Iedere ochtend sta ik om zes uur op en ga naar buiten. In de vroege ochtend is de natuur prachtig. Rond 09:00 ben ik dan weer terug thuis.”

Hoge nood

“Ik heb zo’n camouflagetentje en die heb ik een keer vlakbij huis opgesteld. Daar had ik nog een extra camouflagenet overheen gedaan om zo foto’s te kunnen maken. Het zag er kennelijk heel realistisch uit, want er kwamen een paar mannen van de gemeente en eentje had duidelijk hoge nood. Hij was zijn gulp aan al aan het openmaken. Ik kon nog net op tijd een schreeuw geven, ik denk dat hij behoorlijk verschoten is…

www.swanatuurfotografie.be

Foto’s: Swa Bouvé

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook71
Twitter
Follow Me
Tweet