Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Pauline Grootenboer

De bijzondere hobby van… Pauline Grootenboer

Muziek en zang hebben altijd een grote rol gespeeld in het leven van Pauline Grootenboer (46). Als kind al musiceerde en zong ze en vooral het zingen is haar grote hobby geworden.

Het begin
“In 2013 ben ik bij een koor gaan zingen,” vertelt Pauline, “in het koor werd veel drie- of vierstemmig gezongen en het kost heel veel tijd om dat te oefenen. Ik wilde meer zingen en ben in april 2015 zelf een zanggroep in Essen begonnen: Classix.”
Pauline begon haar zanggroep omdat ze het leuk vond én voor de ontspanning. “Ik plaatste een oproep in de zoekertjes op facebook en zo hebben mensen zich aangemeld. Om te beginnen waren we met z’n zessen en nu zijn we met vijftien.”

Pauline Grootenboer

Vrolijke popnummers
“In het begin werd er geoefend in het zaaltje van een café, tot één van de deelnemers zei: we kunnen ook bij mij in het atelier zingen en dat doen we nu alweer anderhalf jaar. We zingen altijd vrolijke popnummers van Ed Sheeran, Ellie Goulding, Queen, U2, … Ik zorg dan voor de instrumentale versies en we zingen daar vaak twee- of zelfs driestemmig op.
We zingen één keer in de week, op donderdag. We hebben een gezellige groep en iedereen voelt zich er al snel thuis. We doen dit niet om op te treden, maar puur omdat we het leuk vinden.”

Kerstkoor
“Scholen kunnen maar op een beperkte manier muziekles geven, wat ook zo was op de school van mijn kinderen. Ik ben in 2015 naar Kris Peeters gegaan, de directeur, en heb voorgesteld om een kerstkoor te begeleiden. Ik wist van mezelf nog hoe leuk het is om met muziek bezig te zijn. Kris heeft het in het team besproken en ik mocht het gaan proberen.”
Met toestemming van de ouders konden kinderen zich aanmelden. Pauline heeft twee groepen gemaakt: leerjaar 2 en 3 en leerjaar 4, 5 en 6. Leerjaar 2 en 3 zingt Nederlandstalig en de andere groep Engelstalig. Voor de jongste groep waren 24 aanmeldingen, voor de andere 40.

Pauline Grootenboe

Generale in de kerk
“We oefenden elke week één keer een half uur op school. De generale repetitie werd in de kerk gehouden. Ik wilde niet dat er echt traditionele kerstliedjes werden gezongen, maar moderne liedjes gerelateerd aan de Kerst: Heal the World, Hey Brother, De speeltuin, … het enige traditionele liedje was Jingle Bells. De voorbereiding en de muziekkeuze vergen heel veel denkwerk, maar het was het waard. De indruk die het Potlodenkoor met hun eerste uitvoering in de kerk maakte op alle ouders, leerlingen, leerkrachten, was heel groot. Er moesten zelfs mensen staan in de kerk!”

Oefenen tussen de middag in Mariaberg
“In juni 2016 heb ik aan de lagere school Mariaberg voorgesteld om dit ook voor hen te gaan doen. Dit initiatief werd heel enthousiast ontvangen. De kinderen oefenen met mij in hun eigen tijd tussen de middag. Een half uur is heel kort en de juffen van Mariaberg die er wekelijks bij aanwezig zijn, vinden het altijd jammer als ‘hun’ half uur alweer voorbij is. Het mooie is dat de kinderen de eerste keer heel aarzelend binnen komen, je ziet dat ze echt moeten wennen. Maar dat gaat snel over in enthousiasme en ze ‘groeien’ (figuurlijk bedoeld) zichtbaar, zo goed om te zien!”

Pauline Grootenboe

Een koor met bijna 100 kinderen
“Mariaberg heeft deels de nummers gebracht die het Potlodenkoor het jaar daarvoor had gedaan en deels dezelfde nummers als het Potlodenkoor van dit jaar. En dus heb ik met 60 kinderen van de ene school en 36 van de andere school toegewerkt naar een bijzondere kerstuitvoering in de kerk van Centrum en de kerk van Statie. En met de kinderen van de Potlodenschool hebben we ondertussen ook nog opgetreden op het Winterfeest van het Karrenmuseum.”

De bijzondere hobby van Pauline Grootenboer

Enorm veel energie van het werken met kinderen
“Diverse ouders vroegen via school of aan mij, of ik ook na Kerst door zou gaan met zingen op school, maar het is belangrijk om gericht naar iets toe te werken. Anders zijn kinderen niet gemotiveerd om in hun lunchpauze te komen oefenen, dus dat doe ik niet. Ik zet me belangeloos in tot Kerst en eventueel daarna als er een speciaal evenement is, maar daar houdt het mee op. Maar ik merk dat er kinderen zijn, die het zangmoment missen. Trouwens, ik mis het ook, want van het ‘werken’ met kinderen krijg je enorm veel energie, het is zo leuk om te doen!”

SoundCrowd
“Daarom heb ik, na lang aarzelen, nu besloten om met SoundCrowd te starten, een zanggroep voor jongeren, onderverdeeld in kids en teens. SoundCrowd doet eigenlijk hetzelfde als we bij de repetities hebben gedaan: kinderen vooral veel laten zingen en dan nummers die ze zelf graag doen. Ik hoop ook vooral de tieners hiermee te bereiken om ze de gelegenheid te geven wekelijks even lekker hun ding te doen. Er is nog plaats en ze kunnen zich via facebook aanmelden.”

SoundCrowd flyer

Juf, mijn mama zingt bij jou!
“Grappig is dat er nu al ouders van mijn ‘koorkinderen’ bij mij zingen in de volwassen groep en dat een kindje heel trots komt zeggen: Juf, mijn mama zingt bij jou! Dat is dan natuurlijk mooi om te horen. En de kinderen van Mariaberg heb ik al een klein voorproefje gegeven over wat we volgend schooljaar gaan doen voor Kerst. De leerlingen die nu in het zesde zitten, kunnen dan niet meer mee doen, dat vinden ze heel jammer. En dan weet ik dat het wel goed zit, dat ze het echt leuk hebben gevonden.”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook44
Twitter
Follow Me
Tweet