Laatste nieuws:
Lukas Jacobs - noordernieuws.be - q80

De bijzondere hobby van… Lukas Jacobs

Sport is altijd een belangrijk onderdeel geweest van het leven van Lukas Jacobs (49). Al hebben de takken van sport zich door de jaren heen wel gewisseld.

Van voetbal naar tennis

“Heel vroeger voetbalde ik bij KSK, dat heb ik tot mijn 16de gedaan. Op mijn 10e ben ik ook gaan tennissen en deed dat tot mijn 40ste. Het was echt mijn hoofdsport en ik heb aan veel tornooien meegedaan en speelde bij diverse clubs. In de jaren 70 waren er in Kalmthout geen tennisclubs, in tegenstelling tot Essen. Dus speelden we in het begin bij mensen in de tuin, die een tennisterrein hadden. Later speelde ik bij TC Snauwaert, TC Cuylitshof en KTC bij De Zwarte Hond.”

Mountainbiken in onze prachtige omgeving

“Het fijne aan tennis is dat het een individuele sport is en een uitdagend, sportief spel. Uiteindelijk was het met mijn job als burgemeester moeilijk te combineren en mijn motivatie ebde ook geleidelijk weg, omdat ik het al zo lang deed. Goede kennissen begonnen met mountainbiken en dat ben ik toen ook gaan doen. In eerste instantie reed ik veldtoertochten, zo leer je het fietsen wat kennen. Ik vond het erg leuk, omdat het een nieuwe sport was met nieuwe mensen in een nieuwe omgeving. Bovendien leer je door het mountainbiken de prachtige omgeving beter kennen. Het is wel een zware sport die je beoefent op allerlei ondergronden, zoals je die in de natuur aantreft. ”

Pauze tijdens recente veldtoertocht met de moutainbike met BCT-ploeg
Pauze tijdens recente veldtoertocht met de moutainbike met BCT-ploeg
De Heidestoempers en BCT

“In het begin heb je 0,0 conditie en geen basis. Het was in het begin een echte haat/liefde verhouding en ik dacht wel eens: waar ben ik mee bezig! Later ben ik ook op de weg gaan rijden met een koersfiets. Koersen is een echte zomersport. Ik heb me aangesloten bij de Heidestoempers en bij BCT. Bij BCT zitten vrienden van vroeger, leeftijdgenoten. Met de Heidestoempers maak ik in de week tochten van 70 – 80 kilometer. Met het fietsen op de weg bouw je meer conditie op en daar profiteer je in de winter van met de mountainbike in het bos. Mountainbiken leer je met vallen en opstaan, terwijl je het fietsen op de weg in peloton leert door het te doen”

Marcel Buermans

“Het eerste jaar op de weg fietste ik vooral met Marcel Buermans. Die kende het parcours zowel op de weg als in het bos. Door met de Heidestoempers mee te rijden leerde ik veel mensen uit de regio kennen. Alle wielerclubs uit deze omgeving gaan de grens over om te fietsen. In Nederland is het namelijk heel veilig fietsen. Je hebt daar veel landelijke en rustige wegen, die goed zijn onderhouden. Zowel mountainbiken als op de weg fietsen is leuk. Mountainbiken is avontuurlijk en je komt op plekken waar je anders nooit komt. Fietsen op de weg is socialer, je rijdt altijd samen. Met BCT wordt er daarna altijd een pint gedronken in de kroeg: het Brouwershuis aan de watertoren.”

Mooie sport zonder verplichtingen

“Fietsen is een populaire sport en steeds meer mensen doen het. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen. Het is ook een mooie sport: iedereen kan koersen. Hoe snel of langzaam dan ook. Je hebt veel vrijheid, er zijn geen verplichtingen en je kan het naar eigen programma invullen. Hoe langer en hoe vaker ik het doe, des te leuker ik het vind.”

Kampioenschap van Kalmthout van mei 2017
Kampioenschap van Kalmthout van mei 2017
Kampioen van de Burgemeesters

“Wedstrijden doe ik maar 1x per jaar aan mee: aan het Kampioenschap van Kalmthout, dat ingedeeld is in leeftijdcategorieën. Ik ben ook 3x Kampioen van de Burgemeesters geweest, van 2012 tot 2014. Met de Heidestoempers ga ik sinds 2013 2x per jaar fietsen in Mallorca: in april en in oktober. In april is dat tijdens de Paasvakantie en kan mijn gezin ook meegaan voor een zonvakantie. Mijn zoon neemt dan ook deel aan de fietstochten.”

Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race

“Met BTC rijden we op het parcours van de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race bij Valkenburg (NL). Fietsen is een leuke hobby. Je voelt je sportief, je krijgt een goede conditie, het is goed voor de gezondheid en is heel sociaal, omdat het een groepssport is. Bovendien leer je heel mooie plekken kennen. Fietsen laat zich ook combineren met allerlei kwalen en is niet belastend voor de knieën. Ik hoop het nog lang te kunnen doen!”

Op de grote foto: tijdens een fietstocht met de Heidestoempers op Mallorca

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook25
Twitter
Follow Me
Tweet