De Hobby van Jan Anthonissen - Veldrijden - Supporter Sven Nijs - (c) noordernieuws - DSC_9278u87

De bijzondere hobby van… Jan Anthonissen

Veel mensen kijken graag naar sport en voor Jan Anthonissen (54) werd het bezoeken van veldcrosses zijn grote hobby.

Eerste veldrit gezien op 10-jarige leeftijd

“Toen ik 10 jaar oud was, was er een veldrit bij de Bostella,” herinnert Jan zich. “Daar ging ik uit nieuwsgierigheid kijken. Ik zag de renners door de modder ploegen en natuurlijke hindernissen nemen. Bijvoorbeeld over een sloot springen of over balkjes, soms namen ze die hindernissen zelfs op de fiets! Ik vond dat prachtig om te zien. En dan hoe die renners moesten afzien, ik had daar zo’n bewondering voor dat ik dat vaker wilde zien. Vanaf dat moment ging ik naar alle veldritten in de omgeving.”

De passie is er nog steeds

“Alle gehuchten van Essen hadden elk jaar een veldrit en daar ging ik allemaal naar toe. Zelf heb ik het nooit gedaan, het was te kostbaar. Omdat je bij al die ritten altijd dezelfde mensen zag, bouwde je daar ook een vriendenkring mee op. Na een poos valt dat uit elkaar. Mensen trouwen of verhuizen, dan zie je elkaar niet meer. Maar de passie voor het veldrijden is altijd gebleven.”

Seingever

“Vanaf je 18de mocht je seingever worden. Dat heb ik dan ook gedaan en ben het nu nog steeds. Dat kan je tot je 70ste doen, dan moet je er mee ophouden zegt de wet. Als seingever leid je alles in goede banen. Je regelt het verkeer mee, zodat de auto’s niet tegen de wielrenners in rijden. Na de groene vlag wordt het parcours vrijgegeven, maar het verkeer mag niet tegen de rijrichting in rijden. Als iemand het verbod negeert moeten we de gegevens opschrijven: merk, kenteken, kleur en een pv opstellen, dat we aan de politie doorgeven. Dat levert de bestuurder een boete op.”

Asociaal gedrag

“Op de hoofdpunten staat er ook politie bij, want anders rijden sommige automobilisten je gewoon omver. Dat is me al eens overkomen op Hoek. Die vrouw weigerde met de ronde mee te rijden en wilde per se tegen het parcours in rijden. Ik weigerde haar toegang tot het parcours en toen is ze van achter tegen mijn benen aangereden. Dat heeft haar uiteindelijk een boete van €165,- opgeleverd. Zo heb ik ook ooit meegemaakt dat een stelletje jonge zatladders niet over mochten steken. De seingever ter plekke hield ze, volkomen volgens het reglement, tegen. Dat leverde hem een karatetrap tegen zijn rug op. Er moest na nog een paar onregelmatigheden politie aan te pas komen. Daar heeft hij er 2 zo van geslagen, dat ze voor behandeling naar het ziekenhuis moesten. De dader heeft zijn roes uit mogen slapen in de cel. Hij zal waarschijnlijk ook nog een veroordeling hebben gekregen. Maar hierdoor zijn we wel een goede seingever kwijt geraakt, want die is er naar aanleiding hiervan mee gestopt. Heel jammer, ook voor de sport, want veldrijden is gewoon geweldig!”

Met Ceylin Alvarado
Met Ceylin Alvarado
Christine Vardaros

“We gaan doorgaans met z’n zessen naar de cross en als je er dan zoveel bezoekt, leer je ook steeds meer wielrenners kennen. Zoals bijvoorbeeld Christine Vardaros, een Amerikaanse. Alle wielrenners hebben zogeheten verzorgers. Die staan in de materiaalposten en zorgen dat de fietsen proper blijven (over het algemeen heeft een renner 3 fietsen bij) en voor de juiste banden en bandendruk. Dat is allemaal in overleg met de renner. Na aankomst zorgen de verzorgers voor de juiste kledij en voor drinken. Sinds 3 jaar ben ik verzorger van Christine Vardaros.”

Met Christine Vardaros
Met Christine Vardaros
Gebroeders Van der Poel

“We gaan ook naar crosses in het buitenland en zijn naar WK’s in Luxemburg, Nederland en Duitsland geweest. Onze voorkeur gaat uit naar vrouwenwedstrijden. Bij de mannen zijn het eigenlijk altijd dezelfde die koploper zijn. Bij vrouwen zijn er veel meer mogelijke winnaars, wat het spannender maakt. Alhoewel we van de mannen grote supporters zijn van de gebroeders Van der Poel.”

Sanne Cant

“Ik had en heb enorme bewondering voor de prestaties van de renners. Na een val springen ze doorgaans gewoon weer op de fiets en racen door. Mijn schoonbroer en ik zijn grote fans van Sanne Cant. Die hebben we ook via de cross leren kennen. Ze is een vrouw die niet opgeeft en heeft een zeer sterke persoonlijkheid. Ze geeft zich meer dan 100% en is één van de 3 Belgische profrensters. We hebben met haar een soort vertrouwensband opgebouwd en kennen ondertussen heel haar familie!”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook31
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!