Laatste nieuws:
9 tips om egels in je tuin te helpen

9 tips om egels in je tuin te helpen

Egels hebben nood aan voedsel, schuilplaatsen en veilige verbindingen om zich door hun leefgebied te verplaatsen.

Met de volgende tips maak je van jouw tuin een paradijs voor egels.

-Zorg voor beschutting in de vorm van bladeren, takkenhopen, boomstronken of een composthoop.
-Kies voor inheemse plantensoorten, deze zorgen voor voedsel en beschutting.
-Kies -indien mogelijk- voor een haag in plaats van een omheining.
-Heb je toch een omheining, voorzie dan een egelpoortje.
-Zorg dat egels uit je vijver kunnen door een loopplankje te voorzien.
-Vermijd het gebruik van insecticiden en slakkenkorrels, want ze doden het voedsel van de egel.
-Voorzie extra voedsel voor de egels in je tuin (geen melk!).
-Vermijd het gebruik van draad/gaas in de tuin, want egels kunnen erin verstrikt geraken.
-Hou de hond ’s nachts binnen of in een ren.
-Voorzie voldoende beschutting
-Net zoals andere zoogdieren doorzoeken ook egels graag tuinen met een grote afwisseling aan tuinelementen. Tuinen met veel hoekjes en kantjes geven hen een veilig(er) gevoel, omdat ze zich bij gevaar onmiddellijk kunnen verstoppen en minder gemakkelijk ten prooi vallen aan hond of kat.

Extra beschutting

De verscheidenheid, waar ze naar op zoek zijn, verkrijg je door ruige hoekjes in de tuin over te laten. Dat kan onder meer door stukjes gras niet of af en toe te maaien, ruigtekruiden te sparen of grasranden over te houden. Ook kan je voor extra beschutting zorgen in de vorm van bladeren, takkenhopen, boomstronken of een composthoop. Hieronder maken egels graag een nest. Ook al wennen veel dieren al snel aan menselijke aanwezigheid wanneer ze zich veilig voelen in hun schuilplaats. Leg de schuilplaats aan op een rustige en weinig verstoorde plek. Uiteraard kan je ook een zelfgemaakt of aangekocht egelhuis plaatsen.

Let wel op wanneer je je composthoop of een houtstapel opruimt en controleer altijd of er geen egel onder slaapt! Aangezien ze hier vaak ook voedsel vinden(slakken, kevers en andere insecten), zijn dit vaak de favoriete schuilplaatsen van egels.

Kies voor inheemse planten

Door het aanplanten van inheemse bloemen en planten kunnen egels zich beschut doorheen de tuin verplaatsen. Omdat deze planten goed zijn aangepast aan onze bodem en ons klimaat trekken ze meer insecten aan dan uitheemse planten. En meer insecten is meer voedsel voor egel.

Gebruik een haag in plaats van een draad of hek

Door groenelementen als een haag of een heg te voorzien in de plaats van een omheining of een hek, kunnen egels zich gemakkelijk en veilig tussen verschillende tuinen verplaatsen. Egels die zich door een draadafsluiting proberen wurmen blijven er vaak in steken en sterven er een langzame dood. Hagen en heggen geleiden hen op een veilige en vlotte manier door en langsheen de tuin naar andere geschikte leefgebieden in de omgeving. Bovendien vinden ze onder zo’n haag ook voedsel zoals slakken en kevers.

Maak een egelpoortje

Heb je toch een omheining en kan je deze niet verwijderen, dan kan je er toch nog voor zorgen dat egels gemakkelijker in en uit je tuin kunnen lopen. Voorzie daarvoor een egelpoortje, dit kan je eenvoudig doen door op niveau van de grond een gat van 15×15 cm in of onder de afsluiting te maken.

Vijvers

Als je een vijver hebt, leg er dan zeker een loopplankje in of zorg dat egels eruit kunnen kruipen door bijvoorbeeld langs de rand een trapje van (bak)stenen te gebruiken. Egels kunnen goed zwemmen, maar verdrinken vaak in vijvers met rechte randen.

Pesticiden

Vermijd het gebruik van insecticiden en slakkenkorrels. Je doodt er het voedsel van de egels mee. Egels eten heel wat ongewervelden en zijn dus gevoelig voor prooien die aan gif werden blootgesteld.

Extra voedsel

Egels vinden hun voedsel vooral dankzij hun zeer goed ontwikkelde reukzin. Doorgaans vinden ze in hun leefgebied voldoende voedsel, maar het kan geen kwaad om wat extra voedsel te voorzien. Zeker in het najaar, wanneer ze vetreserve opbouwen voor de winter, is dat extra voedsel welkom.

-Je kan hiervoor speciaal egelvoer kopen.
-Een schaaltje met droog of nat kattenvoer of meelwormen zullen ze niet laten staan.
-Ook rauw ei, eventueel gemengd met wat muesli en pindakaas lusten ze graag.
-Let op dat je geen koemelk geeft, daarvan krijgen egels diarree.
-Een schaaltje water (met lage rand) is zeker in droge periodes erg welkom.
-Om te vermijden dat katten het voer zouden opeten, kan je het voer aanbieden onder een kistje of in een egelhuis, met een korte tunnel aan de ingang waardoor katten er niet bij kunnen.

Afval

Let op met rondslingerend materiaal. Egels zijn heel nieuwsgierig en steken hun snuit graag overal in. Daardoor kunnen ze gemakkelijk vast komen te zitten, laat dus zeker geen afval of restjes draad rondslingeren.

Bron: Natuurpunt.be
Foto: Noordernieuws.be

Facebook55
Twitter
Follow Me
Tweet