Laatste nieuws:
5 tips om je wifi te verbeteren in huis

5 tips om je wifi te verbeteren in huis

Een sterke wifi-verbinding, het is haast een noodzakelijk goed geworden. In eigen huis, maar ook buitenshuis (en zelfs op vakantie) verlangen we naar stabiel en snel internet. Superfrustrerend is het wanneer je wifi-signaal te wensen overlaat, maar deze tips bieden soelaas.

Tip 1: Spoor de stoorzenders op

Draadloos internet werkt in feite via radiosignalen. Andere draadloze apparaten kunnen je wifi-signaal verstoren. Denk maar aan een microgolfoven, draadloze telefoon, apparaten die bluetooth gebruiken… Plaats je modem dus niet te dicht bij deze stoorzenders!

De uitspraak ‘de sterkte van de ketting wordt bepaald door de zwakste schakel’ neem je best ter harte. Want hoe ouder de apparaten, hoe trager de verbinding. Een toestel van vijf jaar oud kan een negatieve impact hebben op de kwaliteit van het signaal, waardoor je minder snel kunt surfen met je nieuwe toestel.

Tip 2: Plaats je modem correct

Ook de plaats waar je de modem hangt is van belang. Muren, plafonds en grote metalen objecten kunnen de kwaliteit van het wifi-signaal aanzienlijk vertragen. Als je modem bijvoorbeeld een huis met meerdere verdiepingen moet overbruggen, zal het signaal waarschijnlijk niet sterk genoeg zijn. Verder plaats je de modem best niet in een kast, maar op een open plek. Het midden van je woning is daarbij de beste keuze. Hang ‘m op één meter hoogte, zo dicht mogelijk bij je toestellen. De snelste en meest stabiele verbinding zal je bereiken dichtbij je modem. Hoe dichter bij die toestellen, hoe sterker het signaal.

Tip 3: Plaats een wifi-repeater

Heb je nog steeds onvoldoende bereik? Dan kun je een wifi-repeater of een wifi-router plaatsen. Een wifi-repeater steek je in het stopcontact in de ruimte waar het bereik ondermaats is en deze pikt het signaal van je huidige netwerk op -mogelijk na installeren met het wifi-wachtwoord- en stuurt het versterkt weer uit op de plek waar je ‘m geplaatst hebt.

Tip 4: Test je netwerk(en)

De meeste modems voorzien verschillende frequenties waaruit je kan kiezen. Zo is er bij de meeste modems de mogelijkheid om in te loggen op twee wifi-netwerken: een op 5GHz en een op 2,4 GHz (gigahertz). Log de eerste keer om beurten op elk van de beide netwerken in. Je toestel zal vervolgens het beste netwerk uitkiezen.

Tip 5: Verander van wifi-kanaal

Eén van de grootste oorzaken van een onderbroken of trage verbinding is een te druk netwerk. Elk wifi-netwerk is een frequentieband die onderverdeeld is in wifi-kanalen. Als veel mensen in je omgeving gebruik maken van datzelfde kanaal, verlies je snelheid.

Werkt je wifi toch nog langzaam? Test eens met een ander toestel. Als de verbinding goed is op het ene toestel en niet op het andere, dan scheelt er misschien iets aan je toestel. Heel wat telecombedrijven werken overigens met een gratis service waarbij een werknemer even langskomt om je internet en toestellen te controleren. Doe zeker beroep op deze dienst mocht je wifi-verbinding niet beteren met deze tips!

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook25
Twitter
Follow Me
Tweet