Laatste nieuws:
21 slimme tips om minder water te verbruiken

21 slimme tips om minder water te verbruiken

Elke dag verbruikt elk van ons gemiddeld 110 liter kraantjeswater. Al dat water is van drinkwaterkwaliteit en toch wordt slechts 2 procent daarvan als drinkwater gebruikt. Het overgrote deel dient voor baden of douchen en voor de spoeling van de toiletten.

Dat er elke dag zoveel kostbaar water zomaar in de riolering verdwijnt, is pure verspilling. Je kan voor bepaalde toestellen al overschakelen op regenwater, maar voor het overige kunnen we met de juiste instelling zelf al veel bereiken. Door ons gedrag wat aan te passen kunnen we elke dag al tientallen liters besparen.

Bad en douche

1. Bij een normaal debiet is het gemiddelde waterverbruik bij het douchen ongeveer 60 liter water. Bij een bad loopt dat al snel op tot 120 liter. Neem dus beter een douche dan een bad. Doordat je minder warm water verbruikt, bespaar je tegelijk fors op de energie om het water te verwarmen.
2. Als je nog zuiniger wilt zijn onder de douche, sta er dan minder lang onder. Als je 1 minuut korter zou douchen, kun je per douchebeurt gemiddeld 10 liter water besparen. In een gemiddeld gezin betekent dit een besparing van 280 liter per week.
3. Ook samen douchen helpt je water besparen.
4. Toch een bad? Vul het maar voor een derde.
5. Laat het douchewater niet lopen terwijl je je inzeept of shampoo opbrengt.

Kranen

6. Laat het water niet lopen terwijl je je tanden poetst. Zo spaar je al snel één of twee liter. Doe water in een beker en sluit de kraan terwijl je je tanden aan het poetsen bent.
7. Opgelet met lekkende of moeilijk afsluitbare kranen. Een kraan die per minuut tien druppels water lekt, verspilt 5 tot 6 liter per dag. Vervang het afsluitleertje of -rubbertje als het versleten is, en vervang de hele kraan wanneer ook de behuizing slijtage vertoont.
8. Leer kinderen van jongs af aan dat ze een kraan direct na gebruik goed dicht moeten doen.
9. Gooi te veel afgetapt leidingwater niet zomaar weg. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je kamerplanten water te geven.

Toilet

Goede gewoonten:
10. Als je een spoeling hebt met een dubbele knop, gebruik dan na het plassen het kleinste volume.
11. Laat lekkende stortbakken vlug herstellen. Een toilet dat per minuut een halve liter verliest, komt overeen met een dagelijkse verspilling van 720 liter!
12. Sluit het toilet aan op regenwater.

Wassen en afwassen

Goede gewoonten:
13. Als je met de hand afwast, doe dat dan niet met een lopende kraan, maar vul de spoelbakken.
14. Borden onder de warmwaterkraan afspoelen vooraleer je ze in de vaatwasmachine zet, is verspilling van water (en stroom).
15. Doe geen wasjes met een halfvolle wasmachine. Zet ook de vaatwasmachine pas aan als ze helemaal vol is. Kun je om de een of andere reden niet zolang wachten, gebruik dan het spaarprogramma.
16. Donkere kleding wassen in koud water bespaart water en energie en helpt je kleren hun kleur behouden.
17. Verzamel de vuile was tot een volle wasmachine in plaats van enkele kledingstukken per keer te wassen. Zo gebruik je maar één keer de nodige hoeveelheid water én ook maar één keer wasmiddel.
18. Koop je een nieuwe vaatwasser of wasmachine? Vergelijk het waterverbruik.
19. Gebruik een voorwasprogramma alleen als het echt nodig is.
20. Hoe lager de temperatuur van het wasprogramma, hoe lager het waterverbruik.
21. Gebruik niet té veel waspoeder. Bij grote schuimvorming moet de wasmachine méér spoelen. Dat betekent een hoger verbruik van water en elektriciteit.

Bron: Zimmo.be
Foto’s: Pixabay

Facebook48
Twitter
Follow Me
Tweet